Author 7mm Enduro

kepa416
Kontakt:

Author 7mm Enduro

Post autor: kepa416 »

Witam mam 2000 zł max i borykam się z kupnem roweru, mam authora 7mm do kupienia za 1999zł z małym rabatem Gianta AC z 2006r. w dobrym stanie ale wiekowo zapuszczony. Pewnie znacie z allegro no albo składanie na używkach/nówkach samemu ale to ciężko wychodzi cenowo.

Jeździć w sumie wszystko, mieszkam blisko gór mam w koło masę fajnych lasków, dropów latać nie chcę Downhill też odpada raczej taka rekreacyjna jazda po okolicy ale nietypowo XC, tylko takie z lekkim zacięciem no i czasem ze znajomymi wyskoczyć, i tak mnie zastanawia ten Author bo nowy i to zawsze trochę kasy się oszczędzi w stosunku do używki a i sam author jest chyba typem roweru do tego co chciałbym jeździć.
Myślałem jeszcze nad Haro Escepe ale tam już jest geometria bardziej pod XC i amor mniejszy i mechaniczne tarcze.
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Nie rozumie stwierdzenia "w dobrym stanie ale wiekowo zapuszczony." Albo w dobrym stanie, albo zapuszczony. Jak w dobrym stanie zdecydowanie bierz AC, Enduro to zdecydowanie przyjemniej na fullu.
kepa416
Kontakt:

Po rozmowie z właścicielem rower jeździł kiedyś i brudne go zostawił w garażu i troszkę rdzą podszedł i taki taki zresztą zobacz sam :

Obrazek
Rumak14
Kontakt:

Post autor: Rumak14 »

Tak zapytam czemu ten Manitou jest na odwrót?
zaqwes
Kontakt:

Post autor: zaqwes »

Rumak14 mi się wydaje że to wyznawcy jakiejś sekty tak robią ,to już któryś przypadek z tak zamontowanym amorkiem
http://allegro.pl/niesamowity-rower-foc ... 11979.html

A tak na poważnie ,czy takie zamontowanie i użytkowanie amortyzatora nie powoduje jakiś uszkodzeń miejsca mocowania hamulca ?
kepa416
Kontakt:

Właściciel mówi że nie było tak jeżdżone a skręcone jest na odwrót bo na ścianie musiał mieć kierownice przekręcona
sznib
Kontakt:

Jeśli jest tylko brudnyy to nie problem, się umyje. Nawet nalot rdzy można usunąć, sprawdzić trzeba czy nie ma wżerów rdzy, tu najprawdopodobniej łańcuch był najbardziej narażony. Dobrze by było żebyś miał okazje obejrzeć rower przed zakupem najlepiej w towarzystwie osoby znającej się na sprzęcie. Ewentualnie można z rowerem podejść do jakiegoś dobrego serwisu żeby sprawdzili ci i jak, ale to już będzie kosztowało. Sprawdzić należy: stan napędu, ewentualne luzy w amortyzatorze/tulejkach dampera, pracę wyżej wymienionych, łożyska w zawieszeniu, jak pracują hamulce, ile zostało klocków no i oczywiście czy nie ma pęknięć na ramie/amortyzatorze. Zdjęcie jest w małej rozdzielczości i za dużo nie widać, ale łożyska zawieszenia wyglądają na pordzewiałe. Jeśli rower będzie w dobrym stanie, ewentualnie będzie wymagał małego wkładu finansowego warto kupić bo złożony na fajnych częściach i na pewno będziesz zadowolony. Oczywiście pierwsza rzecz po ewentualnym zakupie to zamontowanie amorka jak trzeba. Co to znaczy "bo na ścianie musiał mieć kierownice przekręcona "?.

P.S. Na miejscu sprzedającego jakby mi zależało na sprzedaży wziąłbym jakieś przyrządy myjące i choć trochę go przemył.
kepa416
Kontakt:

Ale niestety koniec o Giancie bo już nie aktualne :)
sznib
Kontakt:

Szukaj używanego fulla, naprawdę przyjemniej jeździ się niż na HT. Np ten Giant:
http://allegro.pl/rower-giant-yukon-sup ... 82392.html
200pln ponad limit, ale naprawdę warto dołożyć. Jest jeszcze kwestia przekonania sprzedającego żeby wysłał, bo jest tylko opcja odbioru osobistego.
Wprawdzie to full bardziej do XC/AM, ale roczny i mało jeżdżony, za tą cene co jest do kupienia myślę ze warto.
Albo:
http://allegro.pl/bulls-mtb-do-dh-freer ... 93330.html
wbrew opisowi nie jest to rower do DH, tylko do Enduro, podobnie jak Giant AC. Tu większy skok niż w Yukonie, ale widać ze sprzęt dłużej używany, niemniej wg. zapewnień sprzedającego wszystko jest ok. Cena 2400, ale można ponegocjować, no i podobnie jak w poprzednim przypadku trzeba by przekonywać sprzedawcę do wysyłki.
kepa416
Kontakt:

No dobra rower kupiony 19' Author narazie jest fajnie i amor daje radę z moimi 100 kg :shock:
ODPOWIEDZ