Pierwsza zbroja - jaka?

Sert93
Kontakt:

Pierwsza zbroja - jaka?

Post autor: Sert93 »

W tym roku zamierzam pierwszy raz wyruszyć w góry, konkretnie na jakiś obóz rowerowy, w związku z tym potrzebuję zapatrzyć się w zbroję, dlatego nasuwa się pytanie, jaką zbroję wybrać? Chciałbym dowiedzieć się od was trochę informacji o waszych zbrojach lub takich w których mieliście przyjemność jeździć. Zawężając poszukiwania, dodam, iż nie szukam najtańszych setów, ale też nie najdroższych, czegoś pomiędzy (500-600zł), tak abym w przyszłości również mógł z niej korzystać, abym się w niej nie ugotował, a ochrona była przyzwoita jak na średnią półkę. Z góry dziękuję za pomoc.
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Oferta Earth Worksa jest ciekawa. Bylem kilka razy w tej zbroji w myslenicach, zaliczylem kilka ciekawych gleb gdzie bez zbroji bylo by ciezko i uratowalo mnie jej posiadanie. Nie obciera, nie uciska i jest w miare przewiewna. Nie mam porownania do innych firm/modeli ale jak na pierwsza stycznosc ze zbroja mysle ze jest OK :)
Sandwitch
Kontakt:

Post autor: Sandwitch »

Popieram Irion`a chyba że naprawdę chcesz wejść w te 500-600 zł to szukaj coś 661.
nopainnogame
Kontakt:

Post autor: nopainnogame »

Z lepszych rzeczy moge osobiście polecić zboję Foxa model Launch - dorwiesz w tej cenie na Allegro. Świetna jakość,wygoda , jak i ochrona. Z produktów 661 też napewno będziesz zadowolony. TLD też ma jakąś fajnie wyglądającą nową serię (oblukaj sobie na ich stronie),ale ona dopiero od połowy maja ma być na CRC.
https://www.facebook.com/GeckoRS - moja hodowla gadów ;)
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

Irion pisze:Oferta Earth Worksa jest ciekawa.
Używam jej już koło 2 lat. Ochrona pleców na prawdę jest szeroka. Tak jak pisał Irion nie obciera, nie uciska ale co do przewiewnosci to juz bym był troszkę innego zdania. Jest przewiewna - ok, ale nie aż tak bardzo jak się tego spodziewałem. Sam stoję przed kupnem i zmianą zbroi - raz miałem okazję jeździć w 661 Core Saver na 2k10 - zbroja jest w mega przystępnej cenie, bardzo lekka a do tego najwygodniejsza i najbardziej przewiewna ze wszystkich jakich miałem na sobie. Jak byłbyś zainteresowany tym EW to oddam za grosze ;) Pozdrawiam!
misio_de
Kontakt:

Post autor: misio_de »

Oglądałem kiedyś zbroję Dainese'a. Wg mnie lepszej nie ma, tylko te rozmiary: jak dla chińczyków. Polecam zbroje FOX'a, naprawdę wygodne i dobrze chronią, tak wersja Launch jak i nowszy Titan. Kiedyś jeździłem w Utice (tylko inny brand był) i też byłem zadowolony, więc wszystko zależy od tego ile masz kasy.
Utica:150-200 PLN
FOX: 450-650 PLN
Dainese: 600-1000 PLN

P.S. Nie twierdzę że inne są złe, tylko że z innymi nie miałem do czynienia.
F4rr3ll
Kontakt:

Post autor: F4rr3ll »

Earth Works jest zbroją w której nie ma szans żeby coś sobie zrobić , ja w Koninkach przywalilem 2 razy ramieniem na pełnym gazie , klamka poszla , a ramię ledwo trochę zabolalo , parę innych gleb też w niej miałem i nic .
Jedyny mankament to taki że jak ubierzesz to wyglądasz jak Pudzian .
Killo
Kontakt:

Post autor: Killo »

