[Przerzutka] Sram X9 - Problem z wyregulowaniem

piomtb
Kontakt:

[Przerzutka] Sram X9 - Problem z wyregulowaniem

Post autor: piomtb »

Witam zamontowałem właśnie przerzutkę X9 + manetki X0 trigery no i na stojaku i pod obciążeniem przed domem chodzi wszystko super ale kiedy pojechałem dzisiaj na traskę w stylu enduro zauważyłem że jest pewien problem na który nie mam pomysłu ,mianowicie podczas ostrej jazdy po sekcjach kamienistych z dokręcaniem (pedałowanie) przerzutka potrafi od czasu do czasu zmienić sama bieg i w ułamku sekundy wrócić na ten bieg który ma być, chodzi mi o zrzucanie z 7 biegu na 8 i natychmiastowy powrót na 7 bieg zaznaczam że hak jest prosty ,kaseta i łańcuch są nowe ,opasanie ustawiłem zgodnie z instrukcją około 6 mm. wózek od największej koronki ,kable i linki też są nowe .Chciał bym nadmienić że wcześniej miałem 9,0 sl i miałem ten sam problem który miną sam jak nabrała trochę luzu ale to były dawne czasy myślałem że choroby wieku dziecinnego firma Sram ma już za sobą ,może ktoś wie jak na to zaradzić,nara.
balfa2step
Kontakt:

Post autor: balfa2step »

Bardzo często to wina ramy (full ) i puszczenia pancerza , przy ugieciu zawieszenia wygina pancerz i to powoduje zmiane przełożenia , miałem taki przypadek w jednym rowerze , wystarczyło inne puszczenie pancerzy .
piomtb
Kontakt:

Re: [Przerzutka] Sram X9 - Problem z wyregulowaniem

Witam w moim wpisie właśnie zapomniałem zaznaczyć że jest to rama z amortyzacją ( Giant AC ) przeszło mi coś takiego przez głowę ,i dzisiaj po przeczytaniu twojego wpisu kombinuje jak puścić kabel inaczej no i nie za bardzo jest jak to zrobić ale wpadłem na pomysł żeby po prostu wydłużyć kabel i w tedy amortyzacja mogła by wywierać mniejszy wpływ na pancerz ,co ty na to?
dzemi15
Kontakt:

Post autor: dzemi15 »

Jakbyś miała HT to by raczej nie było takiego problemu z
pancerzami jak w fullu.
[S]Kask 661 strike r.M http://tnij.com/RwJFU
BH+fox van r +box race 08 http://tnij.com/nOdoF
qubahe
Kontakt:

Post autor: qubahe »

skróć łańcuch tak aby na najniższy wózek był prawie poziomo ale żeby nie haczył o kasetę
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

dzemi15 pisze:Jakbyś miała HT to by raczej nie było takiego problemu z
pancerzami jak w fullu.
Tu tu ru tu!
Obrazek
Sert93
Kontakt:

Post autor: Sert93 »

Jak wszystko jest nowe, to może musi się ułożyć?
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

"Gówno chłopu, nie zegarek"
Znajdz kogoś w swoim mieście, kto umie regulować przerzutki. I zobacz, czy masz prosty hak. "nara."
FRmaniak
Kontakt:

Post autor: FRmaniak »

zainwestuj 20zł i daj to do jakiegoś porządnego serwisu.
Jak nie wydasz tych 20 zł to wydasz dużo więcej na sztuczną szczękę jak się wyrąbiesz w lesie bo ci łańcuch przeskoczy

piomtb
Kontakt:

Witam NO i wszystko działa jak należy czyli wydłużyłem pancerz, po prostu zrobiłem takiego( lupa ) gdzie zawieszenie wywiera wpływ na pancerz i tym samym na przerzutkę kiedy dotarłem na miejscówkę wystarczyło troszkę naprężyć linkę śrubą baryłkową i gra !!! Pierwszy wpis to złoty wpis podziękowania dla gościa z pierwszego postu.
ODPOWIEDZ