Kask a przyleganie
Kask a przyleganie
Witajcie. Jestem na kupnie nowego kasku (661 Evo) lecz mam problem z dobraniem rozmiaru. Mam dosyc mala glowe i gdy ubralem Evo kumpla (rozmiar M) troszeczke mi latal na boki a gdy ubralem Giro Remedy S z dobrze wygniecionymi gabkami to trzymal mi sie glowy jak nic. I teraz pytanie, czy szukac Evo w rozmiarze S co bedzie dosyc trudnym zadaniem (mowie o kasku uzywanym) czy pokusic sie na ta Mke...
Kask powinien pasować ! nie kupuj ani za małego, ani za dużego ! za mały będzie cię cisnął w czerep ( no i wtedy zero przyjemności z jazdy ) za duży nie będzie chronił 
Jak chcesz kask używany to powinieneś go najpierw przymierzyć, nowe mają wkładki regulujące przyleganie do głowy
Jeśli sprzedający będzie miał takie wkładki, to też daje pewien zakres regulacji. Ale kupując przez neta, nigdy nie będziesz miał pewności czy lepiej kupić "S-ke" czy "M-ke" i wypchać ją wkładkami. Puki nie przymierzysz nie będziesz wiedział 

Jak chcesz kask używany to powinieneś go najpierw przymierzyć, nowe mają wkładki regulujące przyleganie do głowy