Witam z kolejnym pytaniem.
Czy w Krakowie lub okolicach można gdzieś prześwietlić ramkę? Mam prawdopodobnie pęknięty lakier na ramie (dziwne miejsce - rura podsiodłowa), i chciałbym się upewnić, ze to nic powaznego ??
Pozdrawiam
widziałem kiedyś taki specjalny sprej który jest bardzo przenikliwy , byłem u typa spawającego obudowy skrzyni biegów i jak spawał to sprawdzał właśnie takim czymś preparat przechodził na 2 strone a dziurka była widzialna tylko pod lupą.Spróbuj coś takiego kupić i będziesz wiedział.
Możesz też zamalować miejsce pęknięcia lakieru. Jeśli farba pęknie znowu, to znaczy, że prawdopodobnie, metal pod spodem pracuje, a więc istnieje obawa, że jest tam pęknięcie. Fakt, to jest o dość laicki sposób, ale za to tani i nie uszkadzasz oryginalnego lakieru.
A macie jakiś rozsądny patent jak zdjąć malunek, tak żeby ramy nie uszkodzić ?? Nasuwa mi się na myśl, żeby użyć np. SCANSOL'u, który służy min. do sciągania politury ze starych mebli. Co prawda to jest żrący chemiczny klej ale ramie chyba nie powinien wyrządzić krzywdy ??