[Hamulec]Shimano Saint 2010 Cieknąca klamka

IgorCeKa
Kontakt:

[Hamulec]Shimano Saint 2010 Cieknąca klamka

Post autor: IgorCeKa »

Cześć. Ostatnio zauważyłem lekki wyciek w klamce Shimano sainta, objawia się on przy naciśnięciu klamki z nadmierną siłą przez co lekko traci sztywność i jak mniemam płyn ucieka bokiem , po rozebraniu jej i wstępnych oględzinach nie znalazłem żadnych uszkodzeń uszczelek na tłoczku. Lecz mogę przypuszczać iż obecne uszczelki mogły zostać w jakiś sposób uszkodzone podczas gdy został hamulec zalany przez poprzedniego właściciela dotem 4 a następnie używał go około 2 tyg.Chciałbym uniknąć kupna nowej klamki hamulcowej i dlatego kieruje pytanie do was. Czy jest jakiś preparat który dobrze regeneruje uszczelki, powoduje lekkie napuchnięcie ich ??. Dodam iż używam płynu Shimano wcześniej używałem lhm.
Zbrojenie przez sezonem 2011 :) [k] boxxer race badz team 08-09
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

No to jak jakiś ynteligent zalał to dotem to możesz już tylko szukać nowej klamki bo uszczelek raczej nie dostaniesz. Po taniości możesz kupić klamkę slx, ale podobno klamka xtr daje lepsza modulację (lekko poniżej 200zł kosztuje).
IgorCeKa
Kontakt:

Klamka Sainta kosztuje nawet 160 zł wiec niema tragedii ale z tego co widzie chyba może to być jedyne wyjście. Posiadam drugi tłoczek od sainta ale ten znów na kawałeczek uszczelki urwany ;/
SkowronWro
Kontakt:

Post autor: SkowronWro »

jak byś kupował klamke to chyba najlepiej XTR'a nowego kupić;)
IgorCeKa
Kontakt:

Natrafilem na klamke Shimano Xt. I zastanawiam się czy czasem nie mają one takich samych tłoczków w środku. Bo może bym wymienił sam tłoczek i rozwiązało by to problem co najważniejsze niskim kosztem. Nie orientuje się ktoś może czy średnice tłoczków w klamkach XT 2007 są takie same jak w saintach 2009 ?
XkrisX
Kontakt:

Post autor: XkrisX »

przerabiałem to samo. Kup nową klamke najbardziej opłacalne!
ODPOWIEDZ