Wybor ramy (full) Downhillowej

mlynooo
Kontakt:

Post autor: mlynooo »

Rafcik pisze:Omen fajny ale bym musiał innego boxxa brac race pewno zeby sie wymiescic z jakims dhx w niej
a po co ci cos lepszego jak Race ?? ja jezdzilem w tym sezonie z boxerem race i było dobrze. DO tego jak bedzie hajc to mozesz dokupic Dual air od Protone i rewelka.
Rafcik
Kontakt:

Post autor: Rafcik »

Kurde za duzo tych ram! xDD ze sie tak wyraze dobra :
- Giant Glory 08-10
- Duncon CC 2010
- Norco DH team 08
- Omen ale ile bym musiał jeszcze dołozyc do dampera? zebym razem z boxxerem sie zmiescic w 6k?
- Intense M3
- Specialized Big hit 09-10
- Kona Stab supreme
- Santa Cruz V10 (jak by była do 3k)
i co mozna z tych ram wybrac? wogóle mlynooo co to to "Dual air od Protone" bo ja jestem noobem i nie wiem, i co to daje i ile to kosztuje ?
mlynooo
Kontakt:

Rafcik ja kupiłem DHx 5.0 za 500zl ( w tej cenie mozna praktycznie kazdy damper 222 kupic). Boxxer Race kosztuje 2000zl (rowerowy.com). Zostaje 3500zl. Omen 3700zl + gwarancja ( moze omen daj jakas znizke na koniec sezonu ;D ).
Noi pamietaj ze w cenie 3700 zl masz odrazu napinacz Mozzarta, ktory jest swietny i mało wazy.

A z tego z wymieniłes omen zdecydowanie najlepszy jak dla mnie.

Rafcik pisze:co to to "Dual air od Protone
Sprezyna powietrzna do boxxa ( taki tłumik od boxxa WC za 450zl ;] )
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Był temat o tym dopiero co.

Schodek, masz na myśli, że ciężka? Ile? I ile ważą inne z tej listy wyżej?
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Schodek pisze:Wiem że kolega Tomcio FR miał/ma na sell zadbaną i w dobrej kondycji...napisz do niego bo kasy powinno starczyć a rozmiar pasuje dla Ciebie
to ta rama
http://aukcje.nasza-klasa.pl/item1243507759.html
Rafcik
Kontakt:

Hmm łatwa decyzja dla mnie niejest a nic sensownego nie piszecie na tym forum...
Podajcie mi ale ci co sie znają a nie jak np.kasprzak poleca mi rame do Enduro... VP free... ehm, dajcie plusy i minusy i wymiencie roznice bo troche sie chyba znacie no nie ? miedzy Norco DH Team 08 (z ROCO WC) nowy z Omen Vigo nowy z (DHX jak by mnie było stac na 5.0)... Porównajcie mi systemy zawieszenia itd... Geometrie z tego co mi kolega podpowiedzał to bardziej do DH nadaje sie Norco bo ma geo jak nowa Santa ;) wiec prosze o odpowiedz!
http://rafcik.pinkbike.com/
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Rafcik na marginesie pytanie zadam :) ile czasu interesujesz się rowerami ? ile miałeś sezonów przejechanych na sztywniaku i na jakim ? czego oczekujesz od ramy ? Bo zadajesz pytania ale mam odczucie że bardziej jara CIę logo na ramie niż praca samej ramy ??

Jeśli to Twój pierwszy full to i tak minie ze dwa sezony nim ogarniesz czego oczekujesz od roweru i jak już będziesz miał 3 czy 5 rower to odkryjesz niuanse między nimi...zapętlanie się na tym poziomie to strata czasu..kup coś co rozmiarem podpasuje do Ciebie,kup to na co CIę stac i zacznij TRENOWAĆ a nie się zastanawiać czy geo tamto lepsze czy to gorsze. 3/4 rowerów ma do siebie podobne geo i nic z tego nie wynika...bo to nie rower jeździ a łącznik między gripami a pedałami :mrgreen:

Powodzenia :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Timmy17
Kontakt:

Post autor: Timmy17 »

Rafcik
moim zdaniem Intense M3 jest tez dobrym rozwiazaniem, wytrzymale ramy o dobrej sztywnosci, dodatkowo system zawieszenia VPP opracowany z Santa Cruzem (chyba w v10 rowniez stosowany a napewno w vp-free). Naprawde dobrzy zawodnicy ze swiatowej sceny DH kilka lat temu jezdzili na tej ramie. Osobiscie moge polecic, dobra rama z ktorej napewno bedziesz zadowolony, fajne racingowe katy

pozdrawiam
mlynooo
Kontakt:

