Nowe hamulce , jakie wybrać .

bakubrody
Kontakt:

Nowe hamulce , jakie wybrać .

Post autor: bakubrody »

obecnie mam hamulce avid juicy 3 chyba 4letnie i mam ich dość ,
chce kupić sobie nówki hamulce za około 650 zł , wykombinowałem jak do tej pory że nie wezmę zestawu tylko na przód np: Shimano XT za około 350 a na tył
slx za 300 . Nie znam się w ogóle na hamulcach , doradźcie coś .
Nie chce hamulców żeby jakoś strasznie ślino hamowały , najlepiej żeby nie wymagały za wiele obsługi (częste serwisy , jakieś awarie ), miały dobra modulacje , dały się ustawić pod rękę , najlepiej czarne , waga dowolna .
O i jestem skłonny wydać 100 zł ekstra jak by była jakaś fajna promocja na jakieś wypaśne hamulce . Zapodajcie jakieś adresy , strony , najlepiej polskie .
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

jezeli maja być nówki to elixiry ewentualnie slx. ale nie xt
KilofeQ
Kontakt:

Post autor: KilofeQ »

bakubrody, jakie zastosowanie hamulcow oraz ile wazysz? Ja osobiscie ujezdzam Juicy 7 i jestem zadowolony (lubie Avidy ;p) W tej kwocie mozesz znalezc juz Code'y. Ale na poczatku odpowiedz na dwa pierwsze pytanka :)
PozdR
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

KilofeQ on chce nowki..
KilofeQ
Kontakt:

Post autor: KilofeQ »

SkowronWro, jak sie chce to spokojnie mozna wyrwac nowki. Juicy 7 bez problemu dostanie, Code'y, jak poszuka tez sie trafia ;)
Co do pozostalych firm, jezdzilem jedynie na Shimano jeszcze. Ale od siebie ich nie polece, mialem XT 4-tloczki i zrazilem sie do Shimano. Chociaz wydaje mi sie ze SLX to godny polecenia hamulec.
zetek
Kontakt:

Post autor: zetek »

KilofeQ z nówkami coda będzie bardzo ciężko, wręcz powiedziałbym niemożliwe.
http://zetekfr.pinkbike.com/
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Ja polecę SLX. Mam je w swoim pancerniku na tarczach Avid g2cs 203mm i na moją wagę 75 kg wystarczy mocy w zupełności. Na orginalnych klockach i przewodach mają dużo siły, tarcze łapią szybciutko, serwis i odpowietrzanie to chyba moja siostra umiała by wykonać, do samej wymiany klocków wystarczą jedynie kombinerki bo nic nie trzeba zdejmować poza śmieszną zawleczką. No i cena. Ja moje wyrwałem na allegro za 530 P+T.
bakubrody nie kombinuj ze słabszymi modelami, jak brać to komplet, miałem okazję latać na niższych shimano ( deore, xt ) na lżejszym sprzęcie i nie byłem zadowolony z ich mocy oraz skuteczności. I gwarantuje Ci że slx jest mocniejszy niz juicy3, w dodatku ma mega wygodne klamki.
Back in black
bakubrody
Kontakt:

Waga 80 kg , czasem z ojcem w góry on spaceruje ja śmigam takie AM , jakieś leciutkie fr , czasem jak się zbiorę na odwagę jakiś element dh , najbardziej lubię pokonywać jakieś strasznie strome i krótkie kawałki .
I jak kupowałem kasetę do kolo w sklepie powiedział ze XT jest wyżej od slx a najwyżej jest xtr .
A tarcze po avidach się nadadzą powiedzmy do slx , mam teraz 185 tarcze , podejdzie pod shimanowski adapter 180 ? czy nowe tarcze muszę kupić ?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

bakubrody Będzie pasować, najwyżej dasz malutką podkładkę dla idealnego ustawienia zacisku względem tarczy. XT może i jest wyżej od SLX, ale egzemlparze z którymi się spotkałem miały mniejszą siłę hamowania od Slx'a. Moja opinia na temat tych hamulców jest taka sama jak LestatBiker'a.
bakubrody
Kontakt:

