Opony NA ZIMĘ ??
Opony NA ZIMĘ ??
Jakie opony polecacie na zimę ? Oczywiście do jazdy w głębszym śniegu. Spike, wet scream, MICHELIN WILDDIG'R DESCENT ? I drugie pytanie.. CZy, ktoś wie gdzie zamówić Spike lub wspomnianą Michelin ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrower 

Intensów nie ma nie powiem dlaczego bo przedstawiciel nie odpowiada na pytania
Miśków nie bedzie napewno w 2010 bo po zmianie fabryki nie moga sie ogarnąć z produkcja i nasz dystrybutor nie ma nic z opon do DH czy FR.
co do wetów to jak w zeszłym roku brak i nowa dostawa przewidziana na grudzień ( czytaj styczeń luty )
Moje propozycje to wet 26x2,2 lub Schwalbe DirtDan 26x2,35 ( dodam ze Dirt Dan 2,35 jest szerszy od Weta 2,50 )
Miśków nie bedzie napewno w 2010 bo po zmianie fabryki nie moga sie ogarnąć z produkcja i nasz dystrybutor nie ma nic z opon do DH czy FR.
co do wetów to jak w zeszłym roku brak i nowa dostawa przewidziana na grudzień ( czytaj styczeń luty )
Moje propozycje to wet 26x2,2 lub Schwalbe DirtDan 26x2,35 ( dodam ze Dirt Dan 2,35 jest szerszy od Weta 2,50 )
-
- moderator
- Kontakt:
http://oponyesppol.pl/opona/goodyear_ug ... _5197.html ja mam takie, ale jeszcze nie wiem jak sie sprawuja
A do roweru? wetscream 60a - 60a bo w zime nie masz korzeni ani kamieni, na ktorych przydatna bylaby twardosc 40a/42a.

A do roweru? wetscream 60a - 60a bo w zime nie masz korzeni ani kamieni, na ktorych przydatna bylaby twardosc 40a/42a.
w Krk zimujemy na Zakrzówku(stary kamieniołom), Knarly polegną przy pierwszym kontakcie ze skałą . Swampy 2-ply spokojnie dają radę do tego zostaje fajna oponka na włóczenie się po górkach w mokrawych warunkach . Rozumiem, że sylwas z Nowego Sącza, więc w zimie tez jakiś kamień się trafi, wydawanie 7 dych na knarly w tym przypadku ma średni sens , podobnie zakup twardej mieszanki.jak na zime to nie ma sensu przepłacać i lepiej kupić kende knarly mi w zeszłą zimę spisywała się znakomicie a koszt jest nie wielki (30zł-35zł).
..ja w mieście na ubitych chodnikach śmigałem na dowolnej oponie bo przyczepność podobna do ziemnejsylwas pisze:Oczywiście do jazdy w głębszym śniegu.

http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
-
- Kontakt:
Swampy-2ply 42a moim zdaniem będą dobre. Jeżdżę na takich każdej zimy. Na twardym, ubitym śniegu - ratrakowanym (nartostrada, stok narciarski) trzyma dobrze. Na miękkim śniegu nic nie trzyma, nawet wet screem - na wszystkim pływasz, grzęźniesz, jak w piasku. Wyjątek stanowi sytuacja, kiedy warstwa świerzego śnieg jest na tyle cienka, że opona trzyma się gleby pod śniegiem. Jeśli gleba jest zmrożona - to i tak kapota, leżysz na każdym zakręcie. Jak gleba jest rozmiękła, to swampy dadzą radę. Może w takiej sytuacji (rzadko się w górach zdarza - czasem na początku i pod koniec zimy) wety mogą być lepsze - nie wiem, tego wariantu nie testowałem.
Jest ryzyko, jest zabawa, albo piargi (gleba) albo sława
Przez 2 poprzednie lata jeździłem na wspomnianej knarly (za 24 zł) i uważam, że jak za tą cenę to super. Jestem ciekawy czy zmiana na np. wety czy michelin czy powiedzmy spike da zauważalnie dużo lepszą przyczepność. Czy może te różnice nie będą znaczące. Myślę o zmianie pod jazdę na stoku. Czyli ubite gdzie opona się wgryza na pewną głębokość (nie za dużą) co gwarantuje b. dobrą przyczepność.
Dziękuję za pomoc, za powyższe i poniższe wpisy. Pozdrawiam !
Dziękuję za pomoc, za powyższe i poniższe wpisy. Pozdrawiam !
Ja jeździłem raz na kolcowanej kendzie z tym, że rozmiar 26x2.2 i innego nie ma
Powiem krótko i na temat....nie polecam takiej oponki na śnieg czy lodzik. Oponka 26x2.5 42a w zupełności styka. Oczywiście na nieubity śnieg na stoku nie ma rady jak tylko przelecieć przez kiere
Ale zabawa przednia.
Pozdr

Pozdr
Be free...
-
- Kontakt: