[Amortyzator] Monster - luz piasty na osi
[Amortyzator] Monster - luz piasty na osi
witam
mam problem
chodzi o monstera i kolo..
pierwsze pytanie czy piasta na qr20 rożni się znacznie od piasty która jest montowana do monstera? (w monsterze jest mocowanie drop out) na czym to polega? zakładam kolo , oska normalnie przechodzę przez piastę...
skręcam kolo wszystko ładnie tylko kurde kolo lata na boki...co robię źle...
mam wrażenie jakby piasta była za wąska do tego amora...
szukałem wszędzie ale nie moglem nic znaleźć...chyba ze Wy coś znajdziecie odnośnie tego jak kolo zamocować to będę bardzo wdzięczny...
pozdrawiam
mam problem
chodzi o monstera i kolo..
pierwsze pytanie czy piasta na qr20 rożni się znacznie od piasty która jest montowana do monstera? (w monsterze jest mocowanie drop out) na czym to polega? zakładam kolo , oska normalnie przechodzę przez piastę...
skręcam kolo wszystko ładnie tylko kurde kolo lata na boki...co robię źle...
mam wrażenie jakby piasta była za wąska do tego amora...
szukałem wszędzie ale nie moglem nic znaleźć...chyba ze Wy coś znajdziecie odnośnie tego jak kolo zamocować to będę bardzo wdzięczny...
pozdrawiam
-
- Kontakt:
Drop-out to mocowanie w którym oś jest zaciskana za pomocą skręcania śrubami fragmentów dolnych goleni przez które przechodzi oś.mick661 pisze:(w monsterze jest mocowanie drop out) na czym to polega?
Jeśli się mylę to proszę mnie poprawić ale chyba w amorze przystosowanym do sztywnej skręcanej osi 20mm nie da się zastosować QR20...
Re: pomocy -> Oś -> monster
ok pojawia sie moja niewiedza... to sztywna oska 20 mm a qr20 to nie to samo? jesli nie to ok...zapamietam....uh... ma moze ktos pomysl czemu mi na boki lata to kolo? jakies adaptery po bokach ośki trzeba dac? mysle co moglem zrobic zle i nic mi nie przychodzi do glowy...
-
- Kontakt:
qr2 to jest własnie 20 mm . sa tylko 3 razmiary przednich piast . 9mm , 15 mm i 20 mm . jak cos ci lata na boki to albo mam za słabo dorecone albo uszkodzone kołnierze piasty , chyba ze cos z amorem jest nie tak ... był szlifwany albo cos . Wez koło od kolegi i odkrec mocniej , tylko bez przesady
i dokrec te 4 sruby co sa w goleniach , Pozdro 

http://pisior177.pinkbike.com/album/intense-M6/
-
- moderator
- Kontakt:
QR20 to patent firmy Marzocchi, oznacza os 20mm na szybkozamykacz.
Tym samym NIE MOZE ISTNIEC piasta na "QR20". Sa piasty na os 20mm, wszystkie takie same.
Mowiac "piasta na qr20" to tak, jakbys chcial piaste na "Hex-lock" albo piaste na "Maxle DH"
.
QR20 = Quick Release 20mm.
W Monsterze NIE MA QR20, dodatkowo QR20 to system zamykania osi, tym samym QR20 nie jest synonimem "osi 20mm" - jesli masz Boxxera a w sklepie kupisz os "QR20" to dostaniesz oske, ktora do Boxxera nie pasuje.
Dochodzac do sedna - piasta jest TAKA SAMA do kazdej osi 20mm w amortyzatorach.
Dlatego tez, jesli cos Ci "lata" i masz luzy to znaczy ze albo cos zle dokrecasz, albo cos jest zepsute
Tym samym NIE MOZE ISTNIEC piasta na "QR20". Sa piasty na os 20mm, wszystkie takie same.
Mowiac "piasta na qr20" to tak, jakbys chcial piaste na "Hex-lock" albo piaste na "Maxle DH"

QR20 = Quick Release 20mm.
W Monsterze NIE MA QR20, dodatkowo QR20 to system zamykania osi, tym samym QR20 nie jest synonimem "osi 20mm" - jesli masz Boxxera a w sklepie kupisz os "QR20" to dostaniesz oske, ktora do Boxxera nie pasuje.
Dochodzac do sedna - piasta jest TAKA SAMA do kazdej osi 20mm w amortyzatorach.
Dlatego tez, jesli cos Ci "lata" i masz luzy to znaczy ze albo cos zle dokrecasz, albo cos jest zepsute

Nie zapominajmy o Risse xD 120mm szerokości, gdy większość 110mmquake pisze: Sa piasty na os 20mm, wszystkie takie same.

Jeszce jest Maverick i jego osie 24mm.maciekbike pisze: sa tylko 3 razmiary przednich piast . 9mm , 15 mm i 20 mm
Ale to wszystko w ramach ciekawostki bo na palcach jednej ręki można ilość sztuk w Pl policzyć

Re: Pomocy -> Oś -> monster
dokrecam srube oski do konca i zaciskam te cztery dolne w goleniach... a kolo wciaz chodzi na boki...nie ma luzow gora-dol tylko mozna je przesuwac na boki o jakies pol centymetra mniej wiecej...
ps.w tym kole mialem dokrecane adaptery na oske 9 mm... odkrecilem te adaptery i wyjalem je razem z taka "rura" ktora miala gwint.. zostaly dwie takie tulejki po bokach ktore luzno wchodza i wychodza.... czuje sie jak totalny laik..
ps.w tym kole mialem dokrecane adaptery na oske 9 mm... odkrecilem te adaptery i wyjalem je razem z taka "rura" ktora miala gwint.. zostaly dwie takie tulejki po bokach ktore luzno wchodza i wychodza.... czuje sie jak totalny laik..
-
- Kontakt:
Ale trolujecie.... Do monstera wchodzi każda piasta o szerokosci 110 z osią 20mm. mick661 jak po skręceniu jest luz to znaczy że robisz coś źle. Ja w moim monsterze pierw dokręcam lekko nakrętkę osi, potem dociskam ręką wystającą oś i zakręcam lekko śruby na ladze gdzie dociskam, śruby z 2 strony zostawiam w spokoju. Nastepnie dokręcam w miarę mocno kapsel osi, potem skręcam śruby mocujace przy kapslu, po tej operacji odkręcam śruby z 2 lagi i kilkanaście razy uginam monstera żeby laga i oś siedziały tam gdzie powinny, zakrecam śruby i luzu ni ma.
Back in black
-
- Kontakt:
A masz takie tulejki po bokach piasty? Mój kolega raz jak kupił koło to zapomnieli mu wysłać możę je po prostu zgubiłeś? Daj foto najlepiej.
"Bo DH jest jak F1 w wyścigach."
no wlasnie w tym sek ze luzow zadnych nie ma! tylko kolo chodzi po osce na boki... mam takie tulejki po bokach piasty ktore sie wyjmuje i mam wrazenie ze one sa sa krotkie... ze nie "wypelniaja " po bokach tej przestrzeni od lagi do piasty...ciezko wytlumaczyc...zaraz zrobie fotki bo dopiero z pracy wrocilem... jakby cos to mozna dokupic takie tulejki wyrownujace??
to piasta Funn....wczesniej byl amor na os 9 mm...mialem adaptery w tej piascie na 9 mm... piasta z tymi tulejkami ma 100 mm
ps. znalazlem te adaptery ktore zdjalem...
http://allegro.pl/funn-baby-bertha-prze ... 67110.html
i wyjalem ta rurke z tymi dwiema nakretkami i te dwie tuleje zostaly
i to one wydaja sie za krotkie
ps. znalazlem te adaptery ktore zdjalem...
http://allegro.pl/funn-baby-bertha-prze ... 67110.html
i wyjalem ta rurke z tymi dwiema nakretkami i te dwie tuleje zostaly
i to one wydaja sie za krotkie
-
- Kontakt: