Stoję przed dylematem kupna ramy na przyszły sezon? Rama będzie służyć do jazdy dh w wydaniu polskim i europejskim. Chciałbym wybrać któraś z w/w. Prosił bym o użytkowników Summuma o opinie, natomiast teoretyków o wady i zalety obydwu. Mile widziany komentarz podsumowujący jaki był by Wasz wybór.
m9 nie jest w sprzedazy jeszcze. Pewnie nie chcesz kupowac teraz ramy, więc po co w ogole zakładac temat pół roku wczesniej, skoro przez ten czas moze sie wiele zmienic i duzo fajnych ram wyjsc.
Ja tam bym dozucil do tego gara jeszcze Tr 450, demo 2011 i santa v 10 carbon
Temat zakładam teraz żeby rama do mnie dotarła za to pół roku. Teraz można negocjować ceny. Od ramy oczekuje ze będzie dobrze jeździć w dół A tak poważnie to żeby rama nie była klocem, miała regulowane geo! Najlepsza była by opinia kogoś kto jeździł na zawieszeniu VPP i Zero i jest wstanie je porównać.
Kilrud jak chcesz regulowaną geometrie to zawsze mozesz kupic stery cane creeka z regulacja (powinny jakos niedługo wyjsc) i wtedy każda rama z głowka 1.5 cala będzie miała regulacje
Swoja droga na twoim miejscu poczekałbym na interbike i eurobike bo moga wyjsc jakies ciekawe opcje oprócz mondrakera i intensa. (Wiem, ze ma byc nowy Canfield i Orange ale jest tez szansa na nowego Spooky na split pivocie, Devinci). Regulacje ma tez gt fury 2011 jak masz fure hajsu
Kilrud mialem w rekach dwa summumy, powiem ci ze do m9 ten sprzet sie nie umwya. Ja osobiscie nie lubie summuma.
GgG teoretyzujac mondraker owszem ma dozywotnia gware, ale nikt nie mowi o tym ze gwara obejmuje produkt do czasu jego produkcji --> patrz regulamin gwarancji, podobnie jest ze specem demo :/
Osobiście wziąłbym m9 z tego względy, że mondrakerów już się trochę namnożyło w pl (może i ze względu na prace). Może Evil Revolt albo banshee legend mk2 ?
Czy ktoś wie jak z suportem w m9 w porównaniu z m6?
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
Racja, Summum 362 miał przy kacie 65 bodajze nie 64 jak intense podaje.
OD tra wolalbym legenda ale oba fajne rowery bo raczej nie rozleca sie jak sie katuje. Tylko tez irytujaca jest płaska dolna rura - zbieracz wgniotów(tak wiem zawsze mozna osłonke ale nie za to płace zeby dorabiac do ramy osłonki).
btw. Morewood ma cos nowego prezentowac an eurobike.
Użytkuje Summuma już jakieś 2 miesiące. Byłem kilka razy w górach. Jeśli chodzi o pracę to jest na prawdę fajna. Porównując z moim wcześniejszym Demo 9 2005, Summum nie jest tak czuły. Za to waga jest o wiele mniejsza, rower bardziej zwrotny. Z wad to tylko problemowe prowadzenie pancerzy w ramie - fajne w użytkowaniu, ale przepchać pancerz to masakra. Regulacja jest, ale w standardzie nie dostajesz podkładek. Te elementy dokupuje się osobno. No i jeszcze odnośnie geometrii to czasem zdarza mi się zahaczyć suportem o glebę, ale w demo miałem to samo. Teraz ludzie lubią suporty nisko