Pomoc przy wyborze ramy. Full

joncek
Kontakt:

Pomoc przy wyborze ramy. Full

Post autor: joncek »

Witam ;)

Od jakiegoś czasu przymierzam się do kupna swojego pierwszego fulla.

Generalnie rama miałaby być stosowana na lokalnych trasach. Jakieś zjazdy, hopy, raz na jakiś czas wypad w góry ze znajomymi..

Budżet? Hmm, powiedzmy w granicach 1200-1400zł...

Jeśli chodzi o wymagania.. podstawowe zadanie to żeby rama była dość wytrzymała, ze wzgl. na to, że ważę stówkę. Chciałbym, żeby skok oscylował w granicach +/- 160-180mm.

Mufa 83mm raczej odpada, ze względu na to, że nie mam zamiaru zmieniać supportu.
Główka 1.5" .. nie mam nic przeciwko, jeśli w komplecie byłyby stery redukcyjne.
Oś wolałbym zwykłą.. w przyp. 12x150 musiałbym zmieniać piastę co mi się średnio widzi, patrząc na mój ograniczony budżet.

Teraz może konkretne typy:
- stinkacz - na początku myślałem, że to niezły pomysł, ale utwierdzam się w przekonaniu, że raczej nie warto.. za dużo złego o tych ramach widziałem i słyszałem.. Nie chcę wpakować kasy w błoto.. sam nie wiem.
- UMF freddy - stoi jeden na allegro, opcja wydaje się ciekawa, aczkolwiek widziałem profil gościa na PB.. Livingo, Leo, Winterberg .. trochę już po dupsku dostała, więc nie wiem..
- Norco Atomic - jest opcja, że kumpel mi go ściągnie zza granicy, cena na nasze ok. 1200.. ale po prostu mi się nie podoba :/ No chyba że ktoś mnie do niego przekona :P
- Big Hit - opcja chyba najrozsądniejsza, ale przy moim budżecie w grę wchodzą tylko starsze roczniki, co mi się nie uśmiecha.. nie chcę kupować dziadka..

No więc właśnie.. na chwilę obecną w sieci pustki, powyższe możliwości są chyba najlepsze jak narazie. Temat zakładam, w nadziei, że ktoś będzie w stanie podać mi lepszą propozycję niż te w/w.

W ramie ma jeździć RST Storm 160mm.
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja polowałbym na nowszego big hita, z kołem 26". Jak 208mm skoku to za dużo, to zmieniasz damper na 8.5x2.5 i masz 180mm, do tego trochę fajniejszą geometrię.
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

W tej cenie wyrwiesz w UK nowszego BH i wszystko będzie Ci pasować a z damperem jak poprzednik pisze, wsadzisz 216mm i będziesz miał fajne geo. Jeździłem jakiś czas z krótszym damperem i same plusy.
Co do Norco Atomica to uważałbym na tą ramkę, ceny na ebayu są bardzo tanie ale za modele z wadą fabryczną (pękającą główką) - sam miałem kupować lecz zrezygonowałem.
Stinky,UMF bym odpuścił gdyż w podobnej cenie możesz kupić coś bardziej sprawdzonego.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
TomcioFR
Kontakt:

Post autor: TomcioFR »

joncekumf freedy ktore jest na allegro to naprawde dobra propozycja, to rama mojego kumpla i moge cie zapewnic ze naprawde jest zadbana i nie dostala po dupsku tydzien w livinio winterbegu to nic dla ramki jezdzonej 2sezony :)
http://tomciofr.pinkbike.com/
kubas94
Kontakt:

Post autor: kubas94 »

tez miałem ten sam problem i taka sama cena ,szukałem dosyc długo i spodobała mi sie big hit duzo sie o niej oczytałem i są same oceny pozytywne wiec polecam ci tą ramke przy twojej wadze big hit jest wytrzymała i masywna :)
ODPOWIEDZ