Pedal DX, lekko krzywy

blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

Killo, a kto kaze prostowac idealnie? Bicie 1mm na pedale z pewnoscia nikogo by nie zabilo. Po takim prostowaniu do pieca, zeby pozbyc sie naprezen i dzialaloby spokojnie.
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

blackdemon naprężeń nie będzie po operacji młotkiem. Prostować można spróbować ale długiej żywotności temu nie wróżę
wróżka_amelia
Kontakt:

Post autor: wróżka_amelia »

blackdemon
Znając twoje metody na dokręcanie półek i innych części, to lepiej sobie darować twoje porady.
maxxis
Kontakt:

Post autor: maxxis »

wróżka_amelia epic , ja bym prostował i tak nie masz nic do stracenia
blackdemon
Kontakt:

wróżka_amelia, jak dopierdalasz sruby M4 z metrowa dzwignia to pozdrawiam :wink:
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

blackdemon pisze:wróżka_amelia, jak dopierdalasz sruby M4 z metrowa dzwignia to pozdrawiam Wink
Masz odpowiedni, swój własny temat do wyrażania swojego zdania, zapraszam tam ;)

maxxis spróbować zawsze można, już gorzej być nie może. Chociaż coś ciągle mi się wydaje że chcecie próbować wyprostować coś czego się nie da wykonać w sposób satysfakcjonujący.

Na moje oś jest do wymiany.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
blackdemon
Kontakt:

Killo pisze:Na moje oś jest do wymiany.
Tak jak i porysowany suport..
kefas79
Kontakt:

Post autor: kefas79 »

jutro będe prostawał i dam znac czy wyszlo;) ,jak dało sie wygiąć to i da sie wyprostowac:D (musze byc pozytywnej mysli)
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

bazooczyskoDH Nie tyle napręzenia bedą co mogą pozostać wewnątrz materiału i tworzyć pęknięcie od środka wewnatrz materiału.

blackdemon pisze: Killo, a kto kaze prostowac idealnie? Bicie 1mm na pedale z pewnoscia nikogo by nie zabilo. Po takim prostowaniu do pieca, zeby pozbyc sie naprezen i dzialaloby spokojnie.
Razy długość dźwigni jaką stanowi oś pedałka w ruchu obrotowym nie zabije ale obniży jego żywotnosć i będzie cholernie wkurzajace, chyba ze Tobie jak widzę różnicy to nie robi.

wróżka_amelia pisze:blackdemon
Znając twoje metody na dokręcanie półek i innych części, to lepiej sobie darować twoje porady.
Polać mu!

maxxis pisze:wróżka_amelia epic , ja bym prostował i tak nie masz nic do stracenia
Dokładnie, na zimno, bez palnika i innych cudów na kiju. Jedyne co sie może stać to w miejscu zgięcia po wyprostowaniu materiał straci parametry i w tym że miejscu oś będzie nieco szczuplejsza oraz nieco się wydłuży po całej długości, ale mowa o mikronach/mm zależne od materiału. Tak czy tak oś do wymiany bo ja bym z tym nie ryzykował latać na dłuższą mete bo w tym miejscu materiał i tak jest już mocno osłabiony.

Killo mała porada ;) Nie dyskutuj z debilem. Sprowadzi Cie do swojego poziomu i pokona doświadczeniem.
Back in black
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

LestatBiker napisałem że naprężeń nie będzie bo się uwolnią podczas niszczenia struktury materiału przy takiej młotkowej operacji;) popieram opcję "klep na zimno"
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

bazooczyskoDH wiesz, to mocno zależy od materiału, i nie napisałem ze na pewno będą, ale ze mogą powstać, tak jest często z materiałami przehartowanymi lub z natury kruchymi jak np żeliwo ;)
Back in black
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

Nikt nie wspomniał o tym że młotek pewnie będzie stalowy, oś stalowa i trzeba będzie się przebić przez granicę sprężystości. Może Nam element zmienić lekko swój kształt ;)
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
kefas79
Kontakt:

dzis bylem na warsztacie no i sie okazalo... os od pedala jest prosta to gwint korbie jest krzywy niestetty:( korba do wymiany:(
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Sprobuj wiec wkrecic jakas stara oske w korbe, korbe w imadlo i przywalić mlotkiem lub na rurkę to wygiąć, może pojdzie.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
speedy
Kontakt:

Post autor: speedy »

a nie lepie nagwintować ponownie korbę.
Rozwiązania typu młotek i kowadło, raczej średni pomysł
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Może korba ma wymienne inserty z gwintem?

Popytaj w okolicznych serwisach rowerowych, może uda się jakoś ten gwint poprawić. A jeśli nie, to idź do jakiegoś tokarza - może Ci to rozwierci i wstawi nagwintowaną tulejkę :)
http://brooce.pinkbike.com
deviz
Kontakt:

Post autor: deviz »

brooce ma rację...
najprościej będzie :)
prostowanie korby może być trudne, chociaż nie wiem czy truvativ też nie jest pusty w środku ;)
Slavvduro
kefas79
Kontakt:

gwint w korbie jest skrzywiony,moze nie skrzywiony tylko przesuniety bo pedal sie wkreca normalnie tylko ze pod katem :/ i z tego co widze to ten gwint jest wpasowany w korbe, mozna by bylo go wybic i na nowo wpasowac?
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

kefas79 Widziałem takie patenty, więc myślę, że tak.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
ODPOWIEDZ