[ravfr] Norco Atomik + Fox 1410 ;) RC
[ravfr] Norco Atomik + Fox 1410 ;) RC
Rama: Norco Atomik 2007
Widelec: Fox 40 RC 2007(?)
Damper: Fox DHX 3.0
Kierownica: Controltech Venom , 745 mm
Mostek: Hussefelt
Gripy: Odi Rouge
Stery: Mallet
Siodło: Velo prolight Ti
Sztyca: Accent (redukcja)
Zacisk: Norco
Korby: Shimano Deore
Support: Shimano Deore
Zębatka: Dartmoore 36 T
Łańcuch: Taya Pro 8 speed
Pedały: Shimano DX
Napinacz: Dartmoore Tracko
Przerzutki: Deore XT
Manetki: Sram Trigger x-7
Kaseta: Sram 3.0
Koło przód:
Obręcz: Dartmoore Rider
Szprychy: DT champion
Piasta: Dartmoore
Opona: Schwalbe Muddy Mary 2,35" , Intense 909 2,5" , Swampthing 2,5"
Dętka: Geax
Koło tył:
Obręcz: Sun S-type
Piasta: Axiom
Opona: Schwalbe Muddy Mary 2,35" , Minion 2,5" , Swampthing 2,5"
Hamulec przód, klamka: Code 5
Hamulec tył, klamka: Juicy 5
Modyfikacje: zostaje przedni hamulec i może widelec, reszta idzie do ludzi albo śmietnik - na wiosnę nowy rower .
Waga: 18,8 kg na oponach "miejskich" plus 300-500 g na "górskich".
Widelec: Fox 40 RC 2007(?)
Damper: Fox DHX 3.0
Kierownica: Controltech Venom , 745 mm
Mostek: Hussefelt
Gripy: Odi Rouge
Stery: Mallet
Siodło: Velo prolight Ti
Sztyca: Accent (redukcja)
Zacisk: Norco
Korby: Shimano Deore
Support: Shimano Deore
Zębatka: Dartmoore 36 T
Łańcuch: Taya Pro 8 speed
Pedały: Shimano DX
Napinacz: Dartmoore Tracko
Przerzutki: Deore XT
Manetki: Sram Trigger x-7
Kaseta: Sram 3.0
Koło przód:
Obręcz: Dartmoore Rider
Piasta: Dartmoore
Opona: Schwalbe Muddy Mary 2,35" , Intense 909 2,5" , Swampthing 2,5"
Koło tył:
Obręcz: Sun S-type
Piasta: Axiom
Opona: Schwalbe Muddy Mary 2,35" , Minion 2,5" , Swampthing 2,5"
Hamulec przód, klamka: Code 5
Hamulec tył, klamka: Juicy 5
Modyfikacje: zostaje przedni hamulec i może widelec, reszta idzie do ludzi albo śmietnik - na wiosnę nowy rower .
Waga: 18,8 kg na oponach "miejskich" plus 300-500 g na "górskich".
- Załączniki
-
- 8080 1.jpg (107.84 KiB) Przejrzano 2729 razy
-
- IMG_0806.jpg (120.81 KiB) Przejrzano 2729 razy
Spaced w swoim "najlepszym" czasie nornica ważyła 21 kg i rockringiem , z 3 rzedowa korba , 888 rcv 2007 , teleskopową sztycą itd . Rama z damperem , tulejkami waży 5,5 kg dużo z takiego klocka nie wyciśniesz . 18,8 na oponach po 900 g to przyzwoity wynik , mozna by jeszcze zbić z obręczy 200 g na widle (boxxer race) 250 g tyle ,że tak jak pisałem ,zmieniam rower na wiosnę, prawdopodobnie Ghost Northshore(trochę dziwna nazwa jak na rower DH
) 2011.

Jak lżejszy? 19,3 w wersji DH . Fox póki co zostaje, nawet jakoś to działa.Wojtas90 pisze:co to się porobiło hehe i kurde lżejszy od mojego fox na stałe ?
ravfr Zbiłbys jeszcze z tego bika na luzie 1-1.5kg bez tracenia na wytrzymałosci ( a pewnie i z zyskiem :P ). Dla mnie 17-18.5 to taka bezpieczna waga. 19.3 to juz mnie dziwi
Może ktoś ci piachu do ramy nasypał jak ważyłes :P
A jak tam foxik? Wolisz nad marza? Starsze roczniki troche sie od nowych rózniły ale zawsze bebecha nowszego mozna ustrzelic

A jak tam foxik? Wolisz nad marza? Starsze roczniki troche sie od nowych rózniły ale zawsze bebecha nowszego mozna ustrzelic

Hmmmm , ogarnia bo to pod shimano , może coś pomyliłem z nazwą.GgG pisze:Manetka x7 chyba nie za bardzo ogarnia xt? Bo sram pasujący do shimano to chyba nie jest właśnie x7.
Np?Spaced pisze:Zbiłbys jeszcze z tego bika na luzie 1-1.5kg bez tracenia na wytrzymałosci ( a pewnie i z zyskiem :P )

Pojezdził trochę po Kasinie , bardzo pozytywnie , rzeczywiście skuteczniej wygładza niż 888.Spaced pisze:A jak tam foxik? Wolisz nad marza? Starsze roczniki troche sie od nowych rózniły ale zawsze bebecha nowszego mozna ustrzelic
nowe jakieś zmulone i gumki pękają , ta 40-stka działa ok , nie ma sensu dokładać do 3-letniego widła .Spaced pisze:Starsze roczniki troche sie od nowych rózniły ale zawsze bebecha nowszego mozna ustrzelic
Norbert , 500 g jak sam pisałeś , rama , 400 g widelec , masz lżejsze piasty, hamulce , napęd, orientacyjnie 400(?) g . Co daje wagę na poziomie 18 kg a to już baaardzo przyzwoicie.Spaced pisze:ravfr zobacz mój build i kopiuj :P Serio - rama mi tylko 500g mniej wazy, a jednak 19.3kg na oponach dh nie wychodzi.

Atomik to fajna ramka ale chcę coś niższego z bardziej płaskimi kątami , modyfikacje ,które obniżyłyby wagę do przyzwoitego poziomu przekroczą wartość ramy.