Rama full susp DH/FR do 2500zł
Powiem tyle, że rama glory FR to będzie moja pierwsza rama (od czasu mojego pierwszego roweru) która będzie używana dwa sezony (może dłużej
) a jeżdżę już na rowerze górskim 14 lat. Bardzo mi odpowiada! Dodam, że jest w stanie kupić ją w cenie ~2100zł +/-100zł

http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
Bez jaj panowie ale stare pękające Demo to nie ma co nawet brać pod uwagę. Czytam te posty i aż mi niektórych żal, jak mogą polecać tak coś jak stare demo.
Omen Vigo mówicie - konstrukcja która nie jest do końca sprawdzona i może pęknąć w środku sezonu i będziesz się wtedy modlić żeby gość od Omena sprzedał Ci wahacz lub trójkąt w dobrych pieniądzach albo żeby ją pospawał.
LisuKrakow robić glorke dh na 16kg i wpakować w nią 5k to lepiej kupić nowy topowy sprzęt niż inwestować tyle hajsu w to.
Jak już celować to w następujące ramy:
1/ Specialized Demo 7/8 od 2008 roku - może trafić się okazja
2/ Giant Glory DH/FR
3/ Iron Horse Sunday 07+ i tylko z dhx'em
Wg mnie wybierając tylko z tych 3 ram jest pewność że będziesz zadowolony, pakowanie się w stare pękające sprzęty lub nowe spawane u pana Józka za rogiem bez gwary nie ma sensu.
Omen Vigo mówicie - konstrukcja która nie jest do końca sprawdzona i może pęknąć w środku sezonu i będziesz się wtedy modlić żeby gość od Omena sprzedał Ci wahacz lub trójkąt w dobrych pieniądzach albo żeby ją pospawał.
LisuKrakow robić glorke dh na 16kg i wpakować w nią 5k to lepiej kupić nowy topowy sprzęt niż inwestować tyle hajsu w to.
Jak już celować to w następujące ramy:
1/ Specialized Demo 7/8 od 2008 roku - może trafić się okazja
2/ Giant Glory DH/FR
3/ Iron Horse Sunday 07+ i tylko z dhx'em
Wg mnie wybierając tylko z tych 3 ram jest pewność że będziesz zadowolony, pakowanie się w stare pękające sprzęty lub nowe spawane u pana Józka za rogiem bez gwary nie ma sensu.
Rajsing 2011 http://www.pinkbike.com/photo/7198816/
gg:1037908
gg:1037908
Re: Rama full susp DH/FR do 2500zł
Spoko.W cenach już się rozeznałem
A jak myślicie.Glory Dh czy Omen Vigo? ew,jakieś norco dh team,może atomik bo ma bardzo podobne kąty do omena i jest jeden na allegro z 2008 roku:)
A jak myślicie.Glory Dh czy Omen Vigo? ew,jakieś norco dh team,może atomik bo ma bardzo podobne kąty do omena i jest jeden na allegro z 2008 roku:)
Wiadomo, Glory sprawdzone przez lata, praca ceniona przez wielu ludzi, którzy nie zamienią Glorki na nic bo tak im się podoba. Myślę, że jak się zdecydujesz, będziesz miał dobry damper, odpowiednią sprężynę i ogarniesz jak to ustawić no to na 99% będziesz zadowolony.
Omen mało znany, mało popularny, ale mi osobiście ta ramka się widzi, nie wiem jak wygląda sprawa co do wytrzymałości, ale jakiegoś szumu na razie nie ma żeby któraś z ram się posypała. Chyba, że o czymś nie wiem?
Kwestia preferencji i Twojego indywidualnego podejścia do tematu.
Omen mało znany, mało popularny, ale mi osobiście ta ramka się widzi, nie wiem jak wygląda sprawa co do wytrzymałości, ale jakiegoś szumu na razie nie ma żeby któraś z ram się posypała. Chyba, że o czymś nie wiem?
Kwestia preferencji i Twojego indywidualnego podejścia do tematu.
http://www.pinkbike.com/photo/6390082/ Wiosenne wygibasy.
-
- Kontakt:
Co sadzicie o ramce Scott Gambler dh, bo na allegro sa dwie (roczniki 2009) w bardzo fajnych cenach. Niestety tylko widzialem ta rame i nic nie moge o niej powiedziec.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
Opinie są podzielone.Napewno musisz liczyć się z wagą bo to wagowo 6kg+
Słyszałem,że mega i bardzo skoczna,niestety obawiam się tych gwintów na głowce.
Najlepiej może zapytać kogoś kto użytkuje.Kowol93 na pinkbike:)
Słyszałem,że mega i bardzo skoczna,niestety obawiam się tych gwintów na głowce.
Najlepiej może zapytać kogoś kto użytkuje.Kowol93 na pinkbike:)
Od siebie mogę polecić Sundaya . Geometria całkiem całkiem (rama jest zwinna i stabilna ,lecz gdy ktoś chce mieć "hi-end" musiałby sobie zafundować stery redukujące o -1 stopień ). Zawieszenia jak i konstrukcja niczym nie odbiega od współczesnych sprzętów . Rama bez wad ,nie ma problemów z pękaniem , jedynie roczniki 05/06 miały wade linków i łożysk przez co łapały luzy często . Ważne jest aby damper był zaworowany pod Sundaya , czujesz wtedy potencjał zawieszenia ,choć i w standarcie potrafi zszokować
Waga poniżej 5kg z damperem na stalowym springu
Glorka (koniecznie DH) oferuje dobrą geometrię jak i pracę zawieszenia (również warto zadbać o zaworowanie ) bo jeżdżąc na standardowym tunie Foxa DHX 5 ,nie było szału z pracą. Największą jej wadą jest waga , jeśli preferujesz osprzęt który nie jest filigranowym piórkiem , a ma znieść wiele to rower będzie ważył ok.19- 20kg .
Omen rama robi miłe wrażenie , lecz nie ubliżając konstruktorowi , mało znana od strony praktycznej . Nie wiadomo jak zniesie próbę czasu.
Demo 7 ,jeżdząc na roczniku 08 zawiesznie przy większej kompresji lubiło "kopnąć" po nogach . W modelu 2010 (2009?) już nie.Geometria przyjemna , praca poza w.w. wadą -również. Wagowo rama z damperem na stalowym springu ok.5kg
Podsumowując : 1. Sunday >06r /Demo 7
2. Glorka DH
3.Omen
Waga poniżej 5kg z damperem na stalowym springu
Glorka (koniecznie DH) oferuje dobrą geometrię jak i pracę zawieszenia (również warto zadbać o zaworowanie ) bo jeżdżąc na standardowym tunie Foxa DHX 5 ,nie było szału z pracą. Największą jej wadą jest waga , jeśli preferujesz osprzęt który nie jest filigranowym piórkiem , a ma znieść wiele to rower będzie ważył ok.19- 20kg .
Omen rama robi miłe wrażenie , lecz nie ubliżając konstruktorowi , mało znana od strony praktycznej . Nie wiadomo jak zniesie próbę czasu.
Demo 7 ,jeżdząc na roczniku 08 zawiesznie przy większej kompresji lubiło "kopnąć" po nogach . W modelu 2010 (2009?) już nie.Geometria przyjemna , praca poza w.w. wadą -również. Wagowo rama z damperem na stalowym springu ok.5kg
Podsumowując : 1. Sunday >06r /Demo 7
2. Glorka DH
3.Omen
-
- Kontakt:
przeciez starsze demowki to ramy kompletnie nie do dh, i wagowo tez slabo wypadaja ;p
Jak bym teraz mial kupowac rame to na bank byla by to glorka, jak by nie bylo ciekawej oferty to sprobowalbym Omena.
Jak bym teraz mial kupowac rame to na bank byla by to glorka, jak by nie bylo ciekawej oferty to sprobowalbym Omena.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
off_road , tak się składa, że wcale na niej dużo nie jeździł i nie latał. Po prostu miała taki kaprys i poszła.
LisuKrakow , jeździłeś kiedyś na starej Demówcę w górach, że twierdzisz, że nie nadaje się do DH? Chyba jednak nie.
Ja bym celował w Demo albo Sundaya, z obydwóch powinieneś być zadowolony.
LisuKrakow , jeździłeś kiedyś na starej Demówcę w górach, że twierdzisz, że nie nadaje się do DH? Chyba jednak nie.
Ja bym celował w Demo albo Sundaya, z obydwóch powinieneś być zadowolony.
http://zetekfr.pinkbike.com/
skoro twierdzisz, (wcześniej w poście napisałeś) że chcesz coś sprawdzonego i "odrzuciłeś" black jack'a, a zastanawiasz się nad omenem vigo, który też jest nowym wymysłem, i też nie do końca sprawdzonym to ja nie widze w tym sensu
. mój black jack, rocznik 2009, katowany dość ostro przez poprzedniego właściciela, jedyne czego się doczekał to luzu na tulejach (dorobienie u tokarza to grosze), żadnych pęknięć, ani nic.
więc jeszcze raz polecam
jak będziesz miał okazje się przejechać, i "poczuć" zawieche i ogólną pracę rowerka, to spróbuj

więc jeszcze raz polecam

jak będziesz miał okazje się przejechać, i "poczuć" zawieche i ogólną pracę rowerka, to spróbuj

rowerek:
[url]http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=66814[/url]
[url]http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=66814[/url]
ale cisza zapadła.. :P
podzielam zdanie każdego z was.
Nie chcę jezdzic na nowej produkcji jak omen czy romet.Szukam czegos sprawdzonego.
Glorka jest mocna.A ze ktos rzucil haslo ze łamliwa coz...Piratowi tez tomac pekl.Niema rzeczy niezniszczalnych.Nigdy z fabryki nie wyjdzie rama rowna ramie,to tylko aluminium..
Jakies inne propozycje do 2700 procz glory co jest najrozsądniejszą ramą w tej cenie? tylko który rocznik glorki i jaki damper
podzielam zdanie każdego z was.
Nie chcę jezdzic na nowej produkcji jak omen czy romet.Szukam czegos sprawdzonego.
Glorka jest mocna.A ze ktos rzucil haslo ze łamliwa coz...Piratowi tez tomac pekl.Niema rzeczy niezniszczalnych.Nigdy z fabryki nie wyjdzie rama rowna ramie,to tylko aluminium..
Jakies inne propozycje do 2700 procz glory co jest najrozsądniejszą ramą w tej cenie? tylko który rocznik glorki i jaki damper

Chciałbym się podpiąć pod temat bo mówicie dużo o glorkach.
Tak się składa, że na następny sezon wypadało by zmienić ramę na full'a i rozważam glorkę tylko wacham się miedzy fr-dh
Lubię droperkę techniczne trasy i loty nie zawsze wysokie :P
W takim wypadku zwracam się ku wersji FR, tylko czy ktoś może mi powiedzieć jak spisuje się na szybkich i wyboistych trasach?
Dodam, że w ramie widzę tylko 1-pólkę.
BTW
Rozważałem też nowe modele big hita, ale czytając większość opinii chyba zrezygnuję ;]
Tak się składa, że na następny sezon wypadało by zmienić ramę na full'a i rozważam glorkę tylko wacham się miedzy fr-dh
Lubię droperkę techniczne trasy i loty nie zawsze wysokie :P
W takim wypadku zwracam się ku wersji FR, tylko czy ktoś może mi powiedzieć jak spisuje się na szybkich i wyboistych trasach?
Dodam, że w ramie widzę tylko 1-pólkę.
BTW
Rozważałem też nowe modele big hita, ale czytając większość opinii chyba zrezygnuję ;]
-
- Kontakt: