[Omer]Norco Atomik 2007 + Rock Shox Boxxer RC CL 2011

Omer
Kontakt:

[Omer]Norco Atomik 2007 + Rock Shox Boxxer RC CL 2011

Post autor: Omer »

Rama: Leader Fox Dragstar :arrow: Norco Atomik '07
Damper: Fox DHX 3.0
Widelec: Marzocchi 66RV 2007r. 180mm :arrow: Rock Shox Boxxer RC CL 2011

Kierownica: Truvativ Hussefelt (680mm) :arrow: FUNN Fatboy DH 785mm
Mostek: NS Bikes Quark :arrow: FUNN RSX MK2
Gripy: Dartmoor Race :arrow: Velo
Stery: Cane Creek VP-A41AC :arrow: FSA Pig DH Pro

Siodło: Dartmoor Player :arrow: San Marco :arrow: FUNN Launch II
Sztyca: FSA :arrow: Accent
Zacisk: no name

Korby: Bontrager King Earl
Support: Truvativ Howitzer Team
Zębatka: Suntour 32T :arrow: BOP DH 36T
Łańcuch: Shimano
Pedały: NS Bikes Aerial :arrow: Shimano SPD M540

Napinacz: Dartmoor Slider
Przerzutki: Shimano XT
Manetki: Shimano Alivio
Kaseta: Shimano

Koło przód:
Obręcz: Dartmoor Raider 36 otw., 26"
Szprychy: nie pamiętam (po 1,20zł były :D), 36 sztuk
Piasta: Author ACO-EX1-F 20 mm., 36 otw.
Opona: Maxxis Minion DHF 60a, 2,35", 26"
Dętka: Continental, 26"

Koło tył:
Obręcz: Dartmoor Raider 36 otw., 26" :arrow: Mavic EX721
Szprychy: jak wyżej ;) 36 sztuk
Piasta: Formula DH-R 150 12 mm., 36 otw.
Opona: Maxxis Minion DHR 60a, 2,35", 26"
Dętka: Continental 26"

Hamulec przód, klamka:Accent Freezer, klamka DeOne, 203mm :arrow: Shimano XT M775, 203mm
Hamulec tył, klamka: Avid BB5, klamka DeOne, 203mm :arrow: Hayes Nine, 185mm

Modyfikacje: Zmiana opon na szersze, zmiana korby na lżejszą i może hamulec na tył jak będzie budżet na tyle duży ;)
Waga: Około 18,6kg

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
19wojslo96
Kontakt:

Post autor: 19wojslo96 »

Troche mi sie pedały nie podobają.. ale każdy ma swój gust.. :) Ale i tak fajny rowerek ;)
Rumak14
Kontakt:

Post autor: Rumak14 »

Bardzo ładny rowerek. Pedały zacnie tez wyglądają ;D Siodło troszkę nie takie ale ma być wygodnie dla ciebie ;)
Omer
Kontakt:

Dzięki! Siodło niepraktyczne bo strasznie się brudzi ale wygodne :D Myślałem żeby kupić jakąś "deskę" zamiast niego ale jakoś się nie mogę zebrać. Pewnie zmienię dopiero jak to się rozpadnie :D
Pedały wybierałem pod kolor ramy i wydaję mi się, że fajnie wyszło ale wiadomo nie każdemu się musi podobać ;) hehe
rosaa
Kontakt:

Re: [Omer] Leader Fox Cocaine + Marzocchi 66 RV

Post autor: rosaa »

leader foxy? nie wiedzialem ze jeszcze ktos na tym jezdzi...!:) ahh wspomnien czar!:D

na '+' oczywiscie:)
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

To Dragstar, stara Cocaine nie miala wzmocnienia pod glowka i CNC w tylnych widelkach ;).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
s3b00
Kontakt:

Post autor: s3b00 »

obniz sobie Marzoccha do 150mm i Ci sie geo poprawi :) pozdro
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Nie ma sensu, ja w Dragstarze mialem Monstera i przez moment 66 2005 170 mm (czyli sporo wyzsze od tych) i dawal rade, polegl co prawda na glowce (ale duz amor + mocne katowanie musialo sie tak skonczyc), ale jezdzilo sie wysmienicie.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Omer
Kontakt:

morthias faktycznie ale wtopa :/ teraz sprawdziłem dokładnie z googlami i faktycznie to Dragstar (temat już poprawiony).
Sprawa wyglądała tak, że jak kupowałem ramę na allegro dawno temu to była podpisana jako Cocaine (spr wtedy nas szybko w internecie i wszystko się zgadzało niby więc zostało, że to Cocaine (wtedy dopiero zaczynałem przygodę z tym sportem i nie byłem za bardzo obeznany w sprzęcie hehe).
Dzięki za wypunktowanie ;)
Co do amora to faktycznie może być trochę za duży ale jeździ się elegancko więc nie będę z nim nic robił póki co ;)
rosaa ramka była tania to ją wziąłem nie mając za bardzo pojęcia co to za sprzęt (spodobała mi się hehe) ale wiele znosi przy mojej nauce bez żadnych oznak zmęczenia :D Nie pozbędę się jej póki mi nie odmówi posłuszeństwa (tfu tfu) bo strasznie ją polubiłem :D
Omer
Kontakt:

Mały update roweru. Nastąpiła zmiana hamulców na hydraulikę oraz wymieniłem również kierownicę na szerszą i niższą. Sztyca również zniknęła gdyż musiałem oddać koledze hehe.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

To był pancerniko-krążownik dla mas. :D Zajebista rama.
Omer
Kontakt:

Hehe dzięki! To fakt, krowa z niego niemała jest :D
SebaB_B
Kontakt:

Post autor: SebaB_B »

Podziel się informacją na temat tylnego hamulca ;) Można w ogóle dostać go gdzieś w polsce ?
http://www.pinkbike.com/u/sebabb/
Omer
Kontakt:

SebaB_B Tylny hamulec jest(a raczej był bonie wiem jak teraz jest ale się chyba wiele nie zmieniło) nie do dostania w Polsce gdy ja go kupowałem czyli jakieś półtora miesiąca temu. Ja kupiłem go na CRC za jakieś 220zł z przesyłką i dostałem w tym tarczę 185mm i zapasowe, metaliczne klocki.Dotarł się szybko, jakieś dwa dni jazdy wystarczyły. Na lokalnej trasce jest super ale też u nas jakiejś stromizny wielkiej nie ma ;) W miniony czwartek byłem na Wierchomli rowerem i jeździłem po tym błocie trochę i ani razu mnie nie zawiódł(a z racji, że jestem początkujący to hamowałem sporo i osobiście bałem się, że przepale hamulec ale tarcza lekko się nagrzewała tylko). Był też cały zasyfiony błotem ale nie przeszkadzało to w dobrej pracy. Dodam, że w podobnych warunkach przepaliłem rok temu Avida BB5 aż dymy leciały z tarczy :D
Z przodu mam XT na tarczy Hayesa 203mm i organicznych klockach i XT bardziej się nagrzewał niż ten Clarks ale też i siła hamowania była większa niż z tyłu choć z drugiej strony nie odbiegały od siebie te hamulce tak bardzo jeśli chodzi o moc hamowania.
Jeśli chodzi o minusy to hamulec z racji rozmiarów zbiorniczka ciężko mi było zamocować razem z manetką przerzutki przez co teraz muszę trochę przesuwać dłonią po rączce aby zmienić bieg :D (postaram się dziś zrobić parę fotek to wrzucę tutaj).
Klamka chodzi ciężej niż w XT ale przy naciskaniu czuć wyraźnie, kiedy klocki dotykają tarczy. Skos klamki też jest krótki(dla mnie in plus). Aha dodam, że hamulca nie zalewałem tylko założyłem tak jak przyszedł. Przez pierwsze jazdy strasznie piszczał i dzwonił ale to znika po dotarciu.
Hamulec ma dwa pokrętła(a dokładnie śrubki). Jedna reguluje odległość klamki od kierownicy a druga tzw. luz na klamce. Im bardziej się ją wykręca tym większy robi się luz(klamka porusza się dość luźno) przed załapaniem hamulca. Ja osobiście jeżdżę na maksymalnie wkręconej tej śrubce(czyli bez luzu) bo mnie to wkurza :D
Jest też sprawa śrubki od odległości klamki od kierownicy. Wydaje mi się, że lubi się sama wkręcać po jakimś czasie co powoduje przysuwanie się klamki do kierownicy przez co muszę ja regulować(no chyba, że mi ktoś sabotuje sprzęt w piwnicy jak nie widzę). Ogólnie to jestem bardzo zadowolony z hampla jak za te pieniądze i jeśli dalej trzyma cenę to polecam od siebie :)
SebaB_B
Kontakt:

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :D Właśnie się zastanawiam nad heblem na tył, bo jednak bb7 fajne ale jak już się długo jeździ i ręce zaczynają boleć to klamki już nie mogłem zacisnąć. Myślałem nad slx, deore albo jakimś używanym juicy 7, code, saint ale natknełem się na ten hamulec na crc i strasznie mnie zaciekawił zwłaszcza ceną (niecałe 150 zł z przesyłką) a na naszych forach żadnych konkretów o nim nie widziałem i spotkałem go tylko w Twoim rowerze ;)
Omer
Kontakt:

Wiem, też się doszukiwałem jakiegoś info o nim na dh-zone ale bezowocnie. Jest troszkę o nim na PB więc możesz jeszcze tam poszukać po forum. Też myślałem nad SLXem ale nie było mnie stać na nowego a w używki za bardzo nie chce się bawić ;)
Jak się przesiądziesz z mechanika na Clarksa to od razu poczujesz różnice w lżejszej pracy klamki. W SLXach klamka chodzi jeszcze lżej niż w Clarksach(kumpel miał przez jakiś czas to obadałem :D ), to coś pomiędzy XT a Clarksem wg mnie. Teraz jak jeszcze jest za 150zł to naprawdę jest to dobra okazja ale decyzja należy do Ciebie 8-)
P.S.
Wieczorem rzucę tu foty z nowym przodem w rowerze to sobie obczaisz dokładnie jak się prezentuje.
SebaB_B
Kontakt:

Myślę że się skuszę na niego bo za taką cenę to uważam że warto za bb7 dałem 30 zł więcej :D. To jak jest róźnica między mechanikiem a hydrą to wiem, może tak na postoju tego nie czuć (przynajmniej u mnie) ale podczas jazdy zwłaszcza jak są ręce zmęczone to jednak jest różnica. A na co on chodzi, DOT czy olej mineralny ? Nie wiesz czy by pasowały klocki z innego hamulca ?
Omer
Kontakt:

Wlewa sie DOT a klocki to są dokładnie takie:
http://www.clarkscycles.com/index.php/h ... id/vrs815-
Nie wiem czy pasują z innych hampli niestety(ale na stronie wyżej podanej jest napisane, że pasują też do Magury Marty). Ja dostałem takie z hamulcem.
Omer
Kontakt:

Nadeszła ta chwila, kiedy przesiadam się na fulla :D
Kilka części się zmieniło, kilka zostało i trochę kilogramów przybyło hehe.
ODPOWIEDZ