[tłumik] Manitou Travis, gdzie dostać uszczelkę z tłoka

sznib
Kontakt:

[tłumik] Manitou Travis, gdzie dostać uszczelkę z tłoka

Post autor: sznib »

Witam
Brat robił serwis amortyzatora, Manitou Travis, i gdzieś zapodział uszczelkę z tłoka. Na zdjęciu zaznaczyłem gdzie była:
Obrazek
Czy to jest jakaś standardowa uszczelka? Jak tak to jakie ma wymiary?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Shimy swoje najlepsze lata mają już dawno za sobą chyba...
sznib
Kontakt:

Okazało się że takiego pierścienia nie mają nawet w Wigwamie, ale na szczęście można go zastąpić oringiem. Działa :).
troyo
Kontakt:

Post autor: troyo »

To jest pierscien prowadzacy(guide ring), mozesz sobie taki bez problemu dorobic w ggtrading na wymiar. Z oringiem jest taki problem ze moze sie po prostu przeciac/zerwac przy szybkim uderzeniu .

Co do tych shimow to pietryna ma racje, sa do wymiany. Z reszta chyba cos sam zmieniales w nich prawda? Check shim jest zdecydowanie zbyt duzy tak samo face shim (przynajmniej tak to wyglada z tej perspektywy, dlatego sa uszkodzone)
sznib
Kontakt:

Ja nic przy tym nie robiłem, jak pisałem na początku to brata amortyzator. On zresztą też nic oprócz wymiany oleju nie robił przy nim, kupiony był używany, więc te shimy tak już miał po zakupie.
Jeśli chodzi o dorobienie, będą chcieli pewnie oryginał na wymiarowanie, a problem w tym że oryginał zaginął...
troyo
Kontakt:

Brat nie zna wzoru na obwod kola , ze nie wie jak zwymiarowac : ) ?
sznib
Kontakt:

Obwód to jedno, jest jeszcze szerokość (tą da rady zmierzyć) i grubość (tu już gorzej). No i materiał. Sprawdzaliśmy ten pierścień w starym damperze DNM i jest wykonany z bardzo twardej gumy, prawie jak plastik. Na razie będzie z oringiem, jak nie zda egzaminu trzeba będzie kombinować z dorabianiem.
troyo
Kontakt:

Material ECOFLON 2 . A grubosc co za problem obliczyc ? Masz srednice osadzenia pierscienia, srednice wewnetrzna rury chyba potrafisz policzyc przy uzyciu suwmiarki (2 pomiary - srednica zewn. i grubosc sciank + troche matematyki) odjac 0.1mm i bedzie gralo. Jak bedzie za luzny to wrzucisz pod niego cieniutki oring, ktory bedzie dociskal go do sciany tlumika albo jednaczy dwiewarstwy tasmy uszczelniajacej rury/gwinty i tyle.
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

w Plusie w Warszawie powinni jeszcze takie rzeczy mieć tak ten pierścień jak i shimy.
No ride... No Life...
ODPOWIEDZ