Zumbi F-44 czy poprawiona?

Dexs
Kontakt:

Post autor: Dexs »

Witam wszystkich i pisze w sprawie Polskiej ramy mianowicie zumbi f44 w 2009r. Miala byc poprawiona i jak oceniacie ta rame czy daje rade czy raczej odpuscic sobie? czytalem duzo ze niby te starsze z 2k7 i 2k8 sie sypaly szybko i niby te poprawione tez sie nadal sypia, pisze gdyz przemawia do mnie bardzo ta ramka wizualnie ,widzialem ja raz na oczy i jest piekna ale nie tylko to sie liczy i nie chce zostac zwyzywany przez dh-zonowiczow ze krytykuje czy cos, nie krytykuje ale pisze opinie innych ludzi i chce sie dowiedziec jaka jest prawda najbardziej interesowaly by mnie opinie posiadaczy tych owych ram,z gory dziekuje i pozdrawiam.
Dawid.
Rower nie kobieta nigdy cie nie zdradzi :)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Jestem posiadaczem jednego z modeli ze starszych roczników i pomimo obiegowej opinii, moja rama trzyma się bez żadnych zastrzeżeń. Pomimo kilku sezonów jazdy wciąż działa bez zarzutu. Widziałem kilka uszkodzonych modeli, źle pospawanych, ale z tego co mi wiadomo była seria która była wypuszczona bez odpowiedniej kontroli jakości.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

Kupel ma F44 ti (chyba 2007) i śmiga pięknie, a łatwo nie ma z super mega miękką zawiechą :)
jego pb:
http://vikkyi.pinkbike.com/
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
Kamil89

Post autor: Kamil89 »

:)
Dylski_
Kontakt:

Post autor: Dylski_ »

Mój znajomy tez jeździ na zumbi i nie narzeka. Wg mnie to byla jedna wadliwa seria i nie należy jej im az tak wypominać ;)
bazooczyskoDH
Kontakt:

Post autor: bazooczyskoDH »

ja tam nawet na dh team'a nie narzekałem;) kilka negatywnych opinii i masa huku wokół nich;) wiedzę na PB że dużo ludzi za granicą teraz ciora F-44
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

Nad Zumbi wisi podobne fatum jak na Marzocchi od 2008 roku. Zdarzyło się owszem kilka wadliwych egzemplarzy, ale większa część negatywnych opinii to po prostu bezmyślne powtarzanie tego co się przeczytało.
Dexs
Kontakt:

Re: Zumbi F-44 czy poprawiona?

kurcze noo w sumie macie racje mogla sie kazdemu noga powinac a teraz pytanie z innej beczki jak myslicie czy da rade f44ka w Fr?
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

do tej pory mam gdzieś kolekcje zdjęć popękanych i pogiętych zumbi, ale rzeczywiście to były foty z jednego okresu.
Firma miała zły okres , ale było to dość krótko i przed 2009, ja osobiście bym wolał do fr starą glorkę, ale to już kwestia gustu
Dexs
Kontakt:

zapytam tak ludzie czy kupili byscie ta ramke? ile jestescie w stanie za nia dac i w ogole? wedlug was jej + i -
Paul
Kontakt:

Post autor: Paul »

Miałem okazję pojeździć na tym kilkukrotnie więc opinia raczej co do jazdy niż używania na dłuższą metę (ta druga bardziej ze statystyk) i jak dla mnie do Dh jak znalazł, akurat tą Kaktusa miałem głownie przyjemność objeżdżać i nie wiem skąd opinie że to się łamie bo jego jeździ cały czas i nigdzie nie słychać o żadnych szkodach, luzów też nie ma (ale to oczywiste bo sam osobiście łożyska zmieniałem więc jak mawia Robo - nie ma lipy :D )

jeżeli chodzi o zestawienie to ja bym tak szacował:
- to na pewno brak renomy jaką mają większe firmy
- słychać historie że nowsze pękają

+ te z początków produkcji nie pękają przez jakieś inne wahacze podobno
+ fajne geo, ładnie się wyrywa i prowadzi (na boxxerze przynajmniej)
+ mi osobiście praca podchodzi bardziej niż moja santa, idze szybko i fajnie nie klei się tak mocno gleby jak moje 250mm :|
Dexs
Kontakt:

to super bo prace sobie ludzie cenia wlasnie f44 za granica ludzie sa zadowoleni z f44 wiec zapewne stalo sie tak jak ludzie powiedzieli ze poprostu wypadek przy pracy sie trafil firmie Zumbi i tyle ale juz wszystko dziala jak sie nalezy ;)
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

ja od zumbi F-44 wolalbym... elektryczne F-44!

:D
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Jedyne co mam do zarzucenia Zumbi to to, ze wiekszosc egzemplarzy jakie widzialem (na zywo i na zdjeciach) mialo zupelnie rozne katy glowki. Wystarczy popatrzec na pinkbike, widzialem na zywo jedna F44 ktora z Boxxerem 2006 miala kat prawie jak Summum, z drugiej strony inna, ktora widzialem na zdjeciu z 888 miala co najmniej 64 stopnie. Nie wiem o co z tym chodzi, ale to nie jest dobry znak ;).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Romo
Kontakt:

Post autor: Romo »

morthias, czy te Zumbi były z roczników powyżej 2008?
morthias
Kontakt:

Romo, szczerze mowiac nie wiem, nie chce nikogo wprowadzac w blad. Ta z boxxerem faktycznie mogla byc z 2008. Musze dopytac.

Swoja droga mialem napisac sprostowanie do mojego posta, ze to moze byc sprawa rocznika, ale.. zapomnialem ;).
sznib
Kontakt:

Post autor: sznib »

Nie wiem czy nowe ramy poprawili, ale jeśli sprawy gwarancyjne nie uległy zmianie (był tu na DHZone kiedyś o tym obszerny temat. Ramka kilka razy wysyłana na gwarancję, za każdym razem trzeba było czekać po kilka miesięcy i wracała nie do końca naprawiona czy z podmienioną sprężyną z Ti na zwykłą) to zakup Zumbi jest zakupem wysokiego ryzyka.
Roman_Maxx
Kontakt:

Post autor: Roman_Maxx »

sznib a to piszesz z własnego doświadczenia?

Czy tylko poważasz jak internetowa plotkara, że jedna baba powiedziała drugiej babie, że widziała ....

Panowie, bądźmy poważni, piszmy o faktach a nie o mitach i zwidach = ramy są obecnie inaczej spawane i katujący goście mogą się o tym wypowiedzieć.
Customer support jest lepszy niż Giant i cała reszta, bo Pawłowi zależy na jego rodzinnej firmie i opiniach użytkowników.

morthias chyba ci się Kolego puczywo z pieczywo mieszało, inne kąty główki są dlatego że ZUMBI umożliwia geometrie dedykowana pod zamawiającego, czyli full custom i nie musisz za to ekstra płacić. Nie rób więc z zalety wady albo nie pisz na forum takich postów z których wynika, że nie wiesz o co chodzi z tymi kątami.
Kontakt:

Roman_Maxx, nie rob ze mnie az takiego debila. Wlasciciel Zumbi o ktorej pisalem ze 'ma kat jak w Summum' sam przyznal ze 'taka juz mu przyslali'. Oczywiscie, Zumbi ma customowa geometrie, ale nie powiesz mi chyba ze 99% Zumbi z okresu przed 2009 mialo customowa :D.
ODPOWIEDZ