[korba] hussefelt - obluzowany insert

wieloryb26
Kontakt:

[korba] hussefelt - obluzowany insert

Post autor: wieloryb26 »

Chciałem wymienić swoje pedały. Prawy poszedł bez problemu ale jak wziąłem się za lewego, to insert zaczął się ruszać, więc przerwałem. Można go wyjąć. odkręcić pedał i wkręcić insert spowrotem? Jeżeli nie to co radzicie zrobić? Poza tym po wewnętrznej stronie ramienia korby na jej granicy z insertem jest mała dziurka. Może dzięki niej da się nieszczęsny insert wyjąć albo coś podkręcić, żeby nie był obluzowany??
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

W tej dziurce zwykle jest wkrecony cuś ktory blokuje insert przed odkreceniem.
Instert wykrec z pedałęm, sciagnij go, zaloz znow w korbe i wpakuj blokade tyle ;)
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
wieloryb26
Kontakt:

No to chyba ten cusiek dal d**y. Jakie sa szanse skopania insertu, jezeli w ramieniu zostaly resztki albo nawet caly skopany cusiek? Jak powinno sie go wyjmowac? Moze od tego zaczne. Kiedys jak sie przygladalem, to wydawalo mi sie, ze malym ampulem mozna bylo.
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Gdzieś był temat w którym kolega pochwalił się patentem ze przbił korbę na gwoździa ;)

Znalazłem xD

http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=63575
Back in black
M_B
Kontakt:

Post autor: M_B »

Wykręć pedał z insertem, wyczyść gwinty w insercie i korbie i użyj tego kleju:
http://www.skapiec.pl/site/cat/2120/comp/1284898
Nie żałuj, daj tyle żeby wyłaziło przy wkręcaniu, poczekaj aż wyschnie i następnego dnia wykręcisz pedał bez problemu.
wieloryb26
Kontakt:

Rozwiązanie w sumie wydaje się ok, tylko jak skopie się gwint w insercie to chyba wymiana całej korby :/. Poza tym można jakoś wyciągnąć tego cuśka? Obawiam się, żeby jego resztki nie zepsuły gwintu.
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

U mnie to jest mała imbusowa śrubka. Umyj to sobie szczoteczką czy coś to pewnie zobaczysz.
wieloryb26
Kontakt:

Re: [korba] hussefelt - obluzowany insert

U mnie pewnie tez tak było ale skoro insert się trochę rusza to pewnie już imbusem nie da rady tego odkręcić. No nic, zobaczę i w razie problemów będę dalej drążył temat.

PS. no i tak, śrubka zmiażdżona, pedał ani w jedna ani w druga ni *uja. W drugim ramienu jest srubka ale imbys 1,5 jest za maly i sie bez problemu obraca a z kolei 2 juz sie nie miesci. PAT
adrian50005
Kontakt:

Post autor: adrian50005 »

Co do insertu, jeżeli by się nie udało idź do tokarza.
Moge pokazać wam foto korby ruktiona - miałem identico sytuacje jak ty z insertem (dałem do tokarza i za flaszke mi zrobił) :D
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=57189
http://tiny.pl/hc83d Moje Allegro
wieloryb26
Kontakt:

Jeszcze mam pytanko, w którą stronę są gwinty w insercie? W pedałach jest w prawym lewy, w lewym prawy gwint, tak, żeby w czasie jazdy się dokręcały a nie odkręcały. W insertach gwint jest taki jak w pedale, czy odwrotnie (w prawym prawy, w lewym lewy)?

PS. Jak już odkręcę, to finishline teflon+ nada się do nasmarowania gwintów przed przykręceniem ??
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

W lewej korbie lewy gwint, w prawej prawy (mówię o wkręcaniu pedałów).
wieloryb26
Kontakt:

Odkręcony psikutas :> szkoda, że z insertem i że przez zawleczkę trochę się zjechał gwint w ramieniu no ale cóż, życie. Teraz tylko odkręcić insert z pedała a potem to już z górki :D
Vin_OSW pisze:W lewej korbie lewy gwint, w prawej prawy (mówię o wkręcaniu pedałów).
Racja, zawsze mi się to myli.

Dzięki wszystkim za pomoc. Mam nadzieję, że nie będę musiał ponownie się o nią zwracać.
spz
Kontakt:

Post autor: spz »

Sam u siebie mialem niemila sytuacje jak podczas proby wykrecenia pedalu zaczal wykrecac sie caly insert z pedalem. Po tym musialem zniszczyc insert zeby dostac sie do pedalu i nie uszkodzic gwintu na nim. Pozniej kolega zrobil mi tulejke dwustronnie gwintowana, wkrecilem to na kleju i sie trzyma do dzis ;)
http://spinacz86.pinkbike.com/
wieloryb26
Kontakt:

Wez nie strasz, zostawilem insert do WD-owania na noc. Mam nadzieje, ze jutro pojdzie bez wiekszego problemu. Do soboty rower musi hulać jak ta lala.

Poklejone. Za 24-48 h okaże się czy klej dostał mi się między pedał a insert...
mas1o
Kontakt:

Post autor: mas1o »

Ja jak próbowałem to ostatecznie ukręciłem blokadę instertu, a korbę wywaliłem :/
wieloryb26
Kontakt:

Trzymam kciuki, żeby u mnie obyło się bez tego. Przy okazji ciekawostka mi się przydarzyła. Jak ogrzałem koniec korby i pedał, to zaczął on obracać się płynniej niż ten nieogrzany. Jutro będę próbował wykręcić pedała :]
wieloryb26
Kontakt:

Oooo M_B niech latający potwór spaghetti sprawi abyś nigdy głodny nie chodził :]. A ode mnie browarek Obrazek
Pedał elegancko wyszedł, insert trzyma jak zespawany. Jeszcze pytanie na dobranoc i temat uważam za zamknięty: czy FL teflon+ nadaje się do smarowania gwintów, żeby w przyszłości podobnych jazd nie mieć ?

PS. oczywiście wszystkim innym też dziękuję za zainteresowanie tematem

Obrazek
wieloryb26
Kontakt:

Troszkę odkopię temat, żeby nowego już nie zakładać.
Ponad rok temu wkleiłem insert klejem podanym przez M_B. Przeżył tygodniowy wypad do szklarskiej, poprzedni sezon i tegoroczny. Do dzisiaj... Pedał wyrwał się razem z insertem. Domyślam się, że z tym już nic nie da się zrobić i muszę nową korbę kupić?

PS. czy inni też mają tak, że jedną rzecz w sprzęcie naprawią ale niedługo później coś innego im się s3,14erdoli ?
ODPOWIEDZ