Code5 vs Code
-
- Kontakt:
Code5 vs Code
Siema potrzebuję nowych hebli do roweru dh zastanawiaja mnie te dwie aukcje:
http://allegro.pl/avid-code-komplet-prz ... 89117.html
http://allegro.pl/avid-code-5-i1645112438.html
Które lepiej brać?
Dzięki!
http://allegro.pl/avid-code-komplet-prz ... 89117.html
http://allegro.pl/avid-code-5-i1645112438.html
Które lepiej brać?
Dzięki!
nie brałbym ani Code 5, ani starego pełnego Code.
Code 5 ma kiepską klamkę z mega jałowym skokiem, a pełne Code ma BARDZO awaryjną, nietrwałą klamkę (psująca się regulacja pad adjust, szybko zużywające się uszczelki na tłoczku, zacierające się łożyska).
Uwagę skupiłbym na Code R. W Harfie z moim rabatem komplet kosztował mnie 1040zł. Gwarancja TEŻ się liczy
Code 5 ma kiepską klamkę z mega jałowym skokiem, a pełne Code ma BARDZO awaryjną, nietrwałą klamkę (psująca się regulacja pad adjust, szybko zużywające się uszczelki na tłoczku, zacierające się łożyska).
Uwagę skupiłbym na Code R. W Harfie z moim rabatem komplet kosztował mnie 1040zł. Gwarancja TEŻ się liczy

ak47, code 5 ma dokładnie taką samą klamkę jak juicy, 3,4,5,7 tylko w innym malowaniu, dużo ludzi ma juicy i nie narzeka luzy,
reg w code rzeczywiście się psuje, ja mam ją wogóle wyjęta
co do zacierających uszczelek, to trzeba je smarować, kilka kropel, na tłok
i załatwia sprawę, nie trzema rozkręcać hample
łożyska jak każde, jak ma za dużo wilgoci każde padnie
reg w code rzeczywiście się psuje, ja mam ją wogóle wyjęta
co do zacierających uszczelek, to trzeba je smarować, kilka kropel, na tłok
i załatwia sprawę, nie trzema rozkręcać hample
łożyska jak każde, jak ma za dużo wilgoci każde padnie
-
- Kontakt:
Re: Code5 vs Code
1040? Drogo. Ja w rowerowym z tarczami i pełną gwarą wyrwałem za 930zł (12% zniżki
)

prawda .ak47 pisze:Code 5 ma kiepską klamkę z mega jałowym skokiem, a pełne Code ma BARDZO awaryjną, nietrwałą klamkę (psująca się regulacja pad adjust, szybko zużywające się uszczelki na tłoczku, zacierające się łożyska).
luzy nie ale skok jałowy był tak duży ,ze musiałem wkręcić w korpus śrubkę redukującą go.Mervis pisze:ak47, code 5 ma dokładnie taką samą klamkę jak juicy, 3,4,5,7 tylko w innym malowaniu, dużo ludzi ma juicy i nie narzeka luzy,
Przede wszystkim nie brałbym niczego bez gwarancji , po zimie padły mi uszczelki w zacisku Code 5 , cztery tłoki ok 140 zł sam "materiał" . Hamulec kupowany w Harfie , reklamacja załatwiona w ciągu 2 tygodni łącznie z wymianą zalanych klocków na nowe - wypas

Re: Code5 vs Code
CODY SSSRODY!!!! juz pisalem kiedys w temacie i nie chciałbym się powtarzać. Osobiście nie polecam żadnych codów bo są stosunkowo bardzo awaryjne do innych marek/modeli. Jeżeli kupujemy drogie hamulce to naprawdę waaarto mieć gwarancje.
Mervis - znam budowę wszystkich hamulców Avida. Klamka Code5/Juicy5 jest kiepska pod tym względem, że nie posiada regulacji pad adjust, a oryginalnie skok jałowy ustawiony jest na średni(w porównaniu z J7).
Klamki w nowych elixirach R i Code R są trochę ulepszone w porównaniu z tymi z zeszłego roku - luzy nie powinny powstawać tak szybko.
Klamki w nowych elixirach R i Code R są trochę ulepszone w porównaniu z tymi z zeszłego roku - luzy nie powinny powstawać tak szybko.
-
- Kontakt:
pietryna Prawda, sainta cięzko dostać używanego. Moim zdaniem to świadczy o tym, że nikt nie chce go zmieniać
Bo troszkę tego jeździ, coraz więcej osób w kraju ma te hamulce w swoim rowerze. Moim zdaniem jak już ktoś chce wydać te 700zł na używane, kilku sezonowe code to całkowicie nie warto, lepiej dołożyć 300zł i kupić nowe z gwarancją. Ja też podzielam zdanie napisane kilka postów wyżej - jak kupować to nowe z gwarancją, tym bardziej części gdzie mamy płyn w środku.

rzeczywiście klamka j7 ma reg ale nie oto chodzi, luz w klamce, jest większy w code, ale to tylko ze względu na inna budowę tłoczka, co można wyregulować poprzez reg odległości klamki od kierownicy uszczelki od oleju, w wszystkich juicy i code są takie same, zmieniam uszczelki, z j3,5 do kilku codow, i wszystko śmiga jak należy, największy problem to luzy góra dół.
Pewien koleś, z dużej firmy sprzętu "x" opowiadał mi na temat podzespołów montowanych do poszczególnych modeli, mówił że firmie nie opłaca się np montować gorszych uszczelniaczy czy przewodów, to niższych modeli, bo paradoksalnie by to więcej kosztowało, trzeba by było zamawiać inne uszczelki, lepiej kupić hurtem 1 rodzaj uszczelek, przewodów, więc jeśli myślicie że code, albo j7 ma jakieś super przewody, i uszczelki, czy jest wykonane z lepszego stopu alu względem najniższych modeli
to robią was w bambuko ,wszystko jest z tego samego materiału.
Uszczelki może padają przez taką a nie inną konstrukcje,
Pewien koleś, z dużej firmy sprzętu "x" opowiadał mi na temat podzespołów montowanych do poszczególnych modeli, mówił że firmie nie opłaca się np montować gorszych uszczelniaczy czy przewodów, to niższych modeli, bo paradoksalnie by to więcej kosztowało, trzeba by było zamawiać inne uszczelki, lepiej kupić hurtem 1 rodzaj uszczelek, przewodów, więc jeśli myślicie że code, albo j7 ma jakieś super przewody, i uszczelki, czy jest wykonane z lepszego stopu alu względem najniższych modeli
to robią was w bambuko ,wszystko jest z tego samego materiału.
Uszczelki może padają przez taką a nie inną konstrukcje,