Projektowanie ramy - jakie wymiary?

białyRM
Kontakt:

Projektowanie ramy - jakie wymiary?

Post autor: białyRM »

Witam.

Chciałbym zaprojektować FULL'a, ale nie bardzo wiem jakie kąty były by najlepsze no i jakie wymiary pod wzrost 190 cm. No i gdzie najlepiej wykonać zamówienie aby było to dobrze zrobione.
Z góry dzięki za pomoc :)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

białyRM nie bierz się za to bo wyjdzie Ci dużo drożej. Sam kiedyś chciałem to zrobić, nawet mam wszystkie wymiary i rysunki techniczne Faitha z uproszczeniami ;)
szymon102
Kontakt:

Post autor: szymon102 »

5. "ZŁE NAZWY TEMATÓW
Temat musi jasno określać treść posta. Posty z tematami typu "Pomóżcie!!" itp. będą od razu kasowane. W działach " Zawody / Trasy", " rowerowe USTAWKI" oraz "Skradzione" obowiązuje nazewnictwo tematu [miejscowość] Treść. Unikaj pisania DUŻYMI LITERAMI (w wypowiedziach oznacza to krzyk). "

Tak po za tym to było już kilka tematów z projektowaniem. Nawet sobie sprawy nie zdajesz jakie jest to trudne. Radze poszukać za pomocą szukajki. Na forum jest kilka osób które zaprojektowały i zrobiły swoje ramy ale kosztowało ich to kilka lat.

Polecam odwiedzić:
http://emes-racing.com/
http://www.omenracing.pl/

Można chyba powiedzieć, że projektanci tych ram są na tym forum więc radzę poszukać i ewentualnie dopytać.

http://mozartt.com i http://weeze.pl/ robią napinacze i części, również udzielają się na tym forum :)
S:sztyca CB Joplin,shiver na części,manitou black,sherman 1,5"203mm skoku.
białyRM
Kontakt:

Post autor: białyRM »

Wiesz mógł bym mieć dostęp do materiałów i do wykonania z rabatem :) a malowanie to pikuś ( proszkowo za free ) więc można by pomyśleć :)
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

białyRM a umiesz zaprojektowac rame, tak zeby zaweszenie nie działało jak kupa? Umiesz dobrac kąty? Umiesz ogarnac rame tak zeby byla sztywna i nie rozleciała sie przy pierwszym locie? Bo mam wrazenie, ze troche nie masz o tym pojecia skoro pytasz o to na forum. Poczytaj i dopiero wtedy o tym mysl ale to wyjdzie cie duzo wiecej roboty niz zarobienie na taka rame ;)
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

białyRM pisze:dostęp do materiałów
do stopów? wątpię. Czyste alu jest do dupy.
białyRM pisze:mógł bym mieć dostęp do wykonania z rabatem
białyRM pisze:No i gdzie najlepiej wykonać zamówienie
To się zdecyduj.
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Geometria z widelcem o wysokości 558mm i wyprzedzeniu mm:
Baza kół - 1148mm
Główka - 1 1/8' ahead
Kąt główki - ~69'
Długość główki - 120mm
Przedni trojkat: 540 mm
Tylny trójkąt - 459mm
Wznios suportu - +55mm
Mufa suportu - 68/73/etc/mm
Haki - pionowe
Piasta - 150 mm
Mufa suportu oraz element CNC w jednym kawałku (bez spawu).
Element cnc przy mufie powinien być tej samej szerokości co mufa (68mm), utrzymywać swoją szerokość przez minimum 40mm (najlepiej 45mm przy 68mm), licząc od środka mufy suportu (aby zębatka korby nie ocierała o podkowę), a następnie rozszerzać się tak, aby bez problemu wchodziła opona rozmiaru 3.0.
Mocowanie tarczy w standardzie IS +63mm (tj. taki, aby przyjąć przedni zacisk tarczy 160mm oraz rotor 203mm).

Co do programu to polecam SideWorks lub AutoCad :wink:

tutaj zapodam Ci obraz jak ma to wyglądać:
http://i51.tinypic.com/rgz950.jpg

Niestety rysunek ramy sztywnej ale może bd pomocny.

A tak poza tym temat ostro z dupy bo chcac projektować ramę sztywna lub amortyzowaną trza się troche znać a ty zadając takie pytanie widzę , że masz tyle wiedzy co ilośc śniegu za oknem :)

Nic tylko życzyć powodzenia !
olekdh
Kontakt:

Post autor: olekdh »

białyRM jak chcesz zaprojektować ramę to bardzo dobrym pomysłem byłoby się wybrać do sklepu rowerowego z suwmiarką i centymetrem i pomierzyć dokładnie różne rowerki żeby mieć rozeznanie w wymiarach (np. wewnętrzna średnica mufy supportu, albo grubość ścianki główki) to powinno cie naprowadzić na właściwe wymiary i zaoszczędzi czasu na szukaniu ich w necie, druga sprawa to ściągnij katalog łożysk, będziesz miał średnice zewnętrzne i wewnętrzne i głębokość na jaką w ramie mają być sloty na łożyska. Powiem szczerze że pierwsze projekty zazwyczaj nie należą do "nadających się do produkcji" ale zawsze jesteś mądrzejszy o obsługę programu 3d więc masz z tego profit jakiś. Polecam projektowanie w solid edge ST (albo ST2 albo najnowszy ST3) jest łatwy i ma tutoriale które zapoznaja cię z obsługą, a jeśli jesteś uczniem to na dobrą sprawę przysługują ci programy jako wersje szkoleniowe... tyle że nie możesz na nich zarabiać. A no i ostatnia rzecz, jak zaczynasz coś projektować to wyłącz internet to projektowanie idzie znacznie szybciej :wink:
PiterForce5
Kontakt:

Post autor: PiterForce5 »

białyRM
A jeszcze lepszym pomysłem było by troche postudiować geometrię innych rowerów...
Robisz full-a tak? Do DH? FR? Czy może enduro? Zdecyduj, bo to jest podstawa, kąty w rowerach do w/w dyscyplin różnią się! Tak samo ma się to do bazy kół, długości tylnych widełek itp itd... Poszukaj w necie rowerów które podobają ci się pod względem geometrii, zrób sobie listę. Poszukaj po znajomych, sklepach i staraj się wypróbować te rowery, musisz stwierdzić czy ci pasują kąty, długości i wysokości. Tylko z taką wiedzą możesz zaprojektować ramkę, ale nawet to nie daje gwarancji.
Ściągnij sobie program Solid Edge, obczaj poradniki/tutoriale i zacznij projektować...
Życzę powodzenia.

PS.Tak na marginesie to nie wiecie gdzie można by złożyć zamówienie na taki coś?
Sam się tym interesuje więc... Z tego co wiem to jedynie to że tutaj coś można ten teges zrobić http://www.taiwantrade.com.tw/EP/compan ... =mkbicycle
Mam rację?
ODPOWIEDZ