Sprężyny troche informacji ...

Przemysław
Kontakt:

Sprężyny troche informacji ...

Post autor: Przemysław »

Witam piszę w związku ze sprężynami głównie do Foxa i tu pare moich pytań :

- co oznaczają numery nadrukowane na sprężynie lbs to twardość a ta druga ? bo szerokość czy średnica to to nie jest chyba :roll:

- jaką powinienem mieć pod tyłkiem sprężyne jeśli waże 80kg mam DHX 3.0 i jeżdżę na BH III czy mógłby ktoś mi to policzyć bo kalkulatory w szukajce troche mnie zakłopotały.

No i to chyba narazie tyle, jeśli ktoś wie i jest obeznany w tym temacie bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Witam ;)

To pierwsze na sprężynie, to jak piszesz, twardość wyrażona w funtach, inaczej "waga" potrzebna do ugięcia sprężyny o 1 cal (2.54cm). Ten drugi parametr to skok sprężyny, który powinien być co najmniej taki, jak skok tłoka. Jest on wyrażony w calach. Możesz zmierzyć długość tłoka w damperze (od uszczelki do końca, razem z tym co pod odbojnikiem), masz np 70mm dla długości 222 eye to eye, to na sprężynie powinieneś mieć w Foxie 2.8 (2.8x2.54=7.112 (cm) ). Tyle ;)

Co do sprężyny dla Ciebie... kumpel ma Revoxa po shim modzie w tej ramie, waży ~80-83kg, ma 500tke i jest zadowolony, sag wskazuje prawidłowy, mysle że 500 jest dla Ciebie najodpowiedniejsza.

Pzdr. :)
Przemysław
Kontakt:

hehe to ciekawe bo właśnie jeżdże na 450lbs i jest dość mięki jak usiąde to sag wynosi jakieś 2cm a to jest właśnie 222dł montażowa i skok właśnie 70mm tak jak piszesz
a mam jeszcze ptanko to w takim razie nie moge wsadzić sprężyny np 500lbs x 2.35 bo w tedy skok sprężyny jest za mały czy do brze to rozumuje?
MUSZEL
Kontakt:

Post autor: MUSZEL »

Przemysław
po 1 edytowałem bo sie pomyliłem ;)
po 2 jeśli masz sag 2cm to masz idealnie. W DH Sag powinien wynosić ok 33%, a ta wartość z 70mm to ok 23mm ;)
Przemysław pisze:a mam jeszcze ptanko to w takim razie nie moge wsadzić sprężyny np 500lbs x 2.35 bo w tedy skok sprężyny jest za mały czy do brze to rozumuje?
dobrze rozumiesz, możesz wtedy uszkodzić damper
Przemysław
Kontakt:

czyli im większa licznba tym mniejsza liczba zwoi co za tym idzie większy skok choć z tymi zwojami to nie reguła.

hmm to jestem troche zdziwiony na tłoku widać czasami taką obwódkę od zanieczyszczeń i one jest tak 5mm przed gumowym dobijakiem i tak to ma wyglądać w DH ?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Przemysław, to zalezy na czym Ci to wykorzystuje, jak przy wjezdzie na kraweznik, albo lesnej sciezce to fakt za malo, ale generalnie masz git sprezyne. Ja w BH przy 70kg mialem 350-400lbs (juz nie pamietam) i bylo idealnie.
Przemysław
Kontakt:

To mnie tu Panowie fachowcy uspokoiliście i oczywiście bardzo dziękuje bo już zaczynałem szukać nowej sprężyny jak tylko kaski się troche pojawiło i jak widać nie potrzebny zakup byłby lub zbędny.

Dobre przeczucie miałem żeby tu głowe najpierw pozawracać.
Jeszcze raz wielkie dzięki. :D

I to tyle na ten temat :)
ODPOWIEDZ