FOX w Launch'u ochronę klatki piersiowej potraktował baaaardzo po macoszemu, przez co w moim odczuciu ta zbroja mało ma wspólnego ze zbroją lecz bardziej rozbudowanym żółwiem. Ochrona barków, łokci, pleców, pas nerkowy bardzo sympatyczne, na wysokim poziomie. Wygodna, nie ogranicza ruchów, jakość też bez zarzutów, ale w tej cenie brałbym jednak coś co posiada prawdziwą ochronę klatki piersiowej, a nie jej namiastkę. np. Axo Jacket H Evo, ewentualnie coś od Scotta (ładnie się zapowiadają), 661 Pro Pressure Suit, Vapor Suit.
http://www.facebook.com/13bikes
http://tnij.org/7pfafp4 Satanistyczna Kosa FR
Sert93
Kontakt:

Raczej nie chciałbym iść w stronę EW, słyszałem wiele dobrych opinii jednak zraża mnie fakt, że przy progresie umiejętności i większej zajawce na góry za sezon, dwa będę musiał zaopatrzyć się w coś nowego...

Co myślicie o tym?

http://www.rowerowy.com/ubrania_buty_oc ... vapor_2011

http://www.rowerowy.com/ubrania_buty_oc ... ressurepro

no i chyba najlepiej wyglądająca wg. mnie http://skateshop.pl/product-pol-1152722 ... zarna.html ale nie wiem jak z wymaganiami które podałem w 1 poście...
Sert93
Kontakt:

661 Vapor 2011 czy Pressure Suit Pro?
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

ta zbroja foxa jest z katalogu- identyczna mozna na allegro kupic za 300 tyle ze bez logo.
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

nie wiem co masz na myśli z tym progresem umiejętości... kupujesz 661 pro za 500zl z crc i jezdzisz, nie zmieniasz co rok bo niby jakis progress.. (?????)
Miodożer.
Sert93
Kontakt:

sebonk pisze:nie wiem co masz na myśli z tym progresem umiejętości... kupujesz 661 pro za 500zl z crc i jezdzisz, nie zmieniasz co rok bo niby jakis progress.. (?????)
Jestem może już więcej niż początkujący, nie latam na razie jakichś dużych dropów, anie nie jeżdżę hardcorowych tras, więc pewnie wystarczyłby mi EW, jednak wydaje mi się, że wraz z postępem umiejętności trudność tras wzroście i w takim EW czułbym się trochę niepewnie, dlatego nie widzę sensu kupować taniej zbroi na sezon, tylko chce się wstrzelić w coś co posłuży też na późniejszych etapach, o to mi chodzi przy "progresie umiejętności", ponawiam pytanie Vapor 2011 czy Pro Pressure Suit?
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Pressure SP i vapor to niemal to samo, może ma jakieś minimalne różnice. Rok temu PSP można było dorwać za około 300-350zł za granicą. Szukaj okazji na jebajach, czasami angielskie - niemieckie sklepy mają wyprzedaże po 30-40% i nawet z droższą wysyłką nadal masz fajną cenę.

Ja mam vapora, jeździłem w nim z 5-6 razy. Przewiewność taka, jakiej można spodziewać się po kurtce z plastiku. Ochrona jest ok, tylko jeśli masz możliwość to dobierz pod siebie dobry rozmiar, bo jak będzie za małe, za duże, gdzieś kawałek luzu itp to równie dobrze można jeździć i bez niej.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Pomysl o produktach Rockgardn. Nie wiem czy sa w polsce ale bardzo fajna ochrone oferuja w niezlych cenach, a sprowadzic zawsze mozna
PiterForce5
Kontakt:

Post autor: PiterForce5 »

Witam.
Odświeżę trochę temat. Również myślę nad zakupem zbroi, chciałbym upolować coś z wyższej półki.
Skłaniam się ku zakupowi tego Thor-a:
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=30719
Chociaż wolałbym IXS Battle Evo który jest znacznie droższy i trochę wykracza poza mój zasięg finansowy... :/
http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=34183
Proszę o jakieś opinie co do Thor-a oraz czy lepiej dopłacać do IXS
Pozdr.
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

ten thor to nieporozumienie.substytut zbroi. plastiki ma tak cienkie i miękkie ze można je wyginać w rękach. chciałem ja sobie kupić wyłącznie do skakania-ale biorąc pod uwage cenę -zrezygnowałem.
moim zdaniem nie nadaje się ani do dh,ani fr
ODPOWIEDZ