Tytanowa sprężyna do dampera.

kasprzak
Kontakt:

Tytanowa sprężyna do dampera.

Post autor: kasprzak »

Nie wiem czy w dobrym dziale pytam, no ale cóż.

Co daje tytanowa sprężyna oprócz zbicia wagi? Czy różni się ona pracą od zwykłej stalowej?

Jeśli weźmiemy sprężyne do dampera o oznaczeniu np. 2.25" x 400lbs - druga wartość oznacza twardość, a pierwsza? Co to jest to 2.25" ? Od dawna się nad tym zastanawiałem.. od razu uprzedzam - szukałem, lecz nie znalazłem.

A i jeszcze jedno:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=15605
W tych sprężynach jest oznaczenie Free Lenght - jest to może dł całkowita sprężyny? Bo coś tak mi się wydaje.
[url=http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=16350529/]good stuff[/url]
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

kasprzak Pierwsza to skok spręzyny. A sprezyna ti daje wage. Przerzuciłęm sie własnie i nie odczułem zmiany w pracy. Moze jak sie na roztłumionym damperze jezdzi to czuc bardziej.
kasprzak
Kontakt:

Spaced tnx.
Czyli jeśli skok tłoka dampera to jest 5cm to skok sprężyny musi być zawsze minimalnie większy od skoku tłoka(np. 2")?
Spaced
moderator
Kontakt:

kasprzak nie. Ja mam skok tłoka 3.0 i mam sprezyne 3.0. Tylko Fox daje do damperow minimalnie wieksze sprezyny. Dasz sprezyne o tym samym skoku i nic sie nie stanie. Ba ja mam minimalnie za mala sprezyne tytanową ale dzieki żadkiemu uzwojeniu nie mam problemów.
Wojtekrk
Kontakt:

Post autor: Wojtekrk »

Sory, żę się podpinam. Są jakieś sprężyny tytanowe, które wchodzą do vivida? Z tego co wiem vividy mają większą średnice wewnętrzną więc może być ciężko.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Spaced pisze: Tylko Fox daje do damperow minimalnie wieksze sprezyny.
Kazdy daje minimalnie wieksze sprezyny , tylko wszyscy procz foxa opisuja swoje sprezyny pod skok tloka . Fox podaje w oznaczeniu skok tloka wlasnie te rezerwe, ktorej nikt nie podaje , aby zamieszania nie bylo jak to jest z foxem. Np sprezyna manitou 3" tak na prawde ma 3,5" skok az do styku zwojow , sprezyna 3,25" foxa ma 3,25" skoku az do styku zwojow.
Spaced pisze:Ba ja mam minimalnie za mala sprezyne tytanową ale dzieki żadkiemu uzwojeniu nie mam problemów.
To akurat nie jest do konca poprawne rozwiazanie , poniewaz kazda sprezyna ma okreslone dopuszczalne obciazenie i jest ono przewidziane dla danego skoku( przekraczajac projektowe ugiecie sprezyny doprowadzasz do ubijania sie jej). W praktyce, w zawieszeniu mtb majac sprezyne powiedzmy 0,5" "za krotka" nic sie stac nie powinno, musialbys non stop zamykac zawieszenie, aby sprezyna uzywala tego "rezerwowego" skoku i troche ponad. Wiec od biedy mozna takie praktyki stosowac
Spaced
moderator
Kontakt:

troyo zdaje sobie sprawe ale przy takiej cenie trudno było sie oprzec. Zwlaszcza, ze nie dobijam na twardo zawieszenia prawie w ogole.
troyo pisze:Kazdy daje minimalnie wieksze sprezyny , tylko wszyscy procz foxa opisuja swoje sprezyny pod skok tloka . Fox podaje w oznaczeniu skok tloka wlasnie te rezerwe, ktorej nikt nie podaje , aby zamieszania nie bylo jak to jest z foxem. Np sprezyna manitou 3" tak na prawde ma 3,5" skok az do styku zwojow , sprezyna 3,25" foxa ma 3,25" skoku az do styku zwojow.
Nie do końca. Mam w domu 2 sprezyny foxa 3.25 i 1 manitou 3.0. Manitou jest nieznacznie mniejsza.
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Spaced pisze:Nie do końca. Mam w domu 2 sprezyny foxa 3.25 i 1 manitou 3.0. Manitou jest nieznacznie mniejsza.
Wszystko zalezy od srednicy drutu, srednicy sprezyny , materialu ilosci zwojow . Mozna zrobic sprezyny o takich samych parametrach wyjsciowych ale o diametralnie roznej wadze/dlugosci chociaz bez pomiarow ciezko bedzie je odroznic .
MateuszWLCK
Kontakt:

Post autor: MateuszWLCK »

Mam pewien problem, a nie chciałem zakładac nowego tematu. Mam sprężyne Ti Progressive suspension, ale nie znam jej twardości i skoku (napisy sie starły). Czy np. w firmie produkującej spreżyny będą w stanie stwierdzić jaki jest skok spreżyny i jej twardośc?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Na 99%. Przecież muszą sprawdzać chociażby po kilka sztuk z jednej partii jakoś. Tzn. na pewno zmierzyć twardość się da. Skok pewnie też... jako że niektórzy tu mówią że nie jest to wartość do momentu zetknięcia się zwojów, a jakaś inna to myślę że z doświadczenia taka firma powinna i tak być w stanie to określić.
kasprzak
Kontakt:

A powiedzcie mi gdzie można kupić ti springa? Oczywiście poza allegro i crc.
ODPOWIEDZ