Animowana Historia Polski ;)

Foxdhx
Kontakt:

Animowana Historia Polski ;)

Post autor: Foxdhx »

Siema wszystkim! Nie wiem czy spotkaliście się z czymś takim jak ten film. Ale dla mnie jest powalający. Cała historia Polski w 8 minut. Film został przedstawiony na EXPO 2010 w Shanghaju. Co sądzicie o tej animacji ? Podoba wam się ? Jeśli tak to które momenty!

P.S. Jednego co dla mnie jako patrioty brakuje to wybranie Karola Wojtyły na papieża.

http://www.youtube.com/watch?v=qr6Q0BpmyG0
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

Świetne :).
Super moment jak po kampanii wrześniowej Niemcy spotykają się Rosjanami .
Brakuje mi opisów wydarzeń .

Foxdhx pisze:P.S. Jednego co dla mnie jako patrioty brakuje to wybranie Karola Wojtyły na papieża.
to wielkie niedopatrzenie (czyżby " federastyczna poprawność polityczna" ?).
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Foxdhx pisze:Ale dla mnie jest powalający. Cała historia Polski w 8 minut.
Popieram w 100%.

Foxdhx pisze:Podoba wam się ?
Meeega!

Foxdhx pisze:Jeśli tak to które momenty
Najbardziej końcówka-po I Wojnie Światowej.

Foxdhx pisze:Jednego co dla mnie jako patrioty brakuje to wybranie Karola Wojtyły na papieża.
Podpisuje się pod tym.
snizy
Kontakt:

Post autor: snizy »

rewelacyjnie zrobione... dla kogoś kto uważał na lekcjach historii prawdziwa perła.

Wykonanie i ujęcie naszej bogatej historii zasługuje na wielkie brawa!!!

Fakt, trochę zaniedbano z tym brakiem wzmianki o Karolu Wojtyle (przynajmniej pokazali krzyż z pierwszej pielgrzymki)... bez którego mielibyśmy zapewne Czechosłowację '68.
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Przesadzacie troche. To nie jest film na lekcje historii tylko krotki filmik majacy pokazac burzliwosc dziejow Polski. Adresatem filmu nie byli polacy. Mialo byc krotko, prosto i atrakcyjnie. Wybor JPII byl wazny dla polakow, malo kto z zagranicy zdalby sobie sprawe z tego jak bardzo.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

muras dobrze prawi,bez przesady z wybieraniem głowy kościoła..to ma znaczenie ale dla wybranych..
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
snizy
Kontakt:

muras dobrze prawi,bez przesady z wybieraniem głowy kościoła..to ma znaczenie ale dla wybranych..
Widzę, że u Ciebie bardzo ciężko z historią, nawet najnowszą własnego kraju.
Spieszę Ci przypomnieć, czemu min. wybrali Karola Wojtyłę na papieża:
- wybierając Polaka kościół dał sygnał Ruskim, że jakakolwiek zbrojna interwencja będzie głośno i wyraźnie mega mocno krytykowana przez głowę KK na arenie międzynarodowej !!
Mimo, że Ruski mieli bardzo rozwinięty system propagandy, nawet oni obawiali się skutków jakie może przynieść międzynarodowa interwencja.

Więc podsumuję, być może gdyby nie Polski papież Rosjanie odważyli by się na to co zrobili w czasie "praskiej wiosny" naszym sąsiadom... wiec sorry dotyczy to również Ciebie!

Czasami poczytaj wieczorem jakąś książkę a nie baw się "srajtaśmo imprezę"... na reedukacje zawsze jest czas... wtedy zrozumiesz wiele nudnych faktów z historii.

Pozdro
Schodek
Kontakt:

snizy coś Cię boli w środku kotku ?? myślałem że jesteś bardziej normalny ale widzę po ostatnich wypowiedziach że jesteś w dupie synek ;) Cieszę się że czytasz wieczorami poezję romantyczną i czujesz się lepszy z tego powodu....

Gdyby Ruscy chcieli nas zdeptać to mając w dupie cały świat wjechali by nad Wisłę jak do Czeczeni profesorku,albo jak USA do Iraku chłopaku..

Historia pisana czasem a nie emocją..może jeszcze teraz trzeba dodać animację o obrońcach krzyżyka pod pałacem ??

A co z radiem Maryja ?/ czemu nie płaczesz że nie umieścili tam tego faktu ? To w końcu taka wielka siła nośna,wybrała byłego prezydenta. PREZYDENTA !! Koniecznie trzeba to zaznaczyć w animacji...napisz chłopaku skargę i wywalcz jak ci pałacowi idioci zmiany !! Będziesz wtedy niezapomniany i dzieci za 500 lat recytować będą o Tobie hymny pochwalne jak za dawnych czasów :mrgreen:

Pozdro mój Ty obrońco historii współczesnej,kraju na Europy skraju..
snizy
Kontakt:

Schodek pisze:myślałem że jesteś bardziej normalny ale widzę po ostatnich wypowiedziach że jesteś w dupie synek
wiesz nie każdy musi Ci lizać d...

pisze Ci fakty, a Ty wyjeżdżasz z jakiś durnym radiem i moherami spod krzyża... co to ma do rzeczy?? zjeżdżasz z tematu - tak jest najczęściej gdy się nie ma nic do powiedzenia.

dzisiaj sobota... zgromadziłeś zapasy papieru na imprezę?
Schodek
Kontakt:

snizy lizać mi dupę, frajerem jesteś ??

fakty widocznie były mało istotne dla twórcy,komisarza i sponsora animacji "moherku papierku" i trzymaj synek poziom bo znacznie spadłeś w ostatnich zdaniach..

krzyczysz jak Ci pod krzyżem o coś co nie ma znaczenia w spektrum tematu..bo historią Polski nie jest wybranie na głową KK ( dla innych SEKTY) krajana...gdybyś minimalnie bardziej kumał bazę to byś pamiętał że w kraju konstytucyjnie obowiązuje rozdział kościoła od państwa...profesorku :roll:

Art. 25.

1. Kościoły i inne związki wyznaniowe są równouprawnione.

2. Władze publiczne w Rzeczypospolitej Polskiej zachowują bezstronność w sprawach przekonań religijnych, światopoglądowych i filozoficznych, zapewniając swobodę ich wyrażania w życiu publicznym.

3. Stosunki między państwem a kościołami i innymi związkami wyznaniowymi są kształtowane na zasadach poszanowania ich autonomii oraz wzajemnej niezależności każdego w swoim zakresie, jak również współdziałania dla dobra człowieka i dobra wspólnego.

4. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a Kościołem katolickim określają umowa międzynarodowa zawarta ze Stolicą Apostolską i ustawy.

5. Stosunki między Rzecząpospolitą Polską a innymi kościołami oraz związkami wyznaniowymi określają ustawy uchwalone na podstawie umów zawartych przez Radę Ministrów z ich właściwymi przedstawicielami.

snizy pisze:tak jest najczęściej gdy się nie ma nic do powiedzenia.
masz coś jeszcze do dodania?

jutro niedziela,masz już poukładane w głowie z czego będziesz się spowiadał u księdza na kolanie??
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

Schodek zawsze znajdzie sie jakis oazowy obronca klerykolandu. nie przegadasz ;p

snizy mnie osobiscie cieszy ze nie ma tam wzmianki o wyborze polaka na papierza bo ten film jest skierowany do ludzi, nie katoli, a wlasnie jp2 zawdzieczamy to jak obecnie wyglada nasz kraj, zasciankowy ciemnogrod pod krzyzem. w momencie wyboru papieza na polaka polacy zlapali niesamowita jazde na katolicyzm, modne sie to u nas zrobilo i tyle.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
tien_wang
Kontakt:

Post autor: tien_wang »

Lisu, wg Ciebie katole to nie ludzie? Zalamka, jak czytam takie wypowiedzi jak Wasze. Macie owszem prawo do wlasnych opinii, ale po cholere ublizacie jedni drugim? Ja jestem katolem i dziwi mnie to, ze wielu z Was tak wyksztalconych i uswiadomionych spolecznie i politycznie, sieje nienawisc wokol siebie a liczy wzamian na samo dobro i "zrozumienie" za co? za pogarde i ponizanie? Skoro nie czujecie sie chrzescijanami, to w tej kwestii nie zabierajcie glosu, bo tak naprawde niewiele o tym wiecie. Nasi ojcowie za wiare, wolnosc i ojczyzne oddawali zycie, widac nadaremno, bo malo kto to rzeczywiscie docenia i pojmuje. Zreszta, chyba nawet marnowac czas, bo i tak teraz modne jest popisywanie sie glupota i cynizmem.
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

tien_wang Stary, katol nie rowna sie katolik. katol to ktos kto stoi i odprawia gusla pod krzyzem, to ktos kto w niedziele cisnie na pokaz do kosciola elegancko odpierdolony zeby sasiedzi widzieli a zaraz pozniej mysli jakby tu drugiemu noz w plecy wbic. to jest wlasnie katol. Katolikow to jak pewnie sam wiesz mozna na palcach jednej reki policzyc.
co to jest ta wiara i ojczyzna? jakie to ma znaczenie? wolnosc to nie walka o ojczyzne i wiare, to jest cos co masz w sobie i cos co czujesz.
poza tym nikt nikomu nie cisnie, tylko probujemy krytykowac takie slepe i masowe "myslenie" (chyba naduzylem tego slowa).
mam nadzieje ze mnie zrozumiales, i jesli czujesz sie Katolikiem a nie katolem jak to napisales to zrozumiesz ze moj pocisk nie byl w Twoja strone.
Poza tym to czuje sie Chrzescijaninem, wierze w zasady i wartosci ktore glosil Jezus, aczkolwiek nie wierze w ta cala otoczke, dlatego nie czuje sie Katolikiem.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Schodeksnizy przechodzicie ze skrajnosci w skrajnosc. Jestem ateista, nie wierze w Boga, nie chodze do kosciola itd. ale szanuje ludzi wierzacych dopoki oni szanuja moje przekonania. Przywodcy religijni maja to do siebie ze ciagna za soba tlumy, a to przydaje sie jak trzeba komus wpier..., tak bylo przy wyprawach krzyzowych, tak jest teraz na bliskim wschodzie i jeszcze pewnie w wielu innych miejscach. Nawet wehrmaht mial na klamrach pasow motto "got mit uns". JPII nie byl inny. Na pewno pchnal polakow do walki o wolnosc ale w tym kilku minutowym filmiku pominiecie tego faktu nie bylo przeoczeniem. Ludzie nie znajacy historii polski nie wiedzieli by po co miedzy wojnami, rozbiorami i strajkami umieszczono wybor papierza.
tien_wang pisze:Nasi ojcowie za wiare, wolnosc i ojczyzne oddawali zycie, widac nadaremno, bo malo kto to rzeczywiscie docenia i pojmuje.
Nie wiem co miales na mysli, kto i w jaki sposob okazal brak szacunku dla przodkow ?
Gineli w "imie Boga" ale za kraj w ktorym zyjemy. Jakby u nas odkryto rope i hamerykanie wprowadzili by u nas demokracje to wierz mi ze sam chwycilbym za karabin. Nie powolujac sie na zaden byt. Ale to taki offtop w odpowiedzi na Twojego
Schodek
Kontakt:

tien_wang liczba mnoga sugeruje że mnie tez wsadziłeś do wypowiedzi Lisa ;)

tien_wang pisze:Lisu, wg Ciebie katole to nie ludzie? Zalamka, jak czytam takie wypowiedzi jak Wasze. Macie owszem prawo do wlasnych opinii, ale po cholere ublizacie jedni drugim?

gdzie ubliżam jednym czy drugim ?

Ciekawostką jest to że chrześcijanie tyle o miłosierdziu i poszanowaniu bliźniego prawią a sami pierwsi atakują i nie potrafią złapać dystansu do tego że nie są jedynymi na ziemi...miliony zamordowano w imię boga za to że biegali na bosaka gdy ich oprawcy chodzili w sandałach..to jest całe chrześcijaństwo !! tak się właśnie dzieje od wieków..palicie na stosie i kamieniami rzucacie w tych co mają swoje zdanie !!

nie chcę tu zaczynać sporu o wierzeniach pogan czy innych wyznawców zielonej kiełbasy ale jak czytam takie zacięte wypowiedzi to myślę że boga w sercu to Wy nie macie...

pozdrawiam serdecznie tych co oddychają swobodnie,czy mają spódnice czy szerokie spodnie...
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Widze że mamy tutej wielkich fanów katolicyzmu :twisted:
ravfr
Kontakt:

Post autor: ravfr »

adrian50005 pisze:Widze że mamy tutej wielkich fanów katolicyzmu
fanem to Ty możesz być Dody......... Nie włączaj się do dyskusji ,jeżeli stać Cię tylko na tak światłe wypowiedzi.
Karol Wojtyła odegrał w naszej historii wielką rolę , jest to niezaprzeczalne, twórcy animacji pominęli ten fakt , trudno, nie ma co szat rozdzierać.
Michał , nie wyzywaj ludzi od "moherów" tylko dlatego, że mają inne poglądy niż Ty.
snizy
Kontakt:

LisuKrakow piszesz o wbijaniu noża w plecy - jak chcesz krytykować, zacznij od Siebie... jest taki fajny temat: "LisuKrakow/Lisek-Tm/ Kamil L. - MEGA walkarz z Krakowa "

Schodek szkoda czasu na takie dyskusje z Tobą... "katolik jest głupi, ciemny i kropka"

muras jedyne sensowne argumenty w tej dyskusji

adrian50005 bez komentarza - ravfr trafnie to ujął

Zresztą ... nie zauważyliście ostatnio, ze akcja ANTY krzyż (w szerokim znaczeniu) stała się dziwnie modna w mediach?

temat zastępczy dla masowej publiki

finanse państwowe się walą
czeka nas podwyżka VAT-u, w 2012 zapewne następna:(
ZUS ledwo dyszy...
OFE już tak zamglone, że masakra
brak reform... KRUS, przywileje emerytalne
mega rozrost biurokracji
totalny kryzys demograficzny

tyle ode mnie - miłego dnia
Schodek
Kontakt:

ravfr pragnę delikatnie przypomnieć że to nie ja pierwszy kamienie w ręce trzymałem..

Wyraziłem tylko zdanie że fakt dla jednych istotny dla drugich mniej nie zaplata się do historii kraju zawartej w 8 minutach i mających promować Polskę w galaktyce..w ten deseń idąc film może mieć 2 godziny i zawierać jeszcze masę innych bardziej znaczących faktów...czemu nie wspomnieć o..

Nagrody Nobla przyznane Polakom i Polkom:

· 1903 — Maria Skłodowska-Curie - w dziedzinie fizyki łącznie z Henri Becquerelem i Piotrem Curie
· 1905 — Henryk Sienkiewicz - w dziedzinie literatury
· 1911 — Maria Skłodowska-Curie - w dziedzinie chemii
· 1924 — Władysław Reymont - w dziedzinie literatury
· 1980 — Czesław Miłosz - w dziedzinie literatury
· 1983 — Lech Wałęsa - Pokojowa Nagroda Nobla
· 1995 — Józef Rotblat - Pokojowa Nagroda Nobla łącznie z ruchem Pugwash
· 1996 — Wisława Szymborska - w dziedzinie literatury

No i wybaczcie ale nie ma tez Lecha Wałęsy który jest wizytówką międzygalaktyczną od lat i zrobił zdecydowanie więcej dobrego dla ludzkości niż konserwatywna głowa KK która wizytując Afrykę zakazuje stosowania prezerwatyw...na marginesie !!

snizy możemy dyskutować tylko trzymaj rytm bez zadyszki..bo swoją postawą pokazujesz jak mało tolerancyjny jesteś w poglądach i nie ma to znaczenia czy jesteś ewangelikiem czy katolikiem...po pierwsze powinieneś być człowiekiem !!

Co do animacji - pokazuje ona w pigułce jak mieliśmy trudną historię...potopy,najazdy,wojny,rozbiory,pacyfikacje,szaber i układy !! 1000 lat walki o przetrwanie,ciągłe boje i zwady..naród skory do bitki i wypitki !! co widać na każdym kroku od wieków a nie od roku..

co do tematów zastępczych

Nie podnoście nam VAT,opodatkujcie kościół !!
Niech religia wraca do budynków kościelnych!!
Wyczyścić afery z radiem co ma twarz!!
Niech KK odtajni swoje archiwa!
Niech przeprosi za miliony zabitych w imię słusznej wiary!!
Niech KK odda to co kradł przez dwa tysiąclecia !!

..może wystarczy na początek tematu o braku wizerunku JP w krótkiej animacji ;)bo mamy sporo dobrych tematów do chwalenia się ale to nie było zamysłem twórców...chodziło o streszczenie i pogląd a nie o szczegóły...widać krzyż kilka razy w animacji więc katolicy powinni się cieszyć...a wam ciągle mało ;)

I to nie jest akcja anty krzyż tylko garstka histerycznych fanatyków terroryzuje 39 mln ludzi !! Co pokazuje jakimi metodami działania się wzorują..

Pozdrawiam i miłego dnia,bo tu słońce na polanie suszy poranną rosę
ODPOWIEDZ