Skocznia FR

kamazowe
Kontakt:

Skocznia FR

Post autor: kamazowe »

Siema
Wpadlem z kolegami na pomysl zeby zrobic drewniana skocznie typu do FR
,nie z duzym wyrzutem w gore. Chcemy ja umiescic na stoku narciarskim
:D .
Nie mam pojecia jak sie zabrac do budowy jej, material mamy (drewno :) ) ,
nie wiem z czego zrobic powierzchnie skoczni.
Jaka minimalna dlugosc byla by dobra, albo stosunek co do wysokosci,
kat skoczni?

Prosze sie nie czepiac o glupie pytania jestem zielony co o to chodzi.. :D
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Jak nie chcecie lądowania robić to kąt raczej niewielki. Do 30* myślę albo i mniej.
tatuator
Kontakt:

Post autor: tatuator »

po pierwsze proponuje poszukać odpowiedniego miejsca.. z długim najazdem i miejscem do wychamowania lub pociągnięcia dalszej trasy. Postarajcie się umiejscowić wybicie w miejscu gdzie jest chociaż troche bardziej płasko a za kilka metrów bardziej pionowo niż ogólne nachylenie stoku (najprościej opisując mała bula) wybicie dla początkujących powinno być długie i raczej płaskie aby nosiło do przodu a nie do góry.. nie wiem jakie jest nachylenie stoku ale na początek dałbym długość wybicia 2m szerokość 1m odległość do początku lądowania też około 2 m (potem można zwiększać, jednocześie zwiększając prędkość najazdu) deski zbijajcie lub najlepiej skręcajcie z kilkucentymetrowymi odstępami od siebie.. (lepsza przyczepność i błoto ma gdzie spadać) jak dobrze pokombinujecie to ożecie zrobić hopke z regulowanym kątem wybicia. stała konstrukcja z możliwością uniesienia górnej części i dołożenia kilku desek na płasko. Powodzenia.
Wito
Kontakt:

Post autor: Wito »

Najlepiej to poszukajcie drogi na stromej górce i zróbcie hopke ponad tą drogą to będzie pradziwa hopa FR road gap :) mysle że 12 metrów starczy :D btw co za dziwne pytanie nie możesz sobie wejśc na www.pinkbike.com i tam zobacyzć jak wyglądają hopki albo nawet odpalić sobie tam filmik i zobaczyć ? wszystko tam widać, chyba naprawde musisz mieszkać w mieście pokroju NY żeby nie wiedzieć jak zbudować hopkę, ścinasz drzewko siekierką czy jak się to tam po miastowemu pisze do tego łopata kopiesz dół, najlepiej z 40-50 cm szukasz za domem palety no chyba że mieszkasz w bloku jak to w NY więc nie masz palety, no to musisz załatwić deski i po sprawie.
http://www.pinkbike.com/photo/2126625/
kamazowe
Kontakt:

Re: Skocznia FR

Czlowieku ogar..
Ogladam tak filmiki caly czas mi chodzi o jakies dokladniejsze parametry tak jak up napisali, a ty mi tu spamujesz :x
chyba kąta nie wyczaje z filmikow :D
Dhs
Kontakt:

Post autor: Dhs »

hahaha jeszcze nie widziałem żeby ktoś w lesie budował hopę z poziomicą itp hahahaha stary wszystko na oko robisz ładujesz hope jest źle poprawiasz itd co za problem zrobić NS'a długości 2 rowerów i przypasować ? nikt Ci wymiarów nie poda bo to zależne jest od prędkości, zeskoku etc więc nie pier*ol tylko weź siekieszkę, śtychówkę i do lasu robić hopkę !
kamazowe
Kontakt:

Czleniu to ma byc przenosna hopa z drewna !!
(zapmnialem napisac to sorry)
nie tylko do lasu bedzie potrzebna, opinie naserio sa mi nie potrzebne tylko odp na pytania ...
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

kamazowe może najpierw "ogarnij" swoje emocje. Zdajesz pytanie, oczekujesz odpowiedzi, ok. Tobie wydaje się że wszystko jest dobrze, jednak my musimy korzystać z tego :

Obrazek

Bo na tyle starczają Twoje informacje. Ponadto, takie rzeczy robi się doświadczalnie, bądź z osobą doświadczoną.

Głównymi czynnikami są umiejętności użytkowników i ich preferencje.
Niektórzy lubią pełnym piecem wpaść w płaską hope, a inni lubią z lekkim profilem. Jeśli jesteście początkujący, polecam płaską hopę, na długość minimum roweru, z regulacją wysokości (jeśli ma być mobilna, warto o to zadbać, z racji różnic terenowych).

A co jest podstawa, zalecam "wyjście na rower".
Dhs
Kontakt:

haa właśnie o to chodzi, co za koleś jak on pewnie wpisał na pinkbike ,,skocznia fr" to się nie dziwie że nic nie znalazł, moim zdaniem metoda prób i złamań tzn błędów jest najlepsza więc sam sobie zrób hopke i zobaczysz co jest nie tak jak po niej pojedziesz
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ale to niestety tak wygląda. Każdy chce wszystko na tacy, wszystko idealnie zaplanowane...

Ludzie będą ci mówić, opowiadać, wyliczać a i tak wyjdzie wam pewnie gówno bo nie masz doświadczenia żadnego. Będziecie to z 10x musieli poprawiać. Wg mnie nawet taką płaską kładkę zrobicie i ustawicie tak że będzie tragedia(wydaje się niedorzeczne ale już takie widziałem...), nie mówiąc już o profilowanej. Weźcie może zacznijcie coś sobie sypać z ziemi najpierw. Łatwiej to poprawić, zmienić profil... Drewno zbijesz i co dalej z nim będzie?
miechooo
Kontakt:

Post autor: miechooo »

kamazowe pisze:drewniana skocznie typu do FR
Przez to stwierdzenie rozumiem coś takiego:
http://www.pinkbike.com/photo/5993306/
Ale do tego musiałbyś zrobić lądowanie.
Do twojego opisu pasuje raczej płaski mostek, ale tak jak koledzy wcześniej polecam Ci na początku budować z ziemi, może robota bardziej żmudna ale zawsze można coś poprawić, przerobić.
kamazowe
Kontakt:

Po 1 jezdze 3,5roku takze cos tam ogarniam, tak tylko napisalem chcialem zobaczyc co napiszecie
Po 2 zrobilem w ch.j hopek, ale cala z drewna to dla mnie nowosc
Po 3 pczatkowo chcialem ja ustawic na stoku narciarskim wiec sam stok
bedzie ladowaniem
Po 4 filmikow tez sporo sie naogladalem trudno te godziny zliczyc ;p
Po 5 skacze na hardtailu wiec "mamuta" nie bede robil

Chcialem poznac wasze sugestie, troche doswiadczenia mam,tyle ze wolalem was sie zapytac co myslicie.
Banan725135650
Kontakt:

Post autor: Banan725135650 »

kamazowe pisze:Prosze sie nie czepiac o glupie pytania jestem zielony
kamazowe pisze: troche doswiadczenia mam
Przeczysz sam sobie ;)
SegatiV
Kontakt:

O cholera ! Piękne to ! Już widzę jak się z tego wypada z table/whip'em <3

Banan725135650 polać mu ! :D

Cała z drewna to nie taka trudna sprawa, jeśli zrobiło się w ch*j ziemnych, chyba że robiliście je w taki sposób że sypaliście "coś tam" a potem poprawialiście miliard razy.
kamazowe
Kontakt:

Banan725135650 pisze:
kamazowe pisze:Prosze sie nie czepiac o glupie pytania jestem zielony
kamazowe pisze: troche doswiadczenia mam
Przeczysz sam sobie ;)
kamazowe pisze:tak tylko napisalem chcialem zobaczyc co napiszecie
SegatiV
Kontakt:

kamazowe czyli robiłeś nas w przysłowiowego "ciula" ?
XxUzixX
Kontakt:

Post autor: XxUzixX »

W tym przypadku najsensowniejsze słowo do sytuacji to: Żal
Dhs
Kontakt:

kamazowe Tutaj mam rozwiązanie Twojego problemu oraz naszego

http://www.youtube.com/watch?v=3O8J2locx5o

to chyba wszystko temat można zamknąć jak dla mnie
ODPOWIEDZ