Chodzi mi o ten dziwny "laserek" którym świecą na damper.
Gdzieś widziałem zdjęcie jak ktoś z syndicate świecił takim czymś na opone.
Możliwe by było żeby to służyło do pomiaru ciśnienia? Ewentualnie temperatury?
Co to za "laserek"?
szymon102 że niby dampery sprężynowe mają olej, a powietrzne już nie?
Laserem się nic nie mierzy to tylko celownik. A jak kogoś korci żeby kupić pirometr to odradzam takie za kilknaście złotych, porządne zaczynają się od ok 500zł, np polski Sonel.
Nie macie racji! : P to jest ,,noisy cricket" z ,,Facetów w czerni" Błyskawicznie dezintegruje popsute części i rowery! w czasie zawodów mozna dzięki niemu zemscic się dezintegrujac rower lub zniszczoną częsć albo pokonać przeciwnika na trasie : P
nie wiem jaką dokładność pomiaru ma ten pirometr z aukcji, ale używam podobnego w modelarstwie i tam daje dokładność + 5*C, z tym, że trzeba wiedzieć gdzie go skierować podczas pomiaru, bo przy "błyszczących" powierzchniach lubi kłamać.
pietryna różni się przede wszystkim sondą pomiarową, droższe mają lepsze skupienie wiązki i mierzysz dokładnie to co chcesz a nie cokolwiek przed sobą. Im dalsza odległość tym gorszy pomiar takim tanim pirometrem.
Dochodzi też bardzo niedokładne skalowanie i duża histereza wyniku. Ale jeśli wystarczy Ci te ±5°C stopni to da radę, tyle orientacyjnie to może wyciągnąć.