Rafcik ja sie wypowiem tylko o Vigo:
+ super zwinna
+ super sztywny wachacz ( chyba w zyciu sztywniejszego nie widziałem)
+ dobry, lekki napinacz w cenie
+ nowa rama z gwarancją

Geo kwestia indywidualna.
Rafcik
Kontakt:

Schodek Jezdze 1 sezon w DH, na poł sztyniak-poł full ;) i nie nie patrze na logo ramy czy cos tylko na to patrze zeby ona była mocna i dobrze pracowała. Ciezko mi tez wybrac bo mam określony budżet, a gdybym dał za Omen Vigo 3.6 i do tego damper wynosi mnie około 4.3 a jeszcze pasty mi trzeba jakies spoko dobre, a gdybym kupil Norco zostaje mi owiele wiecej w kieszeni, a pozatym moge to dac do piast, a w tych czasach ciezko o kazdy grosz wiec mówie musze sie liczyc z pieniędzmi ;)
Ale chociarzby gdybym jednak, wybierał miedzy omenem a norco to niech sie tez wypowiedzą osoby co jedzą na norco jaka ta rama itd, i jak to sie ma wzgledem do omena czy tak sporo odstaje jak np. Bop od Jackala ?
Pozdrower ;)
http://rafcik.pinkbike.com/
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Schodek pisze:Iron Horsy to dobry pomysł ale szukaj w dobrym stanie,lubią pękać jak ktoś mocno sieka..
masz na myśli sunday'a?
kasprzak
Kontakt:

Post autor: kasprzak »

Rafcik Sprawdź PM :)
[url=http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16350529/]good stuff[/url]
pasior
Kontakt:

Post autor: pasior »

Wysłałem Ci na PM propozycje.
zuczek09
Kontakt:

Post autor: zuczek09 »

mlynooo to mało w życiu widziałeś jeśli chodzi o sztywne wahacze i o dobrze pracującym zawieszeniu.

Timmy17 M3 rama o starej konstrukcji za wiele ich nie ma w dobrym stanie jak już są to albo spawane albo malowane .

Ogólnie twierdze że Polskie produkcje typu zumbi vigo czy Antidote są nie dopracowane a era PL ram jeszcze nie nadeszła. Nie porównujcie Vigo z SC czy Norco albo giantem. Ramy zza oceanu biją Pl ramy o lata świetlne .

Wracając do tematu Kup norco Dh team'a albo dobą używkę. Norco jest nowe i bardzo wytrzymałe pracuje super , ustawisz go z łatwością pod każdą trasę . Ma takie same kąty jak nowa V10 a support jest na takiej samej wysokości jak z V10 z 2009 roku . Podaje konkretne przykłady nie jakieś tam fachowe pierdoły jak co niektórzy na tym forum. W swojej karierze miałem kilkanaście ram zjazdowych i wiem co mówię.

Wybierając omena weź numery od polecających osób bo jak będziesz się borykał z gwarancją ( jak ci pęknie , główka sie rozlezie , spaw puści ) to niech ci pożyczą swój rower , gdyż nie jest miło nie mieć roweru w sezonie .

Weź też pod uwagę łatwość sprzedaży swojego roweru . Na pewno norco nie straci tyle na wartości co Omen albo inna PL produkcja .

Jak tak patrzę z biegiem lat to to forum coraz bardziej schodzi w dół z poziomem. Więcej tu dzieci "neo" niż ludzi znających się na rzeczy i umiejących doradzić
http://www.pinkbike.com/photo/4738594/
mlynooo
Kontakt:

zuczek09 skąd ty sie gosciu wziełes w ogole z ta swoja wypowiedzia??
zuczek09 pisze:mlynooo to mało w życiu widziałeś jeśli chodzi o sztywne wahacze i o dobrze pracującym zawieszeniu.
mi sie wydaje ze to ty własnie mało widziałes a, gadasz na omena bo nie ma logo zagranicznej marki.
zuczek09 pisze:Ogólnie twierdze że Polskie produkcje typu zumbi vigo czy Antidote są nie dopracowane a era PL ram jeszcze nie nadeszła. Nie porównujcie Vigo z SC czy Norco albo giantem. Ramy zza oceanu biją Pl ramy o lata świetlne .
to to w ogole jest juz głupota totalna. Nie jezdziłes na omenie a gadasz głupoty. Ja tu nie mowie ze OMEN jest piękny, ma hydroformowane rurki i piękne CNC element. Ja tu porownuje prace zawiechy i twierdze ze omen bije je wszystkie.
zuczek09 pisze:Wybierając omena weź numery od polecających osób bo jak będziesz się borykał z gwarancją ( jak ci pęknie , główka sie rozlezie , spaw puści ) to niech ci pożyczą swój rower , gdyż nie jest miło nie mieć roweru w sezonie .
to tak samo. Skąd ty sie wziełes z tymi dyrdymałami o problemie z gwara i pękającymi spawami ( mowa o omenie). Anałana ( człowiek ktory sprzedaje omena) jest ciągle dostępny i nie trzeba walic ramy najpierw do sklepu potem do dystrubutora i czekac łaskawie az ci rozpatrzą gware, a potem jeszcze sciągną rame albo trójkąt.

zuczek09 pisze:Jak tak patrzę z biegiem lat to to forum coraz bardziej schodzi w dół z poziomem. Więcej tu dzieci "neo" niż ludzi znających się na rzeczy i umiejących doradzić
Dzieckiem neo to ty mozesz byc jedynie i nie odzywaj sie do mnie takim tonem gosciu. Wjezdzasz tu z postem i najezdzasz na ludzi ze nie znają sie i zanizają poziom. To ze ty jezdzisz na gratach nie upowaznia cie do wyznaczania poziomu.
Timmy17
Kontakt:

Post autor: Timmy17 »

z tym spawaniem to mysle ze mocno pojechales, no ale po wypowiedzi to widac ze ty tu jestes expertem
btw konstrukcja moze nie z tego roku ale naprawde dobra
zuczek09
Kontakt:

mlynooo jeździłeś na yeti 303 ? tam jest dopiero sztywność koła się uginają a nie rama jak w omenie . W wiśle miałem 2 zjazdy na pierwszym omenie całym białym i później jeden zjazd na tym seryjnie produkowanym i nie mów mi że zawieszenie pracuje lepiej niż v10 czy albo trek 88. W polsce zawsze były i bedą problemy z gwarami , poczekaj jeszcze chwile na zumbi i antidote też był wielki bum bo co to nie były za ramy a co sie okazało ze to wielka kicha , tak samo będzie z omenem tylko trzeba jeszcze poczekać aż sie ich więcej wysypie narazie na zawodach jest ich może z 3 do 5.

A tak BTW to widziałem dużooo więcej od ciebie i nie gadaj smutów. Mam do czego porównywać bo mialem do 40 ram z najwyższych półek i wiem co mówię. mlynooo Wcale nie najeżdżam na ludzi tylko widzę co się działo 2-3 lata temu na tym forum a co sie dzieje teraz . Nie proponuje chłopakowi jakiejś mega masówki tylko co w tyj kasie jest najlepsze . Norco według mnie wygrywa w kategorii jakość / cena i pracuje naprawdę fajnie.
Mogę zaproponować cannondale judge i może z 2-3 osoby będą coś o niej wiedzieć więcej a nie pierdoły typu " mój kolega miał " też dobra rama i też bije omena pod względem pracy zawieszenia.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

zuczek09 pisze:A tak BTW to widziałem dużooo więcej od ciebie i nie gadaj smutów. Mam do czego porównywać bo mialem do 40 ram z najwyższych półek i wiem co mówię
40 ram ?? hym a ile czasu na każdej śmigałeś ?? bo poznać możliwości ramy można po minimum kilkunastu dniach a nie po 2-3 zjazdach :) nie czepiam się tylko zastanawiam bo nie znam 40 dobrych ram z najwyższych półek :twisted:

v10 z pękającymi główkami to świetny przykład,Kony z wahaczami,Demo z linkami,IH z główkami i linkami,Karpiele iinne ramy...wszystko możnma dojechać a zaleta krajowej firmy jest taka że robi to na miejscu i często ma na stanie zapasowe elementy...co w przypadku innych firm często oznacza oczekiwanie tygodniami /miesiącami na uznanie reklamacji...

Kup to na co Cię stać i co rozmiarem pasuje..może być nawet Norka :) może być Glorka...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
zuczek09
Kontakt:

Schodek około 24 ram posiadałem większość jest na pinku. Na każdej śmigałem około 6 miesięcy ... A najbardziej przypasił mi m6 trek 88 i yeti 303 . reszta to takie przelotne znajomości na trasie zamienianie sie na klika zjazdów itp. Także było ich około 40 .

Hehe to takie łapanie za słowa z tymi 40-stoma ramami bo jest dużo dobrych ram , lecz dla jednego trek 88 będzie marzeniem a dla innego m9
ODPOWIEDZ