A co z adapterami , na amorku mam mocowanie POST MOUNT a na ramie IS , rozstawy na zaciskach są takie same w obydwóch przypadkach ??
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

bakubrody tak, rozstawy są takie same. ja mam w monsterze PM na 203 i spasował idealnie, zawsze możesz podniesć podkładkami albo lupić adapter, fajnie jakbyś napisał jaki masz amorek.
Back in black
bakubrody
Kontakt:

Marzocchi All Mountain 4 RV, 140 - 160mm chyba z 2007 ,kupie te slx , zapakuje na niego tarcze 200 z tyłu zostawię 180 i będzie śmigać
bakubrody
Kontakt:

Ludzie , typek ma slx za 250 w kawałkach ( klamka , zacisk osobno ) jaki płyn najlepszy żeby je zalać(FL , oryginalny shimano )i czy opłaca mi się wziąć jakieś inne przewody czy te od shimano są dobre ?
Krzyś
Kontakt:

Post autor: Krzyś »

http://www.sportserwis.com.pl/?655,hamu ... m665-przod
http://www.sportserwis.com.pl/?656,hamu ... l-m665-tyl
Ja bym się pokusił o te, cena przyjemna i od razu w stalowym oplocie. Ale nie wiem czy są dostępne, pół roku temu dzwoniłem do tego sklepu w sprawie Mondrakera Plundera (fajna okazja, nówka z dhx 4 i sztycą za 1800) to mówili, że rama sprzedana tylko nie zaktualizowali strony jeszcze, a jak patrze teraz to dalej piszę "dostępny" ...
wojak1992
Kontakt:

Post autor: wojak1992 »

bakubrody Finish Line zdecydowanie. Mam go w SLX na shimanowskim przewodzie i jest idealnie, twarda klamka, bardzo wyraźny punkt zetknięcia się klocków z tarczą.
2011 :
http://dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59007
bakubrody
Kontakt:

A taki wynalazek http://www.sportserwis.com.pl/?166,hamu ... e-4-piston , co myślcie , dobre to ?? ponoś gatorbrak ma świetne hamulce .
Pablo666
Kontakt:

Post autor: Pablo666 »

bakubrody Ja też od siebie polecam SLX. Akurat ja mam z tarczami Formuli. Ale od razu po zakupie zmień płyn na LHM+ bądź ten z serii Finish Line.
I nie kombinuj, kup coś sprawdzonego.
Ew możesz się pokusić o Deore 2010, tańsze od SLX a podobne niczym od nich nie odbiegają.
radzik1259
Kontakt:

Post autor: radzik1259 »

Wg. mnie SLX to gówno, gumowa klamka(dobrze odpowietrzony, zalany LHM+), dwuczesciowy zacisk, nie mający zadnej sztywności, ktory po wcisnieciu klamki przemieszcza sie i siła hamowania zamiast na tarcze jest wykorzystywana do przesuniecia jednej z połówek zacisku(dokręcony oczywsiscie z zalecanym momentem siły), brak siły hamowania(moj egzemparz jest słabszy od br-485!).
Miałem okazje tez smiagac na XT i przyznam ze siła była zdecywanie wieksza, jednak bez rewelacji, za te pieniądze lepiej kupic Elixira R ktoregołą, modulacja i lekkością działania klamki nie sposób porownac do XT a tym bardziej SLX'a
Grooke
Kontakt:

Post autor: Grooke »

A taki wynalazek http://www.sportserwis.com.pl/?166,hamu ... e-4-piston , co myślcie , dobre to ?? ponoś gatorbrak ma świetne hamulce .
Niestety ja się pokusiłem kupić ten wynalazek - TRAGEDIA!
Na początku nawet nieźle hamowały jednak po kilku wypadach na lekkie dh, trochę błota, brudu, śniegu i było bardzo słabo... Nawet po solidnym czyszczeniu zarówno tarczy jak i klocków wciąż jest nie za dobrze. Gatorbrake'a odpuść sobie od razu. Kupuj slxy i nawet się nie zastanawiaj.
ODPOWIEDZ