[stery, amortyzator] Montaż amortyzatora - luźne stery

Vahanko
Kontakt:

[stery, amortyzator] Montaż amortyzatora - luźne stery

Post autor: Vahanko »

Witam,
niedawno zmieniłem ramę, w serwisie nabiłem stery, montuję amortyzator, wszystko skręcam, lecz po pewnym czasie luzuje mi się wszystko. Stert mają lekki luz (miski ok, trzymają się mocno, ale reszta).

I tu pytanie: czego jest to wina? Za słabo przykręconego mostka do rury sterowej, niestabilnej gwiazdki? Taka banalna rzecz, ale nie mogę sobie poradzić. Jak mocno skręcać mostek z rurą sterową?

Będę wdzięczny za pomoc.
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Może masz za mało podkładek i kapsel opiera się o rurę sterową?
biker2000
Kontakt:

Re: [stery, amortyzator] Montaż amortyzatora - luźne stery

Post autor: biker2000 »

Lub ta czesc która jest nabita na sterówke w amorze jest luźna..
royal'ek
Kontakt:

Post autor: royal'ek »

Może masz luz na sterach albo są źle złożone. Odwróć rower kołami do góry i tak zakładaj. Może to coś pomoże. 8-)
Wilkuxx
Kontakt:

Post autor: Wilkuxx »

Tak jak pisze Vin_OSW, najpierw sprawdz czy kapsel faktycznie opiera sie o rure sterowa, potem czy kulki (jesli masz lozyska kulkowe) sa odpowiednia strona umeiszczone. Wszystko skrecasz zaczynajac od samej gory idac na dol, osobiscie polecam dosc mocno poskrecac. A skrecajac coraz mocniej kapsel na samej gorze eliminujesz luzy, tylko pamietaj by nie wkladac w to, super mega duzo sily, bo tak jak ja wyrwiesz gwiazdke ze sterowki i podejdzie Ci pod sam kapsel, wiec robic trzeba to z wyczuciem.
Vahanko
Kontakt:

Re: [stery, amortyzator] Montaż amortyzatora - luźne stery

Post autor: Vahanko »

Dzięki wszystkim za rady. Okazało się, że to wina wadliwych sterów, które fabrycznie miały luz. Pozdrawiam, Patryk.
ODPOWIEDZ