Zębatka Weezee a napęd dwurzędowy

Soulforged
Kontakt:

Zębatka Weezee a napęd dwurzędowy

Post autor: Soulforged »

Witam!

Jakiś czas temu wpadły mi w oko produkty Weezee (dodatkowo podoba mi się też waga...) w związku z tym zastanawiam się nad kupnem zębatki 36z - mam jedynie pytanie czy będzie ona poprawnie (nie gorzej niż oryginalna zębatka Shimano) współpracować z napędem dwurzędowym opartym na korbie SLX z zębatka Specialites chinook 28z.

Jak dotąd spotkałem się z różnymi opiniami ale zawsze gdzieś przeplatał się watek iż napędy w pełni homogeniczne pracują lepiej, a że nie chciał bym wydawać 150zł na pogorszenie kultury pracy i sprawności napędu zwracam się do Was:)
KaKTuSSS
moderator
Kontakt:

Post autor: KaKTuSSS »

Moim zdaniem to nie zadziała ze względu na to że zębatka do napędu kilkurzędowego zawsze ma nacięcia oraz odpowiednie wyprofilowane na wewnętrznej stronie mające ułatwiać zrzucanie/wrzucanie łańcucha. Weeze to typowa zębatka jednorzędowa i myślę że może pogorszyć pracę przedniej przerzutki. Mogę się mylić, ale takie są moje odczucia.
Serwis amortyzatorów przednich BOS/anodowanie/nietypowe uszczelnienia!
bamix71
Kontakt:

Post autor: bamix71 »

...blat Weeze nie ma tzw "podrywaczy" dlatego nie będzie działał...(tak Mi się wydaje)...
p.s napisz do Segi to na pewno Tobie odpowie ;)
Radix
bodzio2k
Kontakt:

Post autor: bodzio2k »

Będzie działał bez zarzutu. :mrgreen:
No Pain No Game
[url=http://theoldpricks.com/]The Old Pricks Racing Team[/url]
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

Będzie działać, ale o płynności przerzucania zapomnij. Ja tak miałem z zębatką dartmoora która także nie jest przystosowana pod przednią przerzutkę :) Szybko zmieniłem zdanie i kupiłem napinacz. Pozdrawiam
uzurpator
Kontakt:

Post autor: uzurpator »

Zębatka weeze jest całkiem ładnie sfazowana, w przeciwieństwie do np Dartmoora, więc będzie działać - zwłaszcza na tak małej różnicy jak 8 ząbków. Możliwe jednak, że będziesz musiał zastosować cienkie podkładki pod koronkę 28T aby uzyskać odpowiedni prześwit pomiędzy koronkami.

Sam jeździłem na Dartmoorze 38T sparowanym z normalnym 32T i działało to bardzo dobrze.

Piny podnoszące łańcuch mają znaczenie dopiero przy bardzo dużych róznicach pomiędzy sąsiednimi koronkami - 10-12 i więcej ząbków. 8 zębów to jeszcze całkiem mało.

U mnie wyglądało to tak:

http://img.photobucket.com/albums/v231/ ... r/bike.jpg
Soulforged
Kontakt:

Post autor: Soulforged »

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi - chyba jednak (puki nie zdecyduję się na jeden blat z przodu...) zostanę przy Shimano.
ODPOWIEDZ