Za twarda klamka

tomek909
Kontakt:

Za twarda klamka

Post autor: tomek909 »

Witam, mam problem z moim hamulcem. Klamka slx + zacisk elixir 5 + olej mineralny. Po zalaniu i odpowietrzeniu klamka jest tak twarda, ze łapie nawet po najlżejszym dotknieciu, nie ma zadnego skoku jałowego, a ja lubie "czuc" hamulec. w czym moze byc problem ?
osato
Kontakt:

Post autor: osato »

za dużo płynu w układzie

tak mi się wydaje
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Potwierdzam słowa osato. To samo miałem przy eksperymentach z ilością oleju w hamulcu.
tomek909
Kontakt:

Post autor: tomek909 »

to jak odlać płynu z układu ? po prostu nalać tak, żeby było mniej w tym zbiorniczku ?
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Odkręć śrubkę przy klamce do odpowietrzania o ile taka jest w slxie lub poluzuj dekielek, wciskaj powoli klamkę żeby wyciekał olej, wcisnij tak do polowy i trzymając wcisnieta, bo to ważne żeby nie zassało powietrza, przykręcaj dekielek/śrubkę.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
ak47

Post autor: ak47 »

Szczelina między klockami a tarczą w Elixirze jest ponad 2 krotnie węższa niż w SLX.

Wynika to z innej charakterystyki pracy uszczelek w obu zaciskach.

Uszczelki w SLX mocniej cofają tłoki,a w Elixirze - znacznie słabiej.

Gdyby założyć zacisk shimano do klamki avida, to klamka łapałaby dopiero przy samym gripie. Mimo, że klamki obu firm mają tłoczek o tej samej średnicy, to klamka Sh pompuje więcej płynu - dlaczego? - bo dłuzszy jest suw tłoka.

Można odessać trochę płynu z układu, ale to rozwiązanie krótkotrwałe. Zetrą się trochę klocki i trzeba będzie odpowietrzać.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

ak47 pisze:Zetrą się trochę klocki i trzeba będzie odpowietrzać.
Zależy jak kto jeździ, ale zalewałem na styk moje hamulce i co 2 miesiące mniej więcej musiałem uzupełnić przez to, że się klocki starły. To nie jest często.
nooz
Kontakt:

Post autor: nooz »

a jak dolać płynu do juicy 5? bo klamka łapie mi za daleko
ak47

Post autor: ak47 »

Aby dolać płynu, przygotuj sobie strzykawkę z 10ml Dota. Wykręć śrubkę z portu do odpowietrzania, wkręć tam strzykawkę i popompuj nią. Na koniec wciskasz płynu ile tylko się da, odkręcasz strzykawkę, oblewasz sobie twarz płynem i zakręcasz śrubkę.

Podejrzewam jednak, że lepiej będzie go odpowietrzyć niż dolewać płynu.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

ak47 pisze:oblewasz sobie twarz płynem i zakręcasz śrubkę.
Tak też ostatecznie uczyniłem u siebie... Nie polecam bo nie dość że trzeba biec do łazienki umyć oczy to jeszcze gówno daje. :P
ODPOWIEDZ