Car audio - Toyota Land Cruiser j90

Wujek_cieta_riposta
Kontakt:

Car audio - Toyota Land Cruiser j90

Post autor: Wujek_cieta_riposta »

Witam wszystkich. Potrzebuję fachowej porady od osób siedzących w temacie car audio. Mam Toyotę Land Cruiser j90 z 2001 roku, jednak strasznie daje się we znaki brak dobrego nagłośnienia, a nawet przyzwoitego, które umilałoby jazdę w dłuższych trasach. Otóż kompletnie nie znam się na tej tematyce, dlatego proszę was o poradę. Obecny fabryczny zestaw nagłośnienia ( z tego co widzę składa się z czterech głośników ( 1/na każde drzwi, nie wiem nawet jakiej mocy )+ stare radio pionier [ które de facto już ledwo działa ] z jakimiś tam podstawowymi regulacjami typu fader/bas/ballance itp. Z tego co pamiętam to najwyższa wersja wyposażenia poza skórą i automatem ( auto było przeznaczone docelowo do jazdy terenowej, więc takie bajery tylko by przeszkadzały ). Ale do rzeczy- dysponuje kwotą ok. 1000zł ( mogę lekko ją nagiąć do 1200 w razie potrzeby ). Dobrze, gdyby w tej kwocie zmieściły się 4 głośniki ( lub chociaż dwa przednie ) + radio z wbudowanym wejściem do podłączenia odtwarzacza mp3 ( aby można było z niego bezpośrednio odtwarzać muzykę ). Nie wiem czy za tą kasę da się złożyć nawet coś "podstawowego" ale czekam na wasze sugestie. Powiem, że bardziej zależy mi na ładnym "dole" ( niskich tonach ) niż na mocy całkowitej zestawu, jednak gdyby dało się to jakoś połączyć, to byłoby super.
Pozdro, Wujek :wink:
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Dobrej jakości radio, nawet najniższe alpine, sony czy pioneer i 4 dobre głośniki wyśmienicie dadzą radę :) W tej kwocie nie zmieścisz się by kupić wzmaciacz i subwoofer. Lepiej zainwestować najpierw w radio i głośniki, potem myśleć czy Ci więcej potrzeba. Bo jak kupisz gówno i to i gównianie będzie grało mimo wielkiej mocy na papierze.
Z gówna bata nie ukręcisz.
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

4 dobrej jakości głośniki trójdrożne + 2 twittery do przodu i dobre radio.
Co do radia to Ci mogę polecić mniej znaną, albo z mniejszą renomą radyjka Peying :) Za 350-400 zł jest radio z wyjściem jack/ usb na auxa, wyświetlacz duży, dokładnie można na ich stronie poczytać. Przetestowane, sprawdzone, mile zaskoczyło nie tylko mnie. i zostaje 600-800 zł na głośniki czyli zestawik spokojnie dobry można mieć.
dedekFR1
Kontakt:

Post autor: dedekFR1 »

Ja osobiście nie polecam wydawać choćby stu złotych na radia typu dalco czy jakiś peyoing jak pisze poprzednik. Nie umywa się to jakości, jakiej możemy się spodziewać u producentów typu alpine czy pioneer. Tutaj słychać że radio brzmi, ważne by było na mosfet'ach czyli standard dzisiejszych radyjek firmowych. Jakość, mam na myśli brzmienia, jak i samego wykonania, firmowe radio pochodzi ci 5lat bezproblemowo i jeszcze je sprzedasz znajomemu. Co do głośników, jeżeli nie chcesz bawić się w zestawy odesparowane ( osobno niski, osobno wysoki ton ), bo wtedy efekt jest najlepszy, to można kupić głośniki dwudrożne. Zawsze możesz posiedzieć na allegro i dołapać jakiś używany firmowy zestaw grający bo takie oferty się zdarzają, ważne tylko aby znać średnicę głośników ( przypuszczam że u ciebie są 4 dziury po 165mm ), wtedy i w okolicach 600-700zł można kupić komplet głośników ze skrzynką i wzmakiem, a to da nam ładny efekt już - ważne żeby nie była to jakaś tania chińszczyzna ;) Tweetery przód na słupkach też dadzą fajny efekt. Przykładowe radio:

http://allegro.pl/pioneer-deh-6300sd-no ... 54982.html - rozbudowany korektor i osobne sterowanie subem, można się już tutaj troszkę pobawić.
EZrider
Kontakt:

Post autor: EZrider »

Pioneer Mosfet 4x50W. Dwie piszczały do 50W + 2 suby po 50W. Najlepiej komplet Pioneera.
Chabs
Kontakt:

Post autor: Chabs »

sprawdz PM ;)
Jaśko
Kontakt:

Post autor: Jaśko »

W cene do 300zł za jednostke sterującą to najlepiej wypada chyba Kenwood (gra przyjemnie, naturalnie, ma wbudowane gniazdo USB i mini jack, nie wiesza się)
np takie coś http://allegro.pl/kenwood-kdc-4051ur-kd ... 11577.html

Mam rok starszy model, seryjne głośniki fordowskie i jestem mega zadowolony z dzwięku, jeśli brać pod uwagę cene sprzętu.
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Z tej dolnej półki to polecę radyjka LG też grają całkiem przyjemnie :)
Z gówna bata nie ukręcisz.
Maciekx
Kontakt:

Post autor: Maciekx »

dedekFR1
Obecnie wszystkie praktycznie radyjka mają końcówki mocy mosfeta. Liczy się to jak ktoś zaprojektuje audio, obecnie clarion, alpine etc zrobiony " ot tak" będzie gorzej grał :)
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

Dawno nie siedzę w temacie, konkretnymi modelami nie będę rzucał.

Ale skupił bym się na fajnym wzmacniaczu - Blaupunkt, Alpine.. Potem głośniki - Blaupunkt, Alpine (gdzie w obu przypadkach Alpine wychodzi drożej) - średnie i niskie tony w jednym (dwudrożne - tańsza opcja i nie trzeba robić przeróbek w aucie), tweetery do słupków. Radio? Dla mnie tylko pioneer - używane, wyższej klasy, znajdziesz na allegro nawet za 300pln.

Tuba, czy coś takiego - myślę zbędny gadżet, jeśli rzeczywiście ma służyć jako dobry, nie męczący zestaw na dłuższe trasy.

Ogólnie, to polecam odwiedziny na forach o car audio - warto zarejestrować się, i nawet przy kwocie 1200pln poszukać fachowego wsparcia, bo zawsze można kupić coś o klasę wyżej, za tą samą kwotę, nie mając nawet pojęca o istnieniu sprzętu.
ODPOWIEDZ