Jaką ramę kupić?

deviantm
Kontakt:

Jaką ramę kupić?

Post autor: deviantm »

Witam wszystkich. Chciałbym kupić ramę do dh oczywiście. Jeżdżę rok, w miarę dobrze mi idzie, ale do tej pory jeździłem na sztywniaku bo tak mi kazali - lepiej sie uczy tłumić i pracy nogami, no ale wracając do sedna. Przesiadam się właśnie ze sztywniaka i szukam ramy na mnie, a mam 189 cm wzrostu @edit: ważę 73 kg. Co do ramy to rzecz jasna może być używana, ale w dobrym stanie. Nie szukam oldschoolu, chcę aluminiową, najlepiej nie skatowaną. Nie zbyt wiekową. do zestawu 888 rc3 2009.
Cenowo: około 2000 - 2500 zł
Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i ewentualną pomoc.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Cena to podstawa.

Rozmiary, na S nawet nie patrz. M sprawdź czy raczej małe czy duże. L nie powinno być problemu.
deviantm pisze:Nie szukam oldschoolu, chcę aluminiową
Nawet najbardziej zatwardziali oldchoolowcy nie polecą ci stalowej ramy. Nie cofamy się do lat w których nie żyłem.

Pionowy kąt główki to spotkasz raczej w ramach FR, no chyba że takie stare strucle jak Intense M3 czy M1. Teraz na topie jest 63-64*
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Co do wymagań o stan - w tym sobie sam będziesz musiał pomóc, my możemy zasugerować jedynie firmę/model - szukanie ofert należy do Ciebie.
Napisz jeszcze jaka kasa wchodzi w grę. Dlaczego chcesz pionowy kąt główki?
deviantm
Kontakt:

Re: Jaką ramę kupić?

Post autor: deviantm »

Cena: składajcie każde propozycje, ale myślę że w granicach 2, 2,5 tysiąca się zamyka mój zakres wydatków.
Kąt główki: dobra. niech będzie taki jaki ma być, nie chcę już więcej pionowego. (wnioski po rozmowie z kumplem-zawodnikiem).

A chciałem pionowy bo myslałem że byłby bardziej zwrotny, ale najwyraźniej się myliłem.
wexe
Kontakt:

Post autor: wexe »

polecam ci glorke ,mialem sie okazje dzisiaj na niej przejechac i pogadac troszke z wlascicielem, ktory mi powiedzial ,ze nie trafil w ramke , poniewaz jest zabardzo zwrotna:D,a zawieszenie maestro bajka:)
maciek000111999
Kontakt:

Post autor: maciek000111999 »

także polecam ci glory
super rama troche ciężka ale zawieszenie miód
:D :D
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Muszę przyznać że jestem pod wrażeniem dla Autora, dopiero dwa posty na forum, a pisze zgodnie z regulaminem, edytuje posty, używa zwrotów grzecznościowych... Aż miło się udziela w takim temacie :)

Reszcie polecam brać przykład i np. pisać z dużej litery na początku zdania ;)
http://allegro.pl/turner-dhr-rama-dh-do ... 07788.html

Potarguj się - 300-400pln i sam bym kupił - miałem okazję spędzić na tym rowerze łącznie 8h jazdy non stop, wrażenia bardzo pozytywne.

http://allegro.pl/specialized-demo-9-sw ... 13574.html

Hmm, "mikro pęknięcia" - na pewno ktoś z forum miał do czynienia z tego typu usterką - ta rama "tak ma" - 300-400pln i można się pokusić - warto zadzwonić do Mielca czy już robili takie naprawy (poszukać też w sieci info o tego typu pęknięciach).

http://allegro.pl/duncon-cane-corso-dhx ... 02417.html

Za 1200-1400 mógłbym łyknąć - problem w tym, że pod moim kolegą, który jest na prawdę WIELKI wahacz pękną 3 razy, a kłopoty z gwarancją ciągnęły się do pewnej stanowczej interwencji, jakieś kilka miesięcy. Rama fajna, ale czy warta zachodu, nie mam pojęcia, przy niższej wadze ridera na pewno podziała.

