Opony Michelin

CHOCAPIC
Kontakt:

Opony Michelin

Post autor: CHOCAPIC »

Witam chce zakupic komplet opon firmy Michelin do DH i FR interesuje mnie opona typu DH 16 ale tych opon juz chyba nie ma poniewaz w harfa harryson odpisali ze tych opon juz nie produkuja :( i jakies inne modele mi pani przedstawila. Szukam opon ktore sa lekkie do DH i FR i nie przekraczaja szerokosci 2.5 nawet moglyby byc 2.4 nie wiem jak 2.3 ale cos tego typu. Nie wiem jak z oponami zwijanymi nie mialem nigdy takich ludzie ich nie polecaja do DH dlatego nie szukalem takich opon a Michelin chyba wiekszosc ma wlasnie zwijane i ciezko mi wybrac. Wiem ze jest Maxxis itd. Ale szukam opon Michelin...
ProKoksarz
Kontakt:

Re: Opony Michelin

Post autor: ProKoksarz »

Michelinów. ci nie polecam. wiekszosć może sie nie zgodzić ale mi sie troche dziwnie na Michelinach jeździło a dokladnie na reinforced. Szybko sie zdarły a w lesie żucało. Patrz po maxisach :)
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

Eeee opony michelin reinforced? reinforced to technologia stosowana w tych oponach a nie model wiec moze sprecyzuj na jakich oponach jezdziles. Tak sie sklada ze mam komplet dh16/dh24 soft i sa mega zajebiste , szczegolnie 16ki , bardziej im ufam niz jakimkolwiek maxxisom . Problem jest w tym , ze ich juz nie robia, ale jak tylko je zedre to kupie cos z nowych miskow .
CHOCAPIC
Kontakt:

ProKoksarz pisze: ProKoksarz
hmm to nie jest dobra informacja :) kurde nie chce maxxisow mialem je juz kilka razy tiogi i kendy tez chce teraz zobaczyc jak sie jezdzi na innych oponach i ten Michelin mi w glowie utkwil.
Dlatego cos z tych oponek moze jakies sklepy ktore maja je w ofercie bo na allegro maly wybor.
CHOCAPIC
Kontakt:

troyo pisze: troyo
no wlasnie DH 16 fajne ale nie dostane ich juz :( dlatego jakies fajne oponki Michelina i zeby waga mnie nie odstraszyla :D fajnie jakby bylo do 1100g :mrgreen:
troyo
Kontakt:

opony dh ponizej 1100 w dh to raczej nie maja miejsca . Poza tym 16ka 2.2" (minimalnie wezsza od maxxisa 2,5") wazy 1250-1300g. 2,5" wazy 1350g
CHOCAPIC
Kontakt:

troyo pisze:troyo
hm a wlasnie jak z szerokoscia? Michelina np opona 2.3 bedzie dobra? max 2.4? poniewaz 2.5 moga byc szersze niz Maxxisy a tego nie chce :(
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

CHOCAPIC maxxis ma dziwną rozmiarówkę:
2,35 to realne 2,15
2,5 to realne 2,35

Ja bym brał coś ze Schwalbe ;) Mają mega oponki i rozmiar podany przez nich jest realny ;) Miałem Muddy Mary 2,5, wielka locha, super trzymanie, można śmigać na super niskim ciśnieniu i ogólnie mega ;) Gdybym tylko miał kasę to bym zakupił sobie komplet ;)
CHOCAPIC
Kontakt:

Vin_OSW pisze:Vin_OSW
no jak nic z Michelina nie znajde to chyba wezme te oponki.
troyo
Kontakt:

powaznie bym rozwazyl zakup opon ze stajni specialized'a na twoim miejscu : )
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

troyo pisze:powaznie bym rozwazyl zakup opon ze stajni specialized'a na twoim miejscu : )
Te ich nowe opony sa super ale ktos postradał zmysly jesli uwaza, ze dam 300zl za opone dh. Ten przyciety wet od nich jest super ale cena skutecznie odstrasza.
ProKoksarz
Kontakt:

popatrz na rowerowy.com tam była ostatnio dostawa michelinów :)
CHOCAPIC
Kontakt:

ProKoksarz pisze:ProKoksarz
naszczescie dorwalem opony odpowiadajace mi:) 2 nowe oponki MICHELIN DH COMP 24-1S 2.2 sa to opony zwijane (posiadaja zabezpieczenie przed zsunieciem) bede je mial dosc mocno nabite poniewaz nie jezdze na niskim cisnieniu dlatego mysle ze calosc da rade :D waga fajna szerokosc tez nie sa to balony dlatego mysle ze bede zadowolony z zakupu. Co do detek to FOSS bedzie dobry? jesli mam szerokosc opony 2.2 to FOSS ogarnie bez problemu?
ProKoksarz
Kontakt:

niemam pojęcia. ja miałem all mountain dobrze trzymały ale sie szybko zdarły. a co do tamtych to niewiem ;/
CHOCAPIC
Kontakt:

ProKoksarz pisze: ProKoksarz
no wlasnie tylko o to sie boje ze zjada sie po 15 minutach:) bo mieszanka to 33TPI a to oznacza chyba jest najbardziej miekka mieszanka od Michelina a biorac pod uwage ze Maxxis 40a jest juz miekki strasznie to co bedzie z ta opona?;/ mam nadzieje ze znow sie roznia te ich proporcje i nie bedzie az tak zle oby!!! :D
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

tpi to oplot opony, odpowiednik ply u maxxisa. Mieszanki w michelinach to soft i tak dalej :D Sam mam dh 24 i nienarzekam, całkiem fajna oponka z całkiem niezłą scianką do dh :D
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

CHOCAPIC nie wiem co masz do maxxisów, to bardzo dobre opony. Co do ścieralności, chcesz oponkę o dobrych parametrach i osiągach to musisz celować w miękkie mieszanki a co za tym idzie i zwiększoną ścieralność ... nie unikniesz tego.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
CHOCAPIC
Kontakt:

KaKTuSSS pisze:KaKTuSSS
ja nic nie mam do Maxxisow :D poprostu juz mialem te opony a zawsze chcialem zobaczyc jak sie jezdzi na Michelinach dlatego sobie teraz zafundowalem:) co do scieralnosci wole twardzsze oponki bo nie jezdze zawodowo tylko dla frajdy a czesto sie zdarzaja twarde sciezki beton zadko bloto itd. pozdrawiam!
ODPOWIEDZ