LisuKrakow pisze:a czy sprawy Chrzescijanstwa roznia sie teraz od tych ze sredniowiecza? inne metody, to wszystko.
sorry Ty to na poważnie ? - to chyba dobrze, że sprawy którymi się interesował kościół się nie zmieniły, wszak 10 przykazań się nie zmieniło na przestrzeni tysiacleci...
Metody musiały się zmienić to oczywiste - chyba że dalej biegasz po domu z mieczem, czytasz przy świeczkach a dziewczynie rzucasz hasła "choć dziewcze będziem sie chedorzyc"
Tak jak napisał
ravfr wróć lepiej do podręczników szkolnych.
Schodek pisze:Wymuszenie religii w szkołach
sorry - tak jak napisałem wcześniej, wprowadziła to najbardziej lewicowa partia - SLD, zobacz że kościół chciał religię od zawsze prowadzić w salkach, ja tak byłem nauczany w salkach
Schodek pisze:temat aborcji
to rozumiem, że wg. Ciebie człowiek nie ma żadnej wartości, można go zabić w dowolnym momencie a co tam... pif paf bo czarny, pif paf bo ma problem, skalpelem go bo ja go nie chcę...
wiesz, ciekawe czy by wtedy było tak wielu przeciwników religii (wiesz o co mi chodzi)
Schodek pisze:jawne mieszanie się do polityki państwa
a polityka nie miesza się do spraw kościoła ? to jest układ naczyń zamkniętych - był i będzie... religia tak jak i polityka działają w tym samym społeczeństwie i dotyczą zazębiających się spraw...
Schodek pisze:przekręty z budynkami,ziemiami i innymi dobrami
to Strasburg i walcz, tylko uważaj bo się jeszcze okaże przy okazji, że ON Stożek należy do jakiegoś potomka Hansa z drugiej linii ciotki... wszak to tereny byłego "Reichu"
Schodek pisze:przekręty przy budowie świątyni opatrzności
żyjemy w kraju by wybudować przedszkole trzeba cwaniakować z prawem, to że firmy budowlane nie potrafią inaczej ... zobacz ile podwykonawców wyleciało z tej budowy bo kościół nie chciał mieć problemów z późniejszymi aferami - zostają nieliczne które zgodnie z prawem budują (niestety też 2 razy drożnej).
Dziwne że czepiasz się tylko tej świątyni, może zacznij od czegoś bliższego tematycznie portalowi - rowerowego np. wałkami przy budowie velodromu i sytuacji finansowej w jakiej jest przez tą budowę popadł PZKol...
Schodek pisze:Czy spowiadanie sie do ucha kapłana nie jest formą wywiadu społecznego ??
toś już pojechał.... to tak prymitywne, że jedynie co mi się ciśnie na myśl to oklepane powiedzenie "a tabletki dzisiaj zażyłeś".
Jeśli nie rozumiesz po co jest spowiedź to naprawdę ciężko będzie z Tobą rozmawiać na temat religii.
Schodek pisze:pamiętajcie że to instytucja która trwa od nastu wieków,zbiera w teczkach pełne info,działa wedle własnych zasad...wielu z nimi walczyło gdy prawdę odkryło..
widzę, że masz Internet... od dzisiaj proponuję walkę z Google - oni dopiero zbierają informacje, ba niedługo w StreetView pokażą Cię jak lejesz w krzakach przy drodze... i maja własne zasady... odkryłeś już tą prawdę - WALCZ, WALCZ nie podawaj siei WALCZ!
Zarzucanie kościołowi (przypomnę instytucji społecznej) że zbiera dane statystyczne jest śmieszne i niepoważne.
Schodek pisze:brak walki z radiem i jej zapleczem
tutaj się zgadzam, ze Radio Maryja to przed wszystkim biznes ale z drugiej strony pewien staszy Pan mi kiedyś powiedział czemu tak dobrze prosperuje... młodzi odsuwają na bok starsze osoby, po 60/70 czujesz się niepotrzebny, niewartościowy... najbliższa rodzina najchętniej by Cie oddała do domu starców - tacy ludzie szukają mocnego wsparcia i znajdują go w Radiu Maryja a wraz z starzeniem się Naszego polskiego społeczeństwa cały ruch skupiony wokół radia rośnie w siłę... Jeśli młodzi dalej będą olewać i nie szanować Swoich rodziców, dalej Radio będzie w sile! niestety:(
PS
Schodek oczywiście w kilku sprawach masz rację i napisałeś o kilku ważnych problemach jakie ma obecnie kościół, ale to są problemy z jakimi musi Sobie poradzic każdy człowiek w otaczającym go świecie... świecie który coraz szybciej biegnie.
Jestem wierzący wiec staram się to rozwiązać według pewnych zasad.
Nie potrafię tylko zrozumieć czemu piszesz o tolerancji a od Ciebie aż bije agresja religijna.... zniszczyć, utopić i metr mułu.