Jaka obręcz do FR i ostrego XC
Jaka obręcz do FR i ostrego XC
Cześć,
Czasy skoków mi powoli przechodzą, jednak kropla szaleństwa zawsze zostaje w krwiobiegu. Powoli przestawiam się na dłuższe trasy, szukam lekkie jednak mocne koło. Zależy mi na tym, by trzymało zarówno obciążenia "na boki" jak również przyzwoicie znosiło bezpośrednie uderzenia o np krawężnik.
Mam w domu praktycznie nową obręcz DubleTrack kupioną lata temu z myślą o składaniu nowego koła. Dziś wydaje mi się, że rozwiązanie to może być kapkę za ciężkie.
Mam zamiar stosować oponkę do 2,3".
Budżet na obręcz: do 150zł
Czasy skoków mi powoli przechodzą, jednak kropla szaleństwa zawsze zostaje w krwiobiegu. Powoli przestawiam się na dłuższe trasy, szukam lekkie jednak mocne koło. Zależy mi na tym, by trzymało zarówno obciążenia "na boki" jak również przyzwoicie znosiło bezpośrednie uderzenia o np krawężnik.
Mam w domu praktycznie nową obręcz DubleTrack kupioną lata temu z myślą o składaniu nowego koła. Dziś wydaje mi się, że rozwiązanie to może być kapkę za ciężkie.
Mam zamiar stosować oponkę do 2,3".
Budżet na obręcz: do 150zł
Od Alexa dobra będzie też DP20, 490g i cena 80pln
http://www.rowerowy.com/czesci/obrecze_opaski/dp_20
http://www.rowerowy.com/czesci/obrecze_opaski/dp_20
-
- Kontakt:
Od kilku miesięcy mam Raidera na tyle. Jak na razie bezproblemowo, po zapleceniu koła nie scentrowało się. Jeżdżę Enduro, czasem w mieście schody jakieś, małe murki itp.Dn'tSLn pisze:
A co myślicie o nowej obręczy Dartmoor Raider? Czy tylko producent i laicy na forach mówią o nim w superlatywach? Prosiłbym głównie o opinie użytkowników.
Podobno ludzie maja te obręcze w dirtówkach i sobie chwalą, więc to raczej dobry produkt.
No właśnie Dartmoor robi rozwiązanie za ~60zł... ja mogę poświęcić mniej więcej 2x tyle pieniążków. Chciałbym coś złożyć na lata, bez późniejszych stresów.
Schodki owszem, zdarzają się... Nie skaczę już, jednak dojazdowo męczę koła na co dzień w mieście. Na wadze mi zależy, bo chciałbym sobie weekendowo po powiecie/woj. pośmigać ;]
W zestawie z tą obręczą zamierzam dać Dartmoora Vee-One lub NS Primary. Piasta może nie najdroższa, ale lekka i stosunkowo mocna.
Znalazłem obręcz Mavic EX 721... Waży 590g przy cenie bliskiej 200zł - Warto? Teoretycznie do zastosowań ekstremalnych, więc może by wytrzymała kilka lat więcej
Schodki owszem, zdarzają się... Nie skaczę już, jednak dojazdowo męczę koła na co dzień w mieście. Na wadze mi zależy, bo chciałbym sobie weekendowo po powiecie/woj. pośmigać ;]
W zestawie z tą obręczą zamierzam dać Dartmoora Vee-One lub NS Primary. Piasta może nie najdroższa, ale lekka i stosunkowo mocna.
Znalazłem obręcz Mavic EX 721... Waży 590g przy cenie bliskiej 200zł - Warto? Teoretycznie do zastosowań ekstremalnych, więc może by wytrzymała kilka lat więcej
-
- Kontakt:
Rozważam jeszcze model EN 521 - jest 50g lżejszy i tańszy o ok. 5 dyszek. Co jesteście w stanie o nim powiedzieć?
Zamierzam wozić oponę o szerokości ok 2,3", czasami może wrzucę 2,5".
Producent zaleca następujące szerokości opon do tych modeli:
- EN 521 2,1"-2,5"
- EX 721 2,3"-3,0"
Teoretycznie obydwie "obsłużą" oponki o szerokościach które mnie interesują, pytanie tylko na której lepiej się ułoży High Roller 2,3"?
Przypominam, że koło będzie na tył.
Zamierzam wozić oponę o szerokości ok 2,3", czasami może wrzucę 2,5".
Producent zaleca następujące szerokości opon do tych modeli:
- EN 521 2,1"-2,5"
- EX 721 2,3"-3,0"
Teoretycznie obydwie "obsłużą" oponki o szerokościach które mnie interesują, pytanie tylko na której lepiej się ułoży High Roller 2,3"?
Przypominam, że koło będzie na tył.
podpisuje sie-mialem,polecam.Co prawda mialem czarna a nie zolta,ale bylem bardzo zadowolony,a kolega ktory kupil ode mnie kolo tez byl przez dwa lata dopoki nie sprzedal go dalej.Dobrze zapleciona duzo wytrzyma,a jest tania i lekka.Las3k_91 Ldz pisze:Alexrims FD26. Lekka, mocna i żółta. I na piwo zostanie
Niewarto,chyba ze wazysz 100kg.Dn'tSLn pisze:Znalazłem obręcz Mavic EX 721... Waży 590g przy cenie bliskiej 200zł - Warto?
W tej chwili mam komplet EN521 i wydaja sie rozsadnym kompromisem-poki co maja sie dobrze.
Z tego co pamietam "co ludzie na na dzielni mowili" to rhyno lite jest jeszcze warty uwagi.
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Zarówno En521 jak i Ex721 mają tą samą szerokość i opona będzie tak samo siedziała. Nie za bardzo wiem o co Ci chidzi z tym ułożeniem. Miałem kiedyś Ex721 i siedziały na niej oponki 2,3, 2,35, 2,5, i problemów nie było typu że się opona źle układa.
Do zastosowań jakie wymieniłeś to zdecydowanie 521. Lżejsza, wystarczająco wytrzymała, no i tańsza.
Do zastosowań jakie wymieniłeś to zdecydowanie 521. Lżejsza, wystarczająco wytrzymała, no i tańsza.
Cóż, wydaje mi się, że powoli wyczerpałem temat.. zadam jeszcze tylko pytanie jakie szprychy byście do tego polecili [DT Champion czy coś innego?] oraz jaką obręcz polecilibyście na przód, oczywiście do "uginacza" ;]
A odnośnie układania opon i tych całych rozmiarówek. Sam nie mam pojęcia o co w tym chodzi... producent mimo tych samych szerokości zaleca takie rozmiary.
A odnośnie układania opon i tych całych rozmiarówek. Sam nie mam pojęcia o co w tym chodzi... producent mimo tych samych szerokości zaleca takie rozmiary.