[Hamulce] Code 5 - odpowietrzanie

Vin_OSW
Kontakt:

[Hamulce] Code 5 - odpowietrzanie

Post autor: Vin_OSW »

Witam,
czy przy Codach przy zacisku trzeba odpowietrzać na obu śrubkach czy wystarczy na jednej? No i to samo się tyczy klamki, ale w klamce raczej wystarczy jedna.
Pozdrawiam
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

Wystarczy jedna, wygodniejsza w dostępie :)
Vin_OSW
Kontakt:

To jeszcze się spytam jak z twardością klamki na oryginalnych przewodach. Ile jeszcze wam dochodzi klamka od zetknięcia klocków z tarczą i jeszcze dociśnięcie jej :)
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

po prostu, jak zaciskasz klamkę, i na klamce wyraźnie czujesz kiedy klocki łapią tarcze odpowietrzanie można uznać, za udane, a jeśli, naciskasz klamkę i nie idzie tego momentu wyczuć, i klamka nie twardnieje, trzeba poprawić.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja u siebie w przypadku przewodów avida nie zauważyłem czegoś takiego jak klamka wyraźnie twardsza... Są po prostu gówniane do kwadratu.
Vin_OSW
Kontakt:

No czuję dojście klocków do tarczy, ale mogę ugiąć jeszcze trochę i to mi się nie podoba.
Mervis
Kontakt:

Post autor: Mervis »

no to się przyzwyczaj, takie przewody, ew zrób coś takiego,
poluzuj, lekko, śrubki w zacisku(najpierw jeden potem drogi) od odpowietrzania, naciśnij delikatnie klamkę, aż będą wyciekać olej z zacisku, i zakręć, zazwyczaj pomaga, bo bąbelki lecą do góry zacisku.
jeśli się nie polepszyło, to po prostu taki urok przewodów
ak47

Post autor: ak47 »

Norma w przypadku przewodów avida. Wymiana na goodridge diametralnie poprawi twardość klamki.
ODPOWIEDZ