Na all. jest jeszcze Big Hit - dobra opcja na początek, wystrzegaj się tej M3'jki - malowane = niepewne. Jest też Glory fr, pracuje inaczej niż DH, ale warta jest uwagi, kumpel nieeeeeeeźle dawał na niej ;)

Ja z HT przesiadłem się na intense uzzi vpx - świetna rama na przesiadkę, przyzwyczaiłem się w sumie po 3 zjazdach, po sezonie zawieszenie zaczęło przeszkadzać (degresywne), ale na wejście w świat fulli - jak dla mnie świetne. Teraz za psie pieniądze w dobrym stanie można dorwać.

Ogółem polecam Ci kontakt z Modem Piotrex, chłopak sprowadza sprzęt na super warunkach, i wyszukuje super okacje. Za tą kasę można niezłe cuda sprowadzić.

Ułaaaaa ! Teraz zobaczyłem ! To znajomy sprzedaje, ma też z tego co widzę na opisie gg socoma - to dopiero dobra rama se jest :D

http://allegro.pl/rama-scott-gambler-ja ... 43008.html

Wartoooo !
matin89
Kontakt:

Post autor: matin89 »

Demówki nie kupuj, odradzam, miałem i troche krowiasta była. Ale za to polecam Ci kupno Glorki. Świetna zwinna i dobrze pracująca rama. Naprawde będzie Ci się super na niej jeździło.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

Na Giełdzie widziałem dzisiaj Vigo jest za około 2k z kilkoma dodatkami, akurat starczy Ci te 500zł na jakiegoś dhx'a.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
bialas11
Kontakt:

Post autor: bialas11 »

ja bym brał cos z
Glory, sunday, m3, big hit ...
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

wexe pisze:polecam ci glorke ,mialem sie okazje dzisiaj na niej przejechac i pogadac troszke z wlascicielem

Nie ma to jak rzeczowa opinia. Widziałem uginałem i jest super.
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

jak kupisz glory, włożysz 888 rc3, do tego nie będziesz miał dużo lajsu na lekkie partsy to wychodzi Ci rower 21-22kg.
Zastanów się czy warto.
Miałem podobny set, potem przesiadłem się na big hita 2008 i ogólnie bardziej mi owy rower leżał.
Big hit jest stosunkowo lekki, bardzo dobrze pracuje, mufa i wahacz pod standardowe korby i piasty. Dla mnie jednie geometria mogłaby być lepsza.
W znaczym stopniu możesz to poprawić krótszym (216mm, co daje 190mm skoku) damperem .
Kupisz poniżej 2000zł
Cubus5
Kontakt:

Post autor: Cubus5 »

Jaśko pisze:Big hit jest stosunkowo lekki, bardzo dobrze pracuje, mufa i wahacz pod standardowe korby i piasty. Dla mnie jednie geometria mogłaby być lepsza.
Big hit ogarnia ale szału nie ma, na trasach typowo dh nie radzi sobie zbyt dobrze, kąty słabe a damper 216mm trochę upośledza pracę zawieszenia ale poprawią kąty i wysokość suportu (coś za coś).

Do 2500zł to najlepszym rozwiązaniem jest Sunday, rocznik przynajmniej 07 + DHX 5. Przy dobrym ustawieniu mamy wyśmienitą pracę przy stosunkowo lekkiej ramie w porównaniu z Glorką. Pomijam już fakt pancerności Sundaya, nie bój się wgniotów przy główce, to normalne w tej ramie.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

Big hit ogarnia ale szału nie ma, na trasach typowo dh nie radzi sobie zbyt dobrze, kąty słabe a damper 216mm trochę upośledza pracę zawieszenia ale poprawią kąty i wysokość suportu (coś za coś).
Jestem zdania że dla kogoś początkującego rama nie musi mieć najaktualniejszej, racingowej geo (sunday z resztą też już nie ma), bo ciezko będzie mu to wykorzystać, a bardzo niski suport narzuca pewien styl jazdy.

Kąt głowki w Big hicie tylko o jeden stopień wiekszy niż w sundayu, ogólnie przesiadłem się z BH na niedziele w tym roku, nie wiem, może się nie wjeździłem jeszcze, jezdzi sie fajnie, moze pewniej, ale że dużo szybciej to bym nie powiedział.
P.S. za 2500zl sundaya nowszego będzie ciężko wyrwać...ale generalnie Sunday jest dużo lepszą opcją niż stara Glora!
ODPOWIEDZ