Własny projekt koła łańcuchowego - wykonanie
-
- Kontakt:
tomek059 Wersji jest moze nie dokladnie 36 ale ok 30 na chwile obecna na pewno
W 3d mozna robic takie cuda na kiju ze masakra, łącznie z obliczaniem naprezen i wizualizowaniem ich na modelu. Animowaniu czesci ruchomych itd itd. takze nie wiem czemu solid bylby lepszy. Poza tym autodesk ma spoko system dla studentów i praktycznie wszystkie ich programy w tym autocad mozna w pelni testowac za free przez bodajze 12 miesiecy.
Co do zebatki to jak juz bedziesz mial to wrzuc fotki
no i oczywiscie zdradz nam tajemnice co to za magiczne alu bedzie 

Co do zebatki to jak juz bedziesz mial to wrzuc fotki

-
- Kontakt:
Hellraiser umiem. W budownictwie stosuję tylko 2d bo wizualizację robi się w innych programach które mają dużo gotowych dodatków. Jak kto woli. Ja projekt pająka do napinacza miałem dać w solidzie, a autocadzie nie przyjęli tłumacząc się trudniejszym ustawianiem maszyn.
Widzę że projekt zrobiony więc nie ma co dalej gdybać. Czekam na efekt końcowy.
Widzę że projekt zrobiony więc nie ma co dalej gdybać. Czekam na efekt końcowy.
-
- Kontakt:
szumasta Niestety nie znam składu chemicznego tego alu ;/ Posiadam go od firmy Prodrent ( www.prodrent.com ) Specjalizującą się w naczepach.
Projekt był robiony w programie Autodesk
Na razie będą wyprodukowane tylko dwie sztuki i pójdą do przetestowania. Kto wie może będzie ich więcej i będą na sprzedaż
Projekt był robiony w programie Autodesk
Na razie będą wyprodukowane tylko dwie sztuki i pójdą do przetestowania. Kto wie może będzie ich więcej i będą na sprzedaż

To nie jest projekt tylko rysunek.jestem12314 pisze:Projekt był robiony w programie Autodesk
Myślę, że osoby, które by "to" kupiły zasługiwałyby co najmniej na wyróżnienie w Nagrodach Darwina.jestem12314 pisze:może będzie ich więcej i będą na sprzedaż
7068? Chyba słabo...jestem12314 pisze:Nie będzie zrobiona z 7075 ani 6061 tylko z bardziej wytrzymałego aluminium z którego robi się poszycia do samolotów
Idź do nich jeszcze raz, może tym razem troche Adamentium albo Unobtanium ci odpalą.
Jak już ktoś jest przyzwyczajony do firmy Autodesk to proponuję Inventora, po co się bawić w 3D w Autocadzie skoro jest trudny do ogarnięcia i słabo rozwinięty.
Autodesk skoncentrował się na Inventrze i dlatego nie rozwija za bardzo Autocada 3D.
Jest to program do parametrycznego projektowania, tak jak Solid, również można z niego eksportować i konwertować pliki gotowe na CNC.
Autodesk skoncentrował się na Inventrze i dlatego nie rozwija za bardzo Autocada 3D.
Jest to program do parametrycznego projektowania, tak jak Solid, również można z niego eksportować i konwertować pliki gotowe na CNC.
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
jestem12314 to ze zrobi to firma robiaca naczepy nie gwarantuje ze aluminium jakiego uzżwają będzie jakieś super. Taj się składa ze tez robię w CNC i tez miedzy innymi czesci do naczep i są to zwykle jakies klapy, szafy na akcesoria, obudowy dodatkowych urzadzeń itp. zwykle nic odpowiedzialnego czy przenoszącego jakieś większe obciązenia.
Nadal nie napisaleś jak Ci to zrobią. Ale jak juz zrobia to tak za 2 miesiace odkop ten temat i napisz jak padła. Jestem ciekaw czy zeby sie połamia szybciej niż zetrą.
Nadal nie napisaleś jak Ci to zrobią. Ale jak juz zrobia to tak za 2 miesiace odkop ten temat i napisz jak padła. Jestem ciekaw czy zeby sie połamia szybciej niż zetrą.
Poszukaj pierwsza lepsza table z wartosciami wytrzymalosciowymi EN AW-2017A a np. 7075t6 dalej uwazasz, ze owy stop bedzie lepszy ? Z tego co wiem to 7075 lepiej sie skrawa niz 2017 no ale to juz lepiej powinni wiedziec ludzie pracujacy przy obrabiarkach
Oczywiscie nie zniechecam, projektoj, testuj, wydawaj kase
zawsze jakies doswiadczenie, a przy np. nieudanej wersji moze nastepna bedzie lepsza ;]

Oczywiscie nie zniechecam, projektoj, testuj, wydawaj kase
zawsze jakies doswiadczenie, a przy np. nieudanej wersji moze nastepna bedzie lepsza ;]
jestem12314 nie zrozum mnie zle, ja jestem jak najbardziej za tym abys zrobil cos swojego. Z 2giej strony dobrze ci radze, udaj sie do biblioteki w celu wypozyczenia odpowiedniego zestawu ksiazek (mowie calkowicie powaznie) i wtedy dopiero przekladaj swoja wizje na papier/ekran . Pozdro i trzymam kciuki.
Chłopaki mają rację, materiałoznawstwo to podstawa. Alu którego chcesz użyć nie jest dobre, i na pewno nie robi się z niego samolotów. 7075 jest nazywany alum... lotniczym. Prototypy wykonywaliśmy z alu 5005 bodajże (takie jakie było pod ręką) i nie wytrzymywało długo, a co dopiero niższe z tabeli.
W dodatku jakość aluminium, nawet tego samego gatunku ma znaczenie.
Baw się dobrze, ale cholernie dużo pracy przed Tobą.
W dodatku jakość aluminium, nawet tego samego gatunku ma znaczenie.
Baw się dobrze, ale cholernie dużo pracy przed Tobą.
troyo pisze:Idź do nich jeszcze raz, może tym razem troche Adamentium albo Unobtanium ci odpalą.

Czy na prawde jest sens robic JEDNA zebatke ze stopu aluminium? Ile wiecej wazy zebatka odlana ze stali? Nie mowcie, ze 100 gram zrobi jakas roznice, a jesli chodzi o wytrzymalosc moze bic na glowe alu.
To ze sie cos lepiej skrawa czy nie nie ma w zasadzie znaczenia w tym przypadku. Nie wyobrazam sobie robic takiej zebatki na frezarce. Szybciej i wygodniej wyciac to laserem czy woda.
http://spinacz86.pinkbike.com/
-
- Kontakt:
spz zębatek ze stali się ie "odlewa"
nie wiem na jakiej zasadzie działa wycinanie laserem lub wodą( tzn. "z grubsza" wiem ) ale zastanawia mnie czy jest tam możliwość wycinania 3d? bo jeśli nie to zębatki raczej sobie nie zrobisz bo grubość środkowej części zębatki (przynajmniej dobrej alu) musi być sporo większa niż grubość ząbków.Więc jeśli nie ma opcji 3d to dochodzi do obróbki dodatkowy proces... właśnie na frezarce;P a każdy dodatkowy proces to dodatkowy koszt. jestem12314 nie myślałeś o tym żeby kupić jakąś gotową zębatkę alu i dać ją do przerobienia na Twój projekt? Kształt zębów będzie taki jaki być powinien,materiał na bank lepszy od tego który Ci zaproponowali w tej firmie... Bo coś mi się nie widzi żebyś chciał zrobić sobię zębatkę tylko dlatego żeby zaoszczędzić? No chyba że się mylę ale wtedy to już wg miją się to wszystko z celem.