Na co patrzeć przy zakupie używanego roweru?

AAntek
Kontakt:

Na co patrzeć przy zakupie używanego roweru?

Post autor: AAntek »

Siema mam takie pytanie na co patrzeć przy zakupie używanego roweru. To będzie mój pierwszy rower do dh więc nie jestem obcykany w temacie. Proszę o odpowiedzi. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Roweru...

Nie wiem czy jest sens kupować używany rower jeśli nie masz zielonego pojęcia o niczym. Jak dasz propozycję to może ktoś ci coś doradzi.
michalnz
Kontakt:

Post autor: michalnz »

Weź ze sobą kogoś doświadczonego jeśli nie masz doświadczenia to najlepsza rada.
michalnz.pinkbike.com
www.nocuje.net
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Racja. I czytaj dużo, przeglądaj allegro, fora itd.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Jak cos jest niejasne czy masz wrazenie, ze typ kreci to uważaj. Z reguły oznacza to albo debila albo cwaniaka co cie w konia chce zrobic.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

SegatiV popieram! naprawdę warta lektura uwagi ;) reasumując:
AAntek musisz wiedzieć też od kogo kupujesz, listę jak co masz tutaj:
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=61760
Back in black
AAntek
Kontakt:

Post autor: AAntek »

Wiem dlatego pytam bo sprzedający mieszka tam gdzie ja ale po prostu chcę wiedzieć na co patrzyć.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Sprawdź spawy, pytaj o rocznik, popytaj kolegów z okolicy co słyszeli o tym rowerze, jeśli była malowana jest już podejrzana (nie zawsze, ale źle się kojarzy), Posprawdzaj stan łożysk (mogą być luzy, zatarte, zardzewiałe, nie świadczy to o stanie roweru, ale zawsze można utargować trochę z ceny), hamulcze - czy są zapowietrzone, ewentualnie linki i pancerze czy są do wymiany, dopytaj kiedy kupił mostek i kierownice, jeśli ok 2lata, upieraj się przy obniżce, bo i tak chcesz nowe kupić (nie watro jeździć na czyimś secie), przerzutki - czy maja luzy, pancerze i linki (ich stan), zawieszenie, sprawdź czy wszystkie pokrętła działają, czy reagują na zmiany, stan uszczelek, pojeździj w kółko kilka min, jeśli się pocą to wyjdzie, sprawdź też czy koła są proste, obręcze bez pęknięć i wgniotów, stan bieżnika również warto skontrolować.

Odpowietrzanie hebli to 20pln/szt, nowe przewody kolejne 20pln, itd itd. Nie wiem co to za rower, ale czasami trzeba zrobić remont podstaw, nawet jeśli rama i amor są Ok.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

SegatiV no przecie to jasne ze po zakupie naprawdę warto wymienić wszelkie płyny i oleje, sprawdzić stan klocków lub kupić nowe klocki, siodło, kiere, opony, przewody i pancerze, przynajmniej ja zawsze tak robię .
Back in black
ODPOWIEDZ