[Kaseta] Strzelanie łańcucha.
[Kaseta] Strzelanie łańcucha.
Witam . Skończyłem składać rower założyłem kasetę sram 8 biegów wymieniłem łańcuch na nowy , i zaczął strzelać mi łańcuch na wszystkich biegach oprócz 4 i 1 . Przerzutka sram x-5 Czym to może być spowodowane ? ? .
Z góry dziękuje za odpowiedź .
Z góry dziękuje za odpowiedź .
-
- Kontakt:
Re: [Kaseta] Strzelanie łańcucha.
Kaseta używana kupiona niedawno. łańcucha ja nie kupowałem tylko znajomy więc nie wiem. Powiedział mi że ma taki sam i jeździ.
-
- Kontakt:
Jak kaseta używana to jest rozciągnięta, łańcuch nowy czyli nie rozciągnięty. Masz wtedy inne długości pomiędzy ogniwami a zębami na koronkach.
Musisz dać też nową kasetę jeśli chcesz żeby nie strzelało.
Musisz dać też nową kasetę jeśli chcesz żeby nie strzelało.
http://marcin4.pinkbike.com/ PINKBIKE
-
- Kontakt:
To by miało sens jakby przeskakiwało na 1-2 zębatkach a nie prawie wszystkich. Umęczy się chłopak zanim by się łańcuch dopasował.adrian50005 pisze:Chyba że troche pojeździsz to może sie rozciągnie delikatnie łańcuch i będzie ok.
Kupić nową kasetę i po problemie.
Jak nie chcesz wydać dużo kasy to polecam sunrace'a. Ładniejsze wykonanie niż np. kaset shimano w podobnych cenach a waga sporo niższa (moja 11-28 265g - cena 45zł).
http://miki-ck.pinkbike.com/ Freeride!
Dziś po 30 min regulowania przerzutki/naciągania linki zrobiłem 1 , 2 ,3 , 6 bieg. Reszta dalej strzela (Skróciłem go trochę bo był za długi). Gdy łańcuch wchodzi na ząbek nie może wejść i dopiero jak dalej zakręcę wskakuje na swoje miejsce. Kaseta jest jeszcze dobra ( tak mi powiedziano na hopkach) więc nie chciałbym jej jeszcze wymieniać
Nani-ff nie robi się takiego czegoś, należy wymieniać cały napęd ( łańcuch +kaseta) ewentualnie mozna zostawić przednią zębatkę, Jedyne co słyszałem to w xc niektorzy robili cos takiego ze mieli nową kasete i łańcuch jezdzili trochę kupowali łańcuch zakładali a stary odkladali na polkę potem znow troszkę jezdzili i znów kupowali nowy łańcuch gdy mieli 3 łancuchy zakładali od początku ten pierwszy itd...
Koledzy mają racje. rozciągnięty łańcuch i kaseta. na niektórych ci przeskakuje a na niektórych nie bo jest inna liczba zębów. można spróbować pojezdzić, ale polecałbym kupno kasety.