Nowe hamulce , jakie wybrać .
Nowe hamulce , jakie wybrać .
obecnie mam hamulce avid juicy 3 chyba 4letnie i mam ich dość ,
chce kupić sobie nówki hamulce za około 650 zł , wykombinowałem jak do tej pory że nie wezmę zestawu tylko na przód np: Shimano XT za około 350 a na tył
slx za 300 . Nie znam się w ogóle na hamulcach , doradźcie coś .
Nie chce hamulców żeby jakoś strasznie ślino hamowały , najlepiej żeby nie wymagały za wiele obsługi (częste serwisy , jakieś awarie ), miały dobra modulacje , dały się ustawić pod rękę , najlepiej czarne , waga dowolna .
O i jestem skłonny wydać 100 zł ekstra jak by była jakaś fajna promocja na jakieś wypaśne hamulce . Zapodajcie jakieś adresy , strony , najlepiej polskie .
chce kupić sobie nówki hamulce za około 650 zł , wykombinowałem jak do tej pory że nie wezmę zestawu tylko na przód np: Shimano XT za około 350 a na tył
slx za 300 . Nie znam się w ogóle na hamulcach , doradźcie coś .
Nie chce hamulców żeby jakoś strasznie ślino hamowały , najlepiej żeby nie wymagały za wiele obsługi (częste serwisy , jakieś awarie ), miały dobra modulacje , dały się ustawić pod rękę , najlepiej czarne , waga dowolna .
O i jestem skłonny wydać 100 zł ekstra jak by była jakaś fajna promocja na jakieś wypaśne hamulce . Zapodajcie jakieś adresy , strony , najlepiej polskie .
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
SkowronWro, jak sie chce to spokojnie mozna wyrwac nowki. Juicy 7 bez problemu dostanie, Code'y, jak poszuka tez sie trafia 
Co do pozostalych firm, jezdzilem jedynie na Shimano jeszcze. Ale od siebie ich nie polece, mialem XT 4-tloczki i zrazilem sie do Shimano. Chociaz wydaje mi sie ze SLX to godny polecenia hamulec.

Co do pozostalych firm, jezdzilem jedynie na Shimano jeszcze. Ale od siebie ich nie polece, mialem XT 4-tloczki i zrazilem sie do Shimano. Chociaz wydaje mi sie ze SLX to godny polecenia hamulec.
-
- Kontakt:
Ja polecę SLX. Mam je w swoim pancerniku na tarczach Avid g2cs 203mm i na moją wagę 75 kg wystarczy mocy w zupełności. Na orginalnych klockach i przewodach mają dużo siły, tarcze łapią szybciutko, serwis i odpowietrzanie to chyba moja siostra umiała by wykonać, do samej wymiany klocków wystarczą jedynie kombinerki bo nic nie trzeba zdejmować poza śmieszną zawleczką. No i cena. Ja moje wyrwałem na allegro za 530 P+T.
bakubrody nie kombinuj ze słabszymi modelami, jak brać to komplet, miałem okazję latać na niższych shimano ( deore, xt ) na lżejszym sprzęcie i nie byłem zadowolony z ich mocy oraz skuteczności. I gwarantuje Ci że slx jest mocniejszy niz juicy3, w dodatku ma mega wygodne klamki.
bakubrody nie kombinuj ze słabszymi modelami, jak brać to komplet, miałem okazję latać na niższych shimano ( deore, xt ) na lżejszym sprzęcie i nie byłem zadowolony z ich mocy oraz skuteczności. I gwarantuje Ci że slx jest mocniejszy niz juicy3, w dodatku ma mega wygodne klamki.
Back in black
Waga 80 kg , czasem z ojcem w góry on spaceruje ja śmigam takie AM , jakieś leciutkie fr , czasem jak się zbiorę na odwagę jakiś element dh , najbardziej lubię pokonywać jakieś strasznie strome i krótkie kawałki .
I jak kupowałem kasetę do kolo w sklepie powiedział ze XT jest wyżej od slx a najwyżej jest xtr .
A tarcze po avidach się nadadzą powiedzmy do slx , mam teraz 185 tarcze , podejdzie pod shimanowski adapter 180 ? czy nowe tarcze muszę kupić ?
I jak kupowałem kasetę do kolo w sklepie powiedział ze XT jest wyżej od slx a najwyżej jest xtr .
A tarcze po avidach się nadadzą powiedzmy do slx , mam teraz 185 tarcze , podejdzie pod shimanowski adapter 180 ? czy nowe tarcze muszę kupić ?
-
- Kontakt:
http://www.sportserwis.com.pl/?655,hamu ... m665-przod
http://www.sportserwis.com.pl/?656,hamu ... l-m665-tyl
Ja bym się pokusił o te, cena przyjemna i od razu w stalowym oplocie. Ale nie wiem czy są dostępne, pół roku temu dzwoniłem do tego sklepu w sprawie Mondrakera Plundera (fajna okazja, nówka z dhx 4 i sztycą za 1800) to mówili, że rama sprzedana tylko nie zaktualizowali strony jeszcze, a jak patrze teraz to dalej piszę "dostępny" ...
http://www.sportserwis.com.pl/?656,hamu ... l-m665-tyl
Ja bym się pokusił o te, cena przyjemna i od razu w stalowym oplocie. Ale nie wiem czy są dostępne, pół roku temu dzwoniłem do tego sklepu w sprawie Mondrakera Plundera (fajna okazja, nówka z dhx 4 i sztycą za 1800) to mówili, że rama sprzedana tylko nie zaktualizowali strony jeszcze, a jak patrze teraz to dalej piszę "dostępny" ...
A taki wynalazek http://www.sportserwis.com.pl/?166,hamu ... e-4-piston , co myślcie , dobre to ?? ponoś gatorbrak ma świetne hamulce .
-
- Kontakt:
Wg. mnie SLX to gówno, gumowa klamka(dobrze odpowietrzony, zalany LHM+), dwuczesciowy zacisk, nie mający zadnej sztywności, ktory po wcisnieciu klamki przemieszcza sie i siła hamowania zamiast na tarcze jest wykorzystywana do przesuniecia jednej z połówek zacisku(dokręcony oczywsiscie z zalecanym momentem siły), brak siły hamowania(moj egzemparz jest słabszy od br-485!).
Miałem okazje tez smiagac na XT i przyznam ze siła była zdecywanie wieksza, jednak bez rewelacji, za te pieniądze lepiej kupic Elixira R ktoregołą, modulacja i lekkością działania klamki nie sposób porownac do XT a tym bardziej SLX'a
Miałem okazje tez smiagac na XT i przyznam ze siła była zdecywanie wieksza, jednak bez rewelacji, za te pieniądze lepiej kupic Elixira R ktoregołą, modulacja i lekkością działania klamki nie sposób porownac do XT a tym bardziej SLX'a
Niestety ja się pokusiłem kupić ten wynalazek - TRAGEDIA!
A taki wynalazek http://www.sportserwis.com.pl/?166,hamu ... e-4-piston , co myślcie , dobre to ?? ponoś gatorbrak ma świetne hamulce .
Na początku nawet nieźle hamowały jednak po kilku wypadach na lekkie dh, trochę błota, brudu, śniegu i było bardzo słabo... Nawet po solidnym czyszczeniu zarówno tarczy jak i klocków wciąż jest nie za dobrze. Gatorbrake'a odpuść sobie od razu. Kupuj slxy i nawet się nie zastanawiaj.