Problem z damperem Fox-a
Problem z damperem Fox-a
Na wstępie napisze ze jestem zielony w temacie , od pewnego czasu gdy wsiadam na rower http://www.norco.com/2007bikes/template ... w=&deets=1 mam wrażenie ze siedzę coraz niżej (na oko damper Fox DHX 3.0 traci skok jakoś chyba ) . Obecnie jest napompowane 200 psi do komory głównej a w tej drugiej 150 , tłok z cylindra wystaje tylko na długość 35 mm , porównując z zdjęciem z norco.com wygląda na to ze mój damper ma krótszy tłok . Napisze jeszcze że tłok wysuwa się o około 10 mm gdy go rozciągnę , po czym wraca do wcześniejszego położenia . Czy dobrze mi się zdaje a jak tak to co zrobić z tym fantem ??
Czyli do serwisu muszę iść , a takowy w podkarpackim jest chyba tylko w Rzeszowie .
Ciśnienie w komorach przesz sezon trochę spadło (10 % około z tego co zapisałem sobie )
ale żeby z jednej do drugiej przeleciało to nie bo ciśnienia się różniły . A w środku jest jakiś płyn może jego ubytki potrafią coś takiego spowodować , trochę dostało się do komory głównej bo jak spuściłem powietrze to wyleciało kilka kropel czegoś i na tłoku pojawia się czasem warstewka jakiegoś czegoś .
Ciśnienie w komorach przesz sezon trochę spadło (10 % około z tego co zapisałem sobie )
ale żeby z jednej do drugiej przeleciało to nie bo ciśnienia się różniły . A w środku jest jakiś płyn może jego ubytki potrafią coś takiego spowodować , trochę dostało się do komory głównej bo jak spuściłem powietrze to wyleciało kilka kropel czegoś i na tłoku pojawia się czasem warstewka jakiegoś czegoś .
bakubrody masz do wymiany główną uszczelkę . Przy okazji można wymienić wszystkie uszczelniacze i oringi, zestaw foxa coś koło 120 zł.
żaden powietrzniak nie jest solo , bo w czasie "zamykania" dampera tworzy się komora negatywna.pietryna pisze:Czy dhx nie jest czasem "solo air"? A jeśli nie to gdzie znajduje się komora negatywna w takim razie?
druga komora jest do propedal (tak pisze na niej ^^ ) , dobra dzięki za info jakoś coś wymyśle a poza tym jest na gwarancji chyba jeszcze .
A i miałem się spytać jak zeszłej zimy jeździłem na tłoku (goleni górnej) zbierała się woda i przymarzała , ciekaw jestem czy takie bryłki lodu przedostają się przez uszczelki , lodu było czasem tyle ze blokowało amortyzator , działo się tak na RST Gila teraz mam Marzocchi
4 RV i damper fox-a , czy grozi mi to samo a jak tak i woda będzie się dostawać do środka czy odstawić rower na zimę ??
A i miałem się spytać jak zeszłej zimy jeździłem na tłoku (goleni górnej) zbierała się woda i przymarzała , ciekaw jestem czy takie bryłki lodu przedostają się przez uszczelki , lodu było czasem tyle ze blokowało amortyzator , działo się tak na RST Gila teraz mam Marzocchi
4 RV i damper fox-a , czy grozi mi to samo a jak tak i woda będzie się dostawać do środka czy odstawić rower na zimę ??