[Hamulce] Avid Juicy 5 - problem z odpowietrzaniem

Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

Rozpycham tłoczki tą blokadą avida, a później zacisk na tarcze, tak jak zaleca producent i wtedy odpowietrzanie.
s3kman
Kontakt:

Re: [Hamulce] Avid Juicy 5 - problem z odpowietrzaniem

Post autor: s3kman »

mam nowe klocki, musze wepchnac tloczki, zalozyc klocki, kolo zacisnac klamke i wtedy odpowietrzac?
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

s3kman ja ostatnio przy zakładaniu nowych klocków musiałem niestety też rozkręcić zacisk żeby rozepchać tłoczki bo normalnie za cholerę nie chciały się rozepchnąć bez uszkodzenia. Wtedy trzeba dodatkowo przelać cały układ i dopiero odpowietrzać. Nie wiem czy w Twoim przypadku też tak będzie.
Klamkę zaciskasz tylko przy odpowietrzaniu zacisku, zresztą tu masz wszystko świetnie pokazane http://www.youtube.com/watch?v=6mg6NbIjmOM
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
s3kman
Kontakt:

mysticar dzieki. Bede sie bawil. Ale mam pytanie co do zalewania ukladu. czyli mam wcisnac tloczki na maxa, zalozyc klocki, kolo z tarcza i wtedy odpowietrzac? wdlg filmiku avida?

ps czy przy rozkrecaniu zacisku czekaja mnie jakies niespodzianki? moze macie jakas instrukcje?
pietryna
Kontakt:

Post autor: pietryna »

Będzie ci się lał dot wszędzie. Tyle z niespodzianek przy rozkręcaniu zacisku. A no i jeśli uszczelki są w średnim stanie to dopóki jest fabrycznie skręcony to będą trzymać ale jak takie szmaty będziesz próbował skręcić ponownie to mogą zacząć puszczać.
mysticar
Kontakt:

Post autor: mysticar »

s3kman ja robię tak: Po rozepchaniu maksymalnie tłoczków i skręceniu zacisku zakładam klocki, koło i przelewam układ od dołu do góry bez odpowietrzania. Następnie odkręcam strzykawki od klamki i zacisku, i wciskam parę razy klamkę żeby klocki przybliżyły się do tarczy na normalną odległość. Następnie przelewam jeszcze raz układ (chociaż to chyba nie jest konieczne) i dopiero odpowietrzam krok po kroku tak jak na filmiku który wyżej podlinkowałem, z tym że robię to bez zdejmowania koła.
ciesz się z tego co masz, lub przynajmniej śmiej...
s3kman
Kontakt:

o to mi chodzilo, dzieki
ODPOWIEDZ