I tego sie trzymac. Duzo wazniejsze jest u kogo zaplatasz.zetek pisze:Prawda jest taka, że dużo zależy od szprych i zaplecenia koła
Pancerna Obręcz...
Lekkim przegięciem jest proponować mu obręcze rzędu 800-900 gram, które przeznaczone są dla naprawde OSTRYCH oblatywaczy leśnych dropów, czy wielbicieli modnego ostatnio dzikiego "friłajdu". Dociąży mu to rower niepotrzebnie (co z pewnością wpłynie na prędkość rozwoju techniki), a takie biadolenie, że taka obręcz wytrzyma, a taka nie jest troche głupie. Wiadomo, pewnych obręczy jak Fortress, Raider czy cośkolwiek podobnego mu nie polecimy z oczywistych przyczyn, ale nie ma też sensu przesadzać. Z własnego doświadczenia, lub obserwacji wiem, że jeśli rozsądnie (tj. bez zbytniego ciśnienia na odchudzanie) wybierzemy obręcz do naszej wagi, stylu jazdy i innych czynników to będzie nam służyć długo, wyłączając oczywiście pojedyncze "magiczne" sztuki
Oczywiście, rozumiem też, że kolega chce od nas propozycji pancernych obręczy, ale sam wspomniał, że dopiero zaczyna, więc pewnie nie ma też odpowiedniej wiedzy na temat sprzętu (chociaż wiedzy brakuje zawsze
).
Moje propozycje dla autora tematu będę się starał umiejscowić w przedziale poniżej 750g, ale powyżej 650g, bo uważam, że jest to najbezpieczniejsze przy znikomej wiedzy o jeźdźcu. Tak więc, proponuję wspominanego już gdzieś tutaj Mavica EX325 - obręcz renomowanej firmy i przede wszystkim sprawdzona, bo nie warto na początku bawić się w eksperymenty. Drugą propozycją może być również sprawdzona obręcz Sunrims MTX 33 - pomimo, że chodzą pogłoski o jego kiepskiej jakości, ja w pogłoski nie wierze. Wgniotów można nie łapać, stosując odpowiednie opony, na odpowiednim ciśnieniu. A to, że pojedyńcze sztuki pękają lub inne cuda się im dzieją - cóż, nawet najlepsze obręcze miewają takie problemy
Tak wyglądają moje dwa typy. Nic więcej nie podaje, bo nie miałem z tym wystarczająco długo styczności, aby wyrażać WIARYGODNE opinie, poparte długotrwałymi testami a nie krótkimi przejażdżkami. Starałem się zbudować swoje opinie konstruktywnie, jak zwykle w przypadku nowych postaci, miejmy nadzieje, że krótka lekturka będzie komuś przydatna.
Mavix EX325:
http://allegro.pl/nowa-obrecz-mavic-ex- ... 08461.html
Sunrims MTX 33:
http://allegro.pl/sunrims-mtx-33-26-36o ... 88356.html

Oczywiście, rozumiem też, że kolega chce od nas propozycji pancernych obręczy, ale sam wspomniał, że dopiero zaczyna, więc pewnie nie ma też odpowiedniej wiedzy na temat sprzętu (chociaż wiedzy brakuje zawsze

Moje propozycje dla autora tematu będę się starał umiejscowić w przedziale poniżej 750g, ale powyżej 650g, bo uważam, że jest to najbezpieczniejsze przy znikomej wiedzy o jeźdźcu. Tak więc, proponuję wspominanego już gdzieś tutaj Mavica EX325 - obręcz renomowanej firmy i przede wszystkim sprawdzona, bo nie warto na początku bawić się w eksperymenty. Drugą propozycją może być również sprawdzona obręcz Sunrims MTX 33 - pomimo, że chodzą pogłoski o jego kiepskiej jakości, ja w pogłoski nie wierze. Wgniotów można nie łapać, stosując odpowiednie opony, na odpowiednim ciśnieniu. A to, że pojedyńcze sztuki pękają lub inne cuda się im dzieją - cóż, nawet najlepsze obręcze miewają takie problemy

Tak wyglądają moje dwa typy. Nic więcej nie podaje, bo nie miałem z tym wystarczająco długo styczności, aby wyrażać WIARYGODNE opinie, poparte długotrwałymi testami a nie krótkimi przejażdżkami. Starałem się zbudować swoje opinie konstruktywnie, jak zwykle w przypadku nowych postaci, miejmy nadzieje, że krótka lekturka będzie komuś przydatna.
Mavix EX325:
http://allegro.pl/nowa-obrecz-mavic-ex- ... 08461.html
Sunrims MTX 33:
http://allegro.pl/sunrims-mtx-33-26-36o ... 88356.html
;]
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Mnie zawsze zastanawiało jak to jest, że ludzie spędzający w górach dziesiątki godzin mają jedne koła przez sezon albo i więcej, a ktoś kto jeździ sobie spokojnie musi je zmieniać / naprawiać co chwila
Skoro Ci się scentrowało koło to daj to do wycentrowania i po kłopocie. Jeśli już koniecznie zmieniać obręcz to celuj w coś max 700g, klocek z tyłu to nic dobrego. Czasami można jeszcze znaleźć w internecie nowe S-type, od siebie polecam tą obręcz.

Skoro Ci się scentrowało koło to daj to do wycentrowania i po kłopocie. Jeśli już koniecznie zmieniać obręcz to celuj w coś max 700g, klocek z tyłu to nic dobrego. Czasami można jeszcze znaleźć w internecie nowe S-type, od siebie polecam tą obręcz.
Re: Pancerna Obręcz...
Okej , wszystko już wiem i pomimo że " mtx33 się rozchodzi i tak dalej i łapie bicia " to jednak wezmę Mtx33
, a i mam jeszcze 1 pytanie czym różni się zwykła obręcz np dm24 a mtx33 3 komorowa ? o co chodzi z tymi komorami ?