Giant glory korby 175 czy 170 mm?

Digas
Kontakt:

Giant glory korby 175 czy 170 mm?

Post autor: Digas »

witam wszystkich użytkowników a najbardziej cieszę się z tu obecnych użytkowników glorek :) dla jasności pytanie dotyczy ramy jak poniżej:
Obrazek

mam pytanie odnośnie korby - czy uważacie, że korby 175mm mają jakiś sens w tej ramie czy są zdecydowanie za długie i lepiej szukać z ramionami 170mm? Chodzi o ewentualne tarcie po ziemi w zakrętach i inne tego typu aspekty które zapewne użytkownikom glorek są znane, a mnie jeszcze nie. Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i jeśli zdublowałem temat który kiedyś już powstał, to bardzo przepraszam ale nie pamiętałem żeby takowy był a i szukajka nie podpowiedziała nic konkretnego.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Trochę się podepne przy okazji - czy ktoś może mi wytłumaczyć co dają dłuższe korby, choć czuć tą różnicę 5mm? Digas sorki jeśli robię Ci mały bałaganik w temacie :roll:
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Renio
Kontakt:

Post autor: Renio »

dłuższa korba to dłuższe ramię, wiec tworzy większą siłę, w dh nie jest to jakoś bardzo odczuwalne, ale w xc czy na szosie już tak. jesli chodzi o długość korb do glory to lepiej wziac 170 mm, bo jest mniejsze ryzyko,że będziesz haczył. Ale nie jest też prawdą ze jeśli ktoś ma korby dłuższe korby(wiecej niz 165 mm) w ramie z niskim pakietem to będzie haczył. To zależy od tego jak kto jeździ i jak pedałuje
team www.CYKLOTUR.com
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

nopainnogame miałem kiedyś 175 i po przesiadce na 170 czułem że jest inaczej, nie mówiąc już o tym, gdy w czasach jeżdżenia na 175 wsiadałem na rower kolegi który ma 165 - to już była duża różnica. osobiście lepiej mi się jeździ na krótszych korbach, jednak teraz aspekty cenowe zadecydowały że jestem bliższy 175 do glorki - musze zmienić korby, ponieważ w poprzedniej ramie miałem jeszcze isis i do tego pod mufe 73mm, więc mi nie spasuje. Okazja do zmiany na coś lepszego jest, jednak przed ewentualnym zakupem wolałem zapytać bardziej doświadczonych w temacie kolegów.

Renio dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