Totem coil vs solo air

Hemp
Kontakt:

Totem coil vs solo air

Post autor: Hemp »

Krotkie pytanie bo nigdy nie mialem totema, chodzi mi o roznice w pracy awaryjnosc. A moze 2step ? Amor bedzie siedzial w sunday'u.
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

nastawiłeś się już na totema czy może być 2półka?
No ride... No Life...
matin89
Kontakt:

Post autor: matin89 »

Za kase z totema mozesz mieć np. boxxera race 2010r . Zależy jeszcze czy chcesz totema z rurą 1/1,8 czy moze 1,5.
kubekki
Kontakt:

Post autor: kubekki »

Mam Totema Solo Air już 3 sezon a kupiłem używany. Komora powietrzna Solo Air bez awarii, wymiana uszczelek za pare złoty. Miałem okazje sie przejechać na Totemie Coil i powiem że pracuje lepiej, jest czulszy i bardziej progresywny jak to sprężyna.
Jak już kupisz i nie będziesz używał blokady to proponuje ją wywalić usuwając sam grzybek, różnica w pracy diametralna.
Hemp
Kontakt:

Celuje raczej w 1polke. Rura sterowa nie jest raczej problemem moze byc 1,5 cala moze byc tez traped. Najbardziej interesuje mnie porownanie coil do solo, sa fajne coile w stanach za dobra cene i ciekawi mnie jaka jest roznica. Boxxer to raczej ostatecznosc.
Piotr
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Podepnę się do tematu - jako, że po sezonie będę zmieniał swojego pika.
Jeżdżę w sumie wszystko od xc przez fr po wypady w góry. Mam zamiar przez zimę polowac na z1/66sl/lyrik/totem.
kubekki Możesz coś więcej o totemie napisac? Jak z częstotliwością serwisów - czy jest to amortyzator któremu trzeba serwis robic co miesiąc czy raczej raz na sezon? Da się go ustawic na działanie progresywne?
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Piotr pisze:Da się go ustawic na działanie progresywne?
Masz wolną i szybką kompresję ;) Da się ;)
Piotr pisze: czy jest to amortyzator któremu trzeba serwis robic co miesiąc czy raczej raz na sezon?
Olej w tłumiku co sezon jak nie rzadziej. Olej w dolnych goleniach raz na 1-2 miesiące, ale to 5 minut roboty ;) Odkręcasz dolne boczne śrubki, wylewasz olej, wlewasz strzykawką nowy i jest spoko ;)
Hemp
Kontakt:

Vin a wracajac do meritum coil czy solo ? ;)
dragon-pl
Kontakt:

Post autor: dragon-pl »

ja mam solo aira i nawet jestem z niego zadowolony.Tzn praca amora jest ok :) Tylko jednak wole 2 półki :) dlatego będę sprzedawał mojego totema lub ewentualnie jakaś zamiana za 2 połkę
http://dragon-pl.pinkbike.com/
gg:4231207
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Hemp pisze:Vin a wracajac do meritum coil czy solo ? ;)
Miałem do czynienia tylko z coil'em ;) W solo air jest taki plus, że sobie regulujesz twardość "sprężyny" ;) Jeśli jednak masz odpowiednią wagę na oryginalną sprężynę to chyba nie ma co kombinować i warto wziąć coil'a ;)

Swoją drogą może fox 36 180 mm? ;)
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Charakterystyka sprężyny nie do przebicia. Skapnąłem się nawet że można sobie zamówić zwinięcie dowolnej. Kwestia tylko wyjęcia parametrów z obecnej i podania odpowiednich przy zamówieniu (co już takie proste nie jest)...
pico931
Kontakt:

Post autor: pico931 »

Vin_OSW pisze:Swoją drogą może fox 36 180 mm? ;)
tylko że koszt taki jak 2 totemy
popawu
Kontakt:

Post autor: popawu »

ja miałem coila, kumpel solo air'a, zdecydowanie coil
rafimax
Kontakt:

Post autor: rafimax »

Hemp zajrzyj na priv bo mam coś fajnego
No ride... No Life...
Hemp
Kontakt:

rafimax napisz do mnie na gg 2258522
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

EZrider masz może jakieś konkretne namiary na miejsce, gdzie można sobie dorobić sprężynę? No i co należny podać oprócz wymiarów? Np. przy sprężynach Marzocchi jest podawany współczynnik K, czy wystarczy go podać czy potrzebne są jeszcze jakieś inne dane?
kubekki
Kontakt:

Post autor: kubekki »

Serwis ok. 2 razy w sezonie, ale raczej z nudów niż z musu, jako że sam sobie go robie. Jeżdże na nim 1 raz w tygodniu przez cały sezon, głównie Ruzemberok, w błocie tylko czasami.
Ostatnio po 3 latach jeżdżenia poleciały mi uszczelki olejowe, 250zł zabolało.

Nie mówie że nie ma progresji, tylko w Coilu jest to dużo bardziej wyraźne, ja swojego nie dobijam, a wykorzystuje cały skok, i lubie jak amor jest czuły.

Generalnie wg mnie kluczową sprawą w Totemie jest delikatny tuning jak pisałem wyżej (albo kupno Totem mission control DH).
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Impus pisze:EZrider masz może jakieś konkretne namiary na miejsce, gdzie można sobie dorobić sprężynę? No i co należny podać oprócz wymiarów? Np. przy sprężynach Marzocchi jest podawany współczynnik K, czy wystarczy go podać czy potrzebne są jeszcze jakieś inne dane?
Skok by jeszcze wypadało.

Generalnie ja myślę że jak im byś podał parametry po swojemu(nie żaden roboczy żargon) albo po prostu przyniósł, powiedział o ile ma to się uginać i wyliczył sobie K to ci zrobią. Najlepiej jak mała firma, to może i w detalu będą mięli. Muszę się chyba przejść do firmy, w której zakład, w którym pracuje wujek robi sprężyny do swoich urządzeń. To będę coś wiedział. Nawet oblewane robią.
Impus
Kontakt:

Post autor: Impus »

Najprościej (dla mnie przynajmniej) było dać swoją i poprosić o taką samą wymiarowo, ale bardziej miękką. No i kwestia ceny, bo akurat szukam czegoś taniej niż Gregorio (150zł). Poza tym, mógłbym kupić nieco bardziej miękką niż fabryczne miękkie co przy mojej wadze (60kg) byłoby super.
ODPOWIEDZ