To czego Apple nie potrafi!

KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

Tom@s pamiętaj że system Maca ma też sporo dziur które z czasem wychodzą i je łatają ale przez to że nie jest to tak popularny system jak Windows to hakerzy włamujący się w celu wykradzenia haseł bądź osoby piszące wirusy/trojany inne syfy mające na celu odobne działania sobie po prostu odpuszczają celując w Windowsa, który jest bardziej popularny i jest łatwiejszym celem(więcej ludzi go używa = większe prawdopodobnieństwo sukcesu ich działań) - ja jestem świadom tego że żaden system nie jest idealny i ze nawet OSX którego używam nie jest wolny od Wad ale wg. mnie ma ich mniej niż Windows, którego kiedyś używałem..

Druga sprawa to że większość posiada Windows bo na PC nie ma oficjalnie systemu OSX :) można na niektórych zainstalować go wykonując kilka dziwnych operacji ale nie na każdym się da i trzeba to umieć zrobić :)

Trzecia sprawa że duża część PC jest wykorzystywania do grania - nie wiedzieć czemu jest jeszcze spora grupa osób nie ogarniających że komputer służy do pracy a od gier to są konsole 8)

brooce ja bym tak nie powiedział, czysty zainstalowany Windows 7 z pakietem jakimś podstawowym Office zajmował mi ponad 20GB na dysku i po starcie samego systemu bez żadnych zainstalowanych aplikacji na dzień dobry używał ponad 1GB ramu a więc nie ma tu mowy zasyfieniu kompa - nadal chcesz mi wmówić że to wydajny i stabilny system, który na dzień dobry jest zasyfiony przez producenta niewiadomo czym? OSX po zainstalowaniu zajmował chyba 8GB i minimalna ilość ramu używał w stosunku do Windows 7 - z 1/3 chyba o ile dobrze pamiętam bo dawno to było
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Oj nigdy nie formatowałem Windowsa. Dobry antywirus, dobra pamięć żeby błędami nie sypał i jedziemy.
mosbergus
Kontakt:

Post autor: mosbergus »

Wybaczcie ale muszę dołożyć do pieca :twisted:

http://www.idg.pl/news/327031/Linux.naj ... terow.html

http://blogs.the451group.com/opensource ... computers/

http://www.top500.org/

Każdy będzie bronił swojego "ulubieńca" wiadome. Najbardziej denerwuje mnie jednak polityka jaką prowadzi M$ tłumacząc swoje nieudolności zabierania zasobów sprzętu uwaga będzie ostro...POSTĘPEM TECHNIKI :shock: Szczycą się technologiami jakie Unix'y znają od dawna choćby pulpity 3D. Ta dyskusja nie ma sensu więc już milknę w tym temacie na wieki wieków... 8)
Be free...
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

mosbergus miałem dość chwilę u siebie na macu UBUTU. Bardzo fajny system któremu na bank bliżej do OS X.. W końcu to też unixowy system.

Jak wspomniał KFP. OS X nie jest idealnym systemem ale na bank stabilniejszym i zużywającym zasoby systemowe niż winda.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
pixo
Kontakt:

Post autor: pixo »

ostatnio menadzer okien gnome w ubuntu bardzo zaczal przypominac OSXowy.
Co do tego ze nie stosuje sie Windowsa na serverach to hm, moze mniejszosc to stosuje ale microsoft ma Azure oparte na 2008 server r2 i pewnie to im wystarczy.

Wracajac do tematu nie jestem fanem ani Maca ani Linuksa ani Windowsa.
Linux nie jest zawsze przyjazny uzytkownikowi, jesli trafisz ze sprzetem to jest wszystko w porzadku , jeśli nie to musisz sobie radzić. Czasem jest ciezko, idzie sie przyzwyczaic.

Wiadomo ze gracze wybiorą Windowsa choc powazniejsze tytuły wychodza rowniez na Maca, sa gry w ktore lepiej sie gra na komputerze niz na konsoli.
Windows jest strasznie zasobożerny, nie wiem jak w przypadku maca.

W Macu jest wszystko dostrojone idealnie pod maszyne, do tego dochodzi stabilnosc unixowa, i miazdzy mnie czas pracy na baterii . Cenami jednak troche szokuja ;P

Wszystko zalezy, czego kto oczekuje od komputera. Nie kazde oprogramowanie jest multiplatformowe. :)

Pozdrower.
www.mudserwis.com
Sokół
Kontakt:

Post autor: Sokół »

KFP pisze: po starcie samego systemu bez żadnych zainstalowanych aplikacji na dzień dobry używał ponad 1GB ramu
Goły Windows 7 żre mi 450 MB ramu, podczas normalnego użytkowania nigdy nie przekracza 1GB. także dziwny miałeś ten system.
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

No u mnie Vista zarla 1.2gb, a W7 na innym kompie zre cos ok. 800mb wiec to prawda :wink: Jedyny, taki w miare normalny windows to XP, i tego jeszcze mozna uzywac.
Chociaz generalnie i tak nie zamierzam zostawiac pingwinka 8)
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

widze ze tu taka klotnia , a jak dla mnie to pal sześc ! mam normalnego lapka i pare wyrobów apple i z jednego i drugiego jestem zadowolony ale lubie sobie poczytac wojny użytkowników Apple'a oraz tych pozostalych broniacych swoich sprzetów , duzo sie mozna dowiedziec ; )
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Ale biadolenie, dla mnie pojedynek wygrywa mac z prostego powodu: Windowsa poprawia cały czas i ślęczy nad nim około 1000 czy więcej ludzi a nad mac kilkaset osób, moze to nie proporcjonalne ale przykładowo, gdzie sądzicie? po której stronie bedzie mniej błędów?
Back in black
podnietek
Kontakt:

Post autor: podnietek »

Mimo duzego doswiadczenia z komputerami (20 lat) na windowsie, potem pare lat na Linuxie, po zakupie MacbookaPro stiwerdzilem, ze nigdy juz nie kupie innego laptopa niz Apple. Wchodze w to z pelna swiadomoscia tego, ze sprzet jest przewartosciowany, chociaz w przypadku laptopow nie tak bardzo. Jak sie ktos nie zgadza to niech poda lapka o podobnych parametrach i podobnej cenie: 9h bateria, ~2kg, grafika niezintegrowana, doskonaly ekran - mimo, ze refleksyjny. Design i jakosc wykonania pomijam, sprawa indiwidualna (dla mnie bardzo wazna). Jak ktos bedzie mi wmawial, ze inne lapki sa podobnie wykonane to... nie mial w rekach Macbooka.

Szukajac komputera dokladnie pod swoje potrzeby nie udalo mi sie znalezc niczego porownywalnego do 13" MACa, najblizej byl Dell Vostro.

Jedno zastrzezenie: komputer do pracy.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

no to jest dobre - hehe! ale apple wielu niepotrzebnych rzeczy nie potrafi i bardzo dobrze np. nie potrafi samo z siebie wirusa złapać Wink no chyba że ma arcydebilnego użytkownika Twisted Evil
Wraz z popularnoscia apple wzrasta popularnosc wirusów na os x ;) Wiec poczekaj jeszcze chwile i bedzie wesoło. Juz 1 duzy wirus w tym roku mieliscie na maca. Inna sprawa, ze zeby zlapac wirusa w ogole trzeba miec talent.
artek700
Kontakt:

Post autor: artek700 »

podnietek: proszę bardzo:

http://allegro.pl/apple-macbook-pro-15- ... 91259.html

http://allegro.pl/dell-inspiron-n5010-i ... 23951.html

4 tysiące za jakość wykonania i dłużej trzymającą baterię to trochę sporo...
Nie rozumiem tak dużej różnicy w cenie.

PS Instalował ktoś Macosx na virtualboxie?
http://chr.rybnik.pl
podnietek
Kontakt:

artek700, dzieki, szkoda, ze nie na temat.
podnietek pisze:Szukajac komputera dokladnie pod swoje potrzeby nie udalo mi sie znalezc niczego porownywalnego do 13" MACa, najblizej byl Dell Vostro.
Przez ostnie 2 lata przelecialem ponad 70tys km z laptopem w plecaku foto. Pisalem wczesniej, ze komputer ma byc dokladnie pod moje potrzeby, a to wlasnie 13", waga, bateria.
Tom@s
Kontakt:

Post autor: Tom@s »

ja tam nie neguję żadnego systemu... i tak każdy wybierze to co mu najlepiej spasuje... ja jestem zadowolonym użytkownikiem Win7 i nie widzę potrzeby zmiany... mam Win7 od jego samego początku i jakoś nie odczuwam dyskomfortu w jego działaniu, nie muszę też robić formatu co roku jak tu ktoś sugerował... wystarczy dbać o komputer i o to co się na nim instaluje, a będzie działał sprawnie dłuuugo...

swoją drogą, to Apple'a nie kupiłbym z jednego powodu: nie lubię jak robi się ze mnie idiotę, a obserwując politykę tej firmy (oczywiście biorąc poprawkę na Steve'a Jobs'a), to niestety swoich klientów mają właśnie za idiotów... ktoś pamięta filmik jak 'prawidłowo' należy trzymać iPhone'a?? ;)
43RIDE magazyn rowerowy
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

KFP proszę weź nie pisz o graniu na konsolach bo po
1 nie każdy lubi pada
2 ludzie grają też w inne gry niż wow
3 pokaż mi jakiś porządny rts na konsolę
4 zagrajmy w jakąkolwiek strzelaninę - ty na padzie :lol:
Opieram swoją wypowiedź o dawne doświadczenia, teraz zasadniczo w ogóle nie gram bo nie mam czasu. W każdym razie na święta wpadła do mnie rodzina, mieli MACa. jest ładnie wykonany, szmery bajery, ale nigdy bym go nie kupił z prostego względu. Zachowam się jak stary dziad ale powiem: nie lubię zmian :D
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

artek700 haha, świetne porównanie. :D

Jest coś takiego jak klasyka wśród gier. Wszystkie na Windowsa. I nie mówię o tych najnowszych.
podnietek
Kontakt:

EZrider pisze:Jest coś takiego jak klasyka wśród gier. Wszystkie na Windowsa. I nie mówię o tych najnowszych.
No tak, przeciez to jest wyznacznik.
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Post SeraaXa z 08.01.2011 13:49:17 powinien uciąć tę pogawędkę - komputer bez oprogramowania jest bezużytecznym pudełkiem - można z niego zrobić np. podstawkę pod filiżankę. Jeśli kiedyś na komputerach z sadu będzie można zagrać we flight simulator lub bad company dwójkę to rozważę zakup tego złomiku.
Cześć i czołem, klóski z rosołem. :mrgreen:
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
bart.ek
Kontakt:

Post autor: bart.ek »

Jestem szczęśliwym użytkownikiem win7 i nie widzę potrzeby zmieniać czegoś co działa całkiem dobrze. Prawda jest taka że wszystko co jest komuś potrzebne do pracy działa na Windowsie bo jest to system najpopularniejszy :)
ODPOWIEDZ