Wybór ramy DH - wyższa półka.

dedekFR1
Kontakt:

Post autor: dedekFR1 »

Od dłuższego czasu ujeżdżam poczciwe glorki i chciałbym wreszcie na kolejny sezon pośmigać na czymś na prawdę lżejszym ;) Nie startuje w zawodach, czysta rekreacja. Oczekuje od ramki aby swobodnie leciała przez długie proste wertepy nie przenosząc jakichś mega wstrząsów na ridera oraz żeby charakteryzowała się na prawdę ładną, płynną pracą oraz wytrzymałością. Mam na stanie elke 241mm więc chciałbym ją wykorzystać, ale to nie jest konieczny kluczyk. Bazował bym na rynku wtórnym ( rama albo cały rower w zależności co się trafi ). Nową glorkę również znam i chciałbym coś równie ciekawego. Interesują mnie również opinie kogoś kto miał okazje porównać ze sobą takie ramy jak:
- Mondraker Summum
- Evil Revolt ( bardzo mi się podoba ale jak z wytrzymałością? )
- Trek 88 bądź Tr450 lub temu podobne.
Czekam na jakieś sensowne odpowiedzi ;)
pit240
Kontakt:

Post autor: pit240 »

może do listy dołączyć jeszcze banshee legend? Też mnie taki temat interesuje więc się podepnę.
http://www.pinkbike.com/video/214241/
Damian04
Kontakt:

Post autor: Damian04 »

To może zacznijmy od początku. ;)

Summum - bardzo fajna lekka rama, z bardzo dobrą praca zawieszenia. Jedna z niewielu ram która umożliwia raiderowi wpłynąć aż tak bardzo na geometrię ramy, mowa o; regulacji konta główki, długość tylnego trójkąta, wysokość bbh. Pomimo wszystko, jeśli mówimy o ramkach używanych, to jeśli o mnie chodzi, bałbym się kupować tę ramę używaną bez gwarancji. Znam przypadek pękniętego summuma.

Evil Revolt - Ramka również posiada bardzo dobrą prace zawieszenia a dokładniej zachwyca czułością. Do ramy również dostajemy stery umożliwiające regulowanie kąta główki. W tej ramce podoba mi się niski przekrok i skręcana śrubami główka. Słyszałem, że w modelach poniżej 2011 były problemy z łożyskami i luzami na zawieszeniu, ale od tego roku ten problem niby został zlikwidowany. Pęknięte evile też można znaleźć w internecie ;)

Trek 88 - ramka też posiada bogatą kulturę pracy, jednakże geometria w tej ramce osobiście średnio mi odpowiada. Poza tym w tej ramce bardzo łatwo o wgniecenia.
Kupując używke starałbym się znaleźć taką ramkę, która posiada gwarancje. Ogólnie to na tą rame mówi się "pucha" ponieważ również jest bardzo lekka i różnie to z nią bywa.

TR450 - na wstępie trzeba zaznaczyć, że jest to bardzo solidna rama. Nisko usytuowany środek ciężkości, regulowana geometria w trzech poziomach to są jej największe atuty. Doczepiłbym się jedynie do nieco przydługiego tylnego trójkąta, ale nie zmienia to faktu, że jest to bardzo dobra rama. Tu nie martwiłbym się o wytrzymałość, jeśli masz na oku ładny egzemplarz to na pewno długo Ci posłuży.

Do ram przez Ciebie wymienionych dorzuciłbym jeszcze spora ilość ciekawych konstrukcji, ale może o tym później ;)
SELL OGARNIJ! --->http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25075252
adrian4477
Kontakt:

Post autor: adrian4477 »

Damian04 pisze:Trek 88 - ramka też posiada bogatą kulturę pracy (damper również ściskany z dwóch stron)
Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedz?
Damian04
Kontakt:

Zauważ że dolna tulejka dampera jest przymocowana do dolnej belki tylnego trójkąta.
wojtas9630
Kontakt:

Post autor: wojtas9630 »

Może się ktoś wypowie także na temat Nukeproofa Scalpa?
Mariancobretti
Kontakt:

Post autor: Mariancobretti »

Może mnie tutaj ktoś obrzuci gównem ale zaproponuje Kone Operator. Posiadam od niedawna z Vividem 5.1 i mogę ją przyrównać do Demo 7 (DHX 4.0) jak i do Banshee Scythe (DHX 5.0). Również nie startuje w zawodach, użytkuję ją co prawda króciutko ale lokalną dobrze znaną miejscówkę juz objeździłem i moge coś już powiedzieć. Kona z pośród tych trzech które wyżej wymieniłem jest najlżejsza, geometria bardziej agresywna, niziutko support. Jeśli chodzi o pracę zawieszenia na lokalnych wertepach to kona zdecydowanie wygrywa z Demo 7 i Banshee Scythe. Rower fajnie reaguje a co też bardzo ważne jest ciuchutki. Łożyska w ramie są naprawde wielkie i kręcą się mega lekko. Z wytrzymałością tez nie powinno być problemu, jeśli nawet to jest dożywotnia gwara na rame.
ketonek
Kontakt:

Post autor: ketonek »

Damian04 , przepraszam, że się wtrącę, ale nie da się ścisnąć dampera tylko z jednej strony. Siła reakcji ściska zawsze z drugiej strony. Zatem to że damper jest "ściskany z dwóch stron" nie ma wpływu na jakość pracy zawieszenia.
miki_ck
Kontakt:

Post autor: miki_ck »

Damian04 pisze:Nisko usposobiony środek ciężkości
"Usposobiony" to może być człowiek, ewentualnie zwierzę... Fajnie, że starasz się używać bogatej polszczyzny, ale może jednak wybieraj słowa których znaczenia jesteś pewien :P
Damian04 pisze:Trek 88 [...] (damper również ściskany z dwóch stron)
Nie jest ściskany z dwóch stron, dolne mocowanie dampera "ucieka" nieco w trakcie uginania się zawieszenia. Wystarczy fotka ramy i trochę wyobraźni żeby to zobaczyć ;)
Romo
Kontakt:

Post autor: Romo »

Damian, bo ja też nie rozumiem. Co tak naprawde daje ściskanie dampera z dwóch stron i jak wpływa to na kulture pracy zawieszenia? Nie pytam złosliwie, po prostu ciekawi mnie co to tak naprawdę daje. Mariancobretti, zapewne jeździłeś na starszym demo, poniżej 2010 roku które miało starą geometrię. Osobiście posiadam demo 2010 i geometria w tej ramie jest naprawdę świetna (340mm BB i 64 stopnie główki które są w sam raz na polskie trasy i nie tylko). Praca zawieszenia w tej ramie jest na wysokim poziomie, przypuszczam że lepiej Ci sie jeździło na Operatorze bo miałeś lepszy damper (w swoim demo też mam vivida 5.1 i naprawde nieźle ogarnia ten damper) , poza tym demo 7 ma 180mm skoku. Nie wiem jak z samą charakterystyką zawieszenia ale moje demo ma bardzo liniową charakterystyke (starsze mogły mieć bardziej progresywną prace). Wypisuje tyle o demo , bo wersja 2010 i 2011 miały taką samą geomerię, a pracę 2011 zapewne ma lepszą ze względu na dłuższy damper czyli mniejsze przełożenie. Tak więc od siebie zaproponuje Demo 2011:)
Romo
Kontakt:

Moje pytanie dotyczy konkretnie konstrukcji Revolta i np. Commencala Supreme DH. Ale patent w Treku też mnie zastanawia, także jeśli ktoś wie co to daje to chętnie sie dowiem.
Mariancobretti
Kontakt:

Romo. Demo miałem rocznik 2008. Skok ramy był 195mm ponieważ serynie na tłok dampera montowany był taki plastikowy dystans pod odbojnik co skracało skok tłoka o pare mm (2-3mm) co przekłądało sie na skok 180mm. Po zdjęciu tego dystansu robiło się 195mm. Nie zrozum mnie źle :) Absolutnie nie twierdze ze Demo 7 ma złą prace zawieszenia (bo rama jest konkret), poprostu według mojego odczucia Kona jest czulsza pewnie dlatego że damper ma wymiar 241mm.
Damian04
Kontakt:

Przede wszytkim czulosc ;) teraz nie mam dostepu do kompa, ale pewnie poznym wieczorkiem cos napisze ;)
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Mariancobretti pisze:pewnie dlatego że damper ma wymiar 241mm.

Kiedyś Spaced to wytłumaczył że to gówno prawda. Na dobry przykład podam mojego RM Flatline z x-fusionem hlr 2011 na tytanie który działa gorzej moim zdaniem niż giant reign z powietrznym foxem dostosowanym pod tą ramę (damper ma chyba 200mm).
alvaro
Kontakt:

Post autor: alvaro »

Romo pisze:Romo
Damper ściskany z obu stron ma jeszce np mondraker czy nowy commencal v3,jest to patent który ma podobno zapobiec bujaniu sie zawieszenia przy pedałowaniu i jak dla mnie praca takiego zawieszenia jest bardziej liniowa od tych popychanych z jednej strony,mozliwe,ze się myle,ale pisze moje doświadczenia po przejechani się na ramkach z takim wlasnie zawieszeniem :) Tutaj link,który pokazuje o co w tym wszytki chodzi :)
http://www.youtube.com/watch?v=MvjwuynHwGI
Romo
Kontakt:

Jesli demo 7 i demo 8 sa identycznymi ramami, a różniłą sie tylko podkładką na damperze która ogranicza skok, to po wyciągnięcu podkładki która miała 3mm skok zwiększył się o ok. 8.5mm z 180mm czyli miałes 188.5mm, bo przełożenie w demo wynosi 2.86.
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Długość dampera nie ma nic wspólnego z czułością. Przy Sunnie mialem damper 241 i 190 skoku. Genialne progresywne zawieszenie, ale na bank nie za bardzo czułe. Co rozumieć można przez pojęcie czułe ??

Polecam Summuma jako bardzo uniwersalną ramę. Genialnie ten rower jedzie, jak dla mnie jeszcze lepiej niż demo 2011.
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Mariancobretti
Kontakt:

Romo 2-3mm powiedziałem z głowy ponieważ wyciągałem tą podkładkę w lutym, wiec mogło mi się pomieszać. W instrukcji Demo producent napisał że po wyciągnięciu tej podkładki skok zwiększa się z 7cali do 7,7 cala.
Romo
Kontakt:

Summum to też świetna opcja. Te ramy są naprawdę udane z kilku względów. Mają świetną pracę, bardzo dobrą geometrię którą w dodatku można regulować (główka, tylny trójkąt) oraz bardzo niską wagę która jest odwrotnie proporcjonalna do wytrzymałości tych ram (niełatwo jest osiagnąć taką wytrzymałość ramy przy tak niskiej wadze). Gdyby Ci się udało kupić takiego summuma od jakiegoś znajomego ,który posiada dożywotnią gwarancję to raczej nie zastanawiałbym się długo nad kupnem takiej ramy. Dodam jeszcze ,że mi osobiście te ramy się naprawdę podobają i ze strony wizualnej mają u mnie następny plus. No ale cóż, są gusta i guściki ;) .
ODPOWIEDZ