Turner DHR 2002

xDkrystian
Kontakt:

Turner DHR 2002

Post autor: xDkrystian »

Witam. Mam pytania czy ktoś może wie coś na temat ramy ^^, porównanie do glorki czy bh chodzi mi o tą ramę http://allegro.pl/turner-dhr-romic-dora ... 49116.html czy ktoś wie może jaki tam jest rozstaw osi tylnego koła
diskordia
Kontakt:

Post autor: diskordia »

mam identyczna ramke. haki na zwykła piaste 10/135mm. stery 1,1/8. mufa 68mm . damper 216mm -nie ma możliwosci zamontowania dluższego,ponadto niektorzy twierdzą,że trzeba mieć damper ze zbiorniczkiem na przewodzie-ale to nieprawda-tak jest chyba od 2003/4 r
rama dosyc ciezka-ale nadrabia bajeczna praca. wahacz nie jest zbyt sztywny. rama posiada niedostępne w polsce łożyska igiełkowe.
xDkrystian
Kontakt:

diskoradiczyli sądzisz że ten zestawik który jest widoczny na allegro jest wart swojej ceny ?
boogiel
Kontakt:

Post autor: boogiel »

kolega ( Kubala z forum) brał od niego to dorado i zajebiste wałki koleś ciśnie. Przyszło w nieco innym stanie, niz miało być, z dosyć dużym opóźnieniem. Moim zdaniem warte swojej ceny, ale odebrałbym osobiście.
B3ZRADNY
Kontakt:

Post autor: B3ZRADNY »

1000zł za coś co ma 9lat? gdy ja swojego big hita 3, sprzedałem 2tyg temu, na Allegro za 1200zł, (rocznik 2007) z dhxem 4.0, sztycą, sterami fsa dh pig pro. Jak już chcecie szukać okazji to pokazujcie sensowne aukcje, a nie z zabytkami za 1000zł. Dla mnie bez sensowne inwestowanie pieniędzy. 9cio letnie to może dobre wino jest.
xDkrystian
Kontakt:

z kolesiem się w sumie nie idzie za bardzo dogadać bo niby umówiłem się na rozmowę a tu koleś nie odbiera więc jakiś wałek ciśnie a koro dorado sprzedane no to już mnie ta ramka raczej nie interesuje
LisuKrakow
Kontakt:

Post autor: LisuKrakow »

Przeciez w tej cenie to nie byl zestaw, Dorado osobno sprzedawal ;p
1000 to za rame. Wez poszukaj jakiejs nowszej ramki, przeciez to prawie 10lat juz ma.
http://www.goride.pl 661, Royal, Dartmoor, Funn najtaniej w PL - POLECAM
diskordia
Kontakt:

i co z tego ze ma 10 lat??? w tamtych czasch to była jedna z najlepszych ram do racing dh. moja tez ma 10 lat a jezdzona w gorach była 4 razy.
co nowszego może mieć za 1000? stinky czy badziewiastego bighita?
ramka ma 200 skoku i nadal zachwyci każdego kto na niej usiądzie- nie jest wycieniowana jak obecne konstrukcje. w zależnosci od stanu-jak najbardziej warta ceny. jest mocna,pięknie pracuje-i nie słyszałem nigdy,żeby jakaś pękła.
możesz mieć konkretną ramę zjazdową - lub barachło którego jest pełno.
osobiście nie znam gościa ktory to sprzedaje,ale gdybym sprzedawał swoją napewno nie oddałbym jej za 1000
diskordia
Kontakt:

poza tym,należałoby poczekać na opinie użytkowników-a nie słuchać gości ktorzy nigdy na czymś takim nie jeżdzili , i wydaje im sie że bh to dh
KubaLa
moderator
Kontakt:

Post autor: KubaLa »

Odpuść tego kutasa. Ja na dorado czekałem 3 tygodnie, miało być idealne a ma rysę na goleni, źle poskręcane było. Oczywiście teraz brak kontaktu z nim. Jak będziesz się chciał coś dowiedzieć to 'on nie pamięta, bo dawno tego nie używał', twierdzi, że nie mieszka tam gdzie leży sprzęt i wszystkim zajmuje się kolega.
Z gówna bata nie ukręcisz.
B3ZRADNY
Kontakt:

ramka ma 200 skoku i nadal zachwyci każdego kto na niej usiądzie
cd...
poza tym,należałoby poczekać na opinie użytkowników-a nie słuchać gości ktorzy nigdy na czymś takim nie jeżdzili
Rozumiem, że Ty jej nie opiniujesz? czy jednak to jest Twoja opinia jako użytkownika, bo się trochę pogubiłem?

Jak już wspomniałem, zapłacić 1000zł (które nie są małą kwotą w dzisiejszych czasach dla każdego tak na prawdę) za coś co ma prawie 10lat, i teoretycznie zachwyci każdego... dla mnie bez sens. Tym bardziej, że nie chcę myśleć ile to będzie warte po paru sezonach. A big hit już jest na tyle tani, że nawet za 2 lata nie stanieje tak kosmicznie. I na pewno nie będzie miał wyjeżdżone tyle ile rama która, ma powtórzę 9lat. Nie dla mnie inwestowanie w coś co za niedługo będzie mogło lądować w muzeum.
Takie moje zdanie, może dla niektórych to niebywała okazja, bo będąc właścicielem tej ramy można ją na 3 tysiące wycenić, a nie na marne 1000zł... przecież tak wspaniale pracuje. No takie coś jest dla mnie nieporozumieniem, upływu czasu nie oszukasz.
Lata świetności tej ramy dawno minęły, a akurat rocznik w tym sporcie jest bardzo ważny, bo przez tyle lat praktycznie na pewno któryś z jej użytkowników dał jej popalić na trasach.
diskordia
Kontakt:

nie opiniuje ramy z allegro - tylko konkretny model .
big hit to najtanszy budzetowy sprzet- a porownujesz go do zawodniczej ramy -i to jest nieporozumieniem.
mam rownież demo z 2006 i sx traila z 2009.
pod wzgledem pracy kolejnosc jest taka: turner/demo/sx trail -a pod wzgledem kasy zupelnie odwrotnie.
więc takie przeliczanie wartości sprzętu do niczego nie prowadzi.
gdybym miał wybierac- TURNER 2002 ZA 1200PLN vs GLORY 2009 ZA 2500
moj wybór nadal padłby na turnera.
Poza tym nie,chodzi mi o to ktora jest lepsza - a o stosunek ceny do jakości.---------według mnie nie ma żadnej dostępnej alternatywy w tak niskiej cenie.
B3ZRADNY
Kontakt:

No okej, teraz wszystko rozumiem :) każdy swoje zdanie wyraził i uzasadnił, więc z mojej strony to raczej wszystko w tym temacie.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

diskordia pisze:big hit to najtanszy budzetowy sprzet- a porownujesz go do zawodniczej ramy -i to jest nieporozumieniem.
Liczy sie czy dobrze jeździ, a nie jak był reklamowany. Pewnie też wierzysz, że demo przed przyjsciem Hilla do teamu nie było rowerem do dh...

Turnery to fajne rowery ale 9 lat to bardzo duzo i tak na prawde nie wiesz gdzie rama była, zwłaszcza u kogos kto jest znany z krecenia. Szczerze jakby jeszcze był w stanie jak twój to brałbym i nawiercał dalszy otwor na damper bo 2002 z tego co pamietam zjawiskowej geometrii