[Amortyzator] Mz Dropoff III - wymiana oleju + powietrze

crossfader18
Kontakt:

[Amortyzator] Mz Dropoff III - wymiana oleju + powietrze

Post autor: crossfader18 »

Witam szanownych kolegów!!
Mam kilka pytań związanych z wyżej wymienionym amortyzatorem :D

Otóż nabyłem go od kolegi, za dosyc okazyjna cene i mam taki problem jak pamietam początki tego amortyzatora u niego, wydawało mi sie ze powrót tłumienia przy wolnym ustawieniu ładnie i powoli wypuszczał lagi teraz reaguje nieco szybciej.

Czy jest to spowodowane gęstoscią oleju???
Jeżeli bym zalał go gęstszym olejem np 12 W to czy bedzie wtedy powoli wracał??
Czy może to wina ciśnienia w komorach, aha tak na marginesie powietrze jest spuszczone do "0" dopiero bede musiał napompować tylko mniej wiecej ile jego???? Waże 65kg, prosił bym o jakies porady ??
Jak go ustawić jest to mój pierwszy amorek olejowo powietrzny wiec prosił bym o wyrozumiałość :D
SeiK
Kontakt:

Post autor: SeiK »

Siemka!
musisz mniec wlany zadszy olej znam ludzi ktorzy wlewali 2,5W z mysla ze cos to polepszy otoz nie, gestosc oleju niema wplywu na prace amortyzatora a tylko na szybkość jego tłumiena i analogicznie jak masz gestszy olej przelatuje on wolniej przez tłumk powrotu i amortyzator wolniej powraca do pełnego skoku a jak masz zadzy to nawet skrecone tłumnienie ci moze nie pomodz, wlej olej jaki zaleca producent czyli 7,5w motul, motorex, finish line lub shell, obojetnie i sprawa sie rozwiąze. pzdr
diesel2117
Kontakt:

Post autor: diesel2117 »

ja przy wadze 50kg miałem 7psi/laga. tobie proponuję olej 5w + 9psi maks na lage
http://allegro.pl/show_item.php?item=1818165286
crossfader18
Kontakt:

Re: Marzocchi Dropoff III wymiana oleju + powietrze w komora

Post autor: crossfader18 »

Aha rozumiem znaczy tak zalałem amorek teraz olejem 15W i powiem że własnie o taką prace mi chodziło tzn przy powrocie ustawionym na slowly powoli lagi wychodzą do góry, jak przekrece na fast reaguje szybko :D
Dziekuje za podpowiedzi jak tylko kupie piaste do niego odrazu zaplatam i jade no serwisu napompować komory w podanych przez was wartosciach i wyruszam w bój!!!! dzieki za pomoc
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Ja swoją asystę w 66 pompowałem zwykłą nożną pompką. Tyle że ja miałem adapter więc jak odkręcałem to powietrze nie uciekało. Jak nie ma adaptera to może trochę wylecieć.
ODPOWIEDZ