Zakup zbroi w USA - o co w tym dokładnie chodzi?
-
- Kontakt:
Zakup zbroi w USA - o co w tym dokładnie chodzi?
Witam. Chce zamówić sobie zbroję z d3o od Icon'a , jednak muszę ściągnąć ją sobię z USA http://www.motorcyclegear.com/street/ar ... t.html?s=a . Nie wiem jednak ocb z tym całym amerykańskim cłem- wiem, że kupując bezpośrednio ze sklepu cła nie ominę- jednak czy sklep podając koszty wysyłki przez USPS Prioryty Mail international (30$dolarów) podaje mi już całkowite koszty wysyłki do Polski? Pozdrower
Cena towaru + koszta wysyłki to jest ta kwota która będziesz musiał przelać na konto sklepu i z nimi jesteś na czysto. Najtaniej paypalem doliczają sobie +0,10/0,15gr do średniego kursu ale i tak wychodzi najrozsądniej.
Cło i vat płacisz przy odbiorze tu w Polsce. Sklep może też podać na paczce zaniżoną wartość. Bodajże do 10$ liczy się jako gift i podatku nie płacisz. Ale jak trafisz na upartych celników to i tak mogą się doczepić a w paczce zapewne będzie dowód zakupu na normalną kwotę. A w listy od dobrego wuja sklep raczej nie będzie się bawić.
Cło i vat płacisz przy odbiorze tu w Polsce. Sklep może też podać na paczce zaniżoną wartość. Bodajże do 10$ liczy się jako gift i podatku nie płacisz. Ale jak trafisz na upartych celników to i tak mogą się doczepić a w paczce zapewne będzie dowód zakupu na normalną kwotę. A w listy od dobrego wuja sklep raczej nie będzie się bawić.
Re: Zakup zbroi w USA - o co w tym dokładnie chodzi?
clo to nic, jeszcze jest VAT 23 % od wartości zakupu+koszt przesyłki,
radze zadba o to żeby sklep umieścił na rachunki/fakturze koszt przesyli bo inaczej jak nie będzie tego kosztu to celnicy wezmą go ze swoich cenników a wtedy będzie on wyższy nawet kilka razy, i wtedy walna Vat od tego
radze zadba o to żeby sklep umieścił na rachunki/fakturze koszt przesyli bo inaczej jak nie będzie tego kosztu to celnicy wezmą go ze swoich cenników a wtedy będzie on wyższy nawet kilka razy, i wtedy walna Vat od tego
Najlepiej kup na ebayu, tam ludzie są bardziej skłonni wysłać jako prezent.
I pamiętaj, że w amerykańskich sklepach internetowych kartą raczej nie zapłacisz, bo musisz mieszkać na terenie USA lub Kanady. Są wyjątki, jak np. Amazon... więc pozostaje Paypal, przelewem się nie da.
Czyli najlepiej ebay=paypal, sklep int.=paypal i jeśli masz znajomych w USA to przez nich kupić.
I pamiętaj, że w amerykańskich sklepach internetowych kartą raczej nie zapłacisz, bo musisz mieszkać na terenie USA lub Kanady. Są wyjątki, jak np. Amazon... więc pozostaje Paypal, przelewem się nie da.
Czyli najlepiej ebay=paypal, sklep int.=paypal i jeśli masz znajomych w USA to przez nich kupić.
-
- Kontakt:
jak to ująłeś celnicy napewno się "doje*ią", dowalą Ci vat
. Każda paczka powyżej 50euro jest objęta procedurą celną, natomiast każdej powyżej 150 euro doliczane jest cło+vat. W Twoim przypadku będzie to tylko vat. Pozdrawiam

tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
-
- Kontakt:
Pietryna gadasz głupoty aż miło
tak sie składa że paczki w pierwszej kolejnosci są segregowane na te do ocelania i na te bez (wg wartości na liście przewozowym) oprócz tego co 3paczka z tej grupy "bez cła" jest poddawana wyrywkowej kontroli.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Detailed Results:
Bullet Out of Foreign Customs, March 23, 2011, 10:46 am, POLAND
Bullet Into Foreign Customs, March 21, 2011, 1:18 pm, POLAND
Bullet Into Foreign Customs, March 21, 2011, 8:04 am, POLAND
Bullet Arrived Abroad, March 21, 2011, 8:04 am, POLAND
Bullet International Dispatch, March 18, 2011, 6:33 am, ISC CHICAGO IL (USPS)
Bullet Arrival
Bullet Electronic Shipping Info Received, March 16, 2011
Paczka dzisiaj rano wyjechała z cła, jest szansa że na jutro dojdzie, już nie mogę się doczekać
.
Bullet Out of Foreign Customs, March 23, 2011, 10:46 am, POLAND
Bullet Into Foreign Customs, March 21, 2011, 1:18 pm, POLAND
Bullet Into Foreign Customs, March 21, 2011, 8:04 am, POLAND
Bullet Arrived Abroad, March 21, 2011, 8:04 am, POLAND
Bullet International Dispatch, March 18, 2011, 6:33 am, ISC CHICAGO IL (USPS)
Bullet Arrival
Bullet Electronic Shipping Info Received, March 16, 2011
Paczka dzisiaj rano wyjechała z cła, jest szansa że na jutro dojdzie, już nie mogę się doczekać

-
- Kontakt:
Już nie ogarniam tego wszystkiego...
Sprawdzam dzisiaj status paczki, a tam:
Label/Receipt Number: CJ22 1855 399U S
Class: Priority Mail International Parcels
Service(s): International Parcels
Status: Attempted Delivery Abroad
We attempted to deliver your item in POLAND at 4:27 pm on March 24, 2011.
Tylko, że wczoraj trochę Mnie przewiało, więc dziś 3/4 dnia spędziłem w domu- a o 16.47 na 100% byłem w domu- nikt pukał, nie dzwonił, żadnego awizo w skrzynce...już kur#a nie wiem co jest grane. Ktoś się orientuje jak to działa? Czy gdy przychodzi paczka z zagranicy, firma transportowa przekazuje paczkę Poczcie Polskiej?

Label/Receipt Number: CJ22 1855 399U S
Class: Priority Mail International Parcels
Service(s): International Parcels
Status: Attempted Delivery Abroad
We attempted to deliver your item in POLAND at 4:27 pm on March 24, 2011.
Tylko, że wczoraj trochę Mnie przewiało, więc dziś 3/4 dnia spędziłem w domu- a o 16.47 na 100% byłem w domu- nikt pukał, nie dzwonił, żadnego awizo w skrzynce...już kur#a nie wiem co jest grane. Ktoś się orientuje jak to działa? Czy gdy przychodzi paczka z zagranicy, firma transportowa przekazuje paczkę Poczcie Polskiej?
spokojnie leży w celnym, w ciągu tygodnia przyjdzie awizo. Tak paczki z usps są rozwożone przez pp.Wujek_cieta_riposta pisze:Tylko, że wczoraj trochę Mnie przewiało, więc dziś 3/4 dnia spędziłem w domu- a o 16.47 na 100% byłem w domu- nikt pukał, nie dzwonił, żadnego awizo w skrzynce...już kur#a nie wiem co jest grane. Ktoś się orientuje jak to działa? Czy gdy przychodzi paczka z zagranicy, firma transportowa przekazuje paczkę Poczcie Polskiej?
-
- Kontakt:
Dzisiaj rano zadzwoniłem do centrali PP, gdzie powiedzieli mi, że paczka została wczoraj zawieziona do mojej placówki pocztowej. Wskoczyłem w buty i 20minut później urocza Pani w okienku, powiedziała, że owszem paczkę mają. Po dopłaceniu 102 zł dodatkowych opłat (94zł VAT'u) ( koszt zbroi z wysyłką to 410zł ) wreszcie dorwałem paczkę w moje łapy. Moją uwagę przykuł napis "Niezgodnośc wagi paczki z wagą zadeklarowaną, paczkę otwarto w celu sprawdzenia". Tak więc koszt zbroi razem z paypalem i wysyłką zamknął się w kwocie 525zł.
Zbroja prezentuje się świetnie, niedługo recenzja!
Zbroja prezentuje się świetnie, niedługo recenzja!

No to finalnie nie tak źle ale myśl rozstania się z ponad stówą tak defacto za nic i fakt, że to do Ciebie nie wróci w żadnej postaci trochę boli 
Ale o polityce nie będzie tu gadać ;P
d3o napewno kusi ale jak widać, to dopiero raczkuje u nas.
Temat zamykam narazie. Jak będziesz chciał dodać recenzję w tym temacie to podbij.

Ale o polityce nie będzie tu gadać ;P
d3o napewno kusi ale jak widać, to dopiero raczkuje u nas.
Temat zamykam narazie. Jak będziesz chciał dodać recenzję w tym temacie to podbij.