[hamulec] Hayes nine - ocierające klocki o tarcze
[hamulec] Hayes nine - ocierające klocki o tarcze
Mam pewien problem, gdyz ocierają mi klocki o tarcze nie mam wogóle miejsca na regulacje, tłoczki są wysunikete ok 1mm wciskałem je srubokrętem płaskim ale i tak po nacisneciu klamki znowu jest to samo?
Skoro tłoczki nie cofają się do samego końca to w układzie jest za dużo płynu. Załóż wężyk z końcówką do odpowietrzania na dźwignię, włóż tarczę między klocki i naciskaj. Hamulec sam się ustawi. Potem tylko puszczasz dźwignię, zatykasz komin w klamce i jeśli nadal będzie obcierać to źle ustawiasz zacisk.
.
przeważnie to tarcza lekko jest skrzywiona, wiem bo sam mam w KTM na którym rzadko na razie jeżdżę a szacuje po tym ponieważ wątpię by klocki/zaciski były krzywo ustawione przez KTM wiec jedynie tarcza chyba, że trze fest to na pewno klocki i zaciski ale przed ta operacja najlepiej jest odpowietrzyć na wszelki wypadek.
Re: [hamulec] Hayes nine - ocierające klocki o tarcze
Temat który sam miałem założyć mam dokładnie ten sam problem ale w Hayes Mag ale to chyba to samo. Kolega twierdzi ze to przez zimno i mrozy ale jest już ciepło a problem został. Ktoś wie jak zrobić ta końcówkę do odpowietrzania bo szkoda mi kasy na zestaw a klocki mam jeszcze ok i jaka jest średnica czy rozmiar wężyka? Tarcza nie ma nic do tego bo klocki są poprostu wysuniete.
Re: [hamulec] Hayes nine - ocierające klocki o tarcze
A jak w tym wężyku co idzie do zacisku będzie powietrze to coś sie stanie i czy zeby odpowietrzyc musze przepuscic cały płyn tzn przez cały przewod czy tylko część?
Na zacisk nakladam wezyk igielitowy a na drugi koniec strzykaweczke.
Na klamke rurke od WD-40.
Jesli tloczki sie nie cofaja to bym sie zainteresowal stanem uszczelek. Czy nie sa juz zbyt mocno napuchniete, sparciale i czy nie ma zadnego syfu pomiedzy tloczkiem a tuleja w zacisku.
Ja zawsze ustawiam klocki do tarczy tak, ze luzuje sruby w zacisku, krece kolem, zacisk sam sie ustawia, dokrecam sruby i jest ok.
Na klamke rurke od WD-40.
Jesli tloczki sie nie cofaja to bym sie zainteresowal stanem uszczelek. Czy nie sa juz zbyt mocno napuchniete, sparciale i czy nie ma zadnego syfu pomiedzy tloczkiem a tuleja w zacisku.
Ja zawsze ustawiam klocki do tarczy tak, ze luzuje sruby w zacisku, krece kolem, zacisk sam sie ustawia, dokrecam sruby i jest ok.
http://spinacz86.pinkbike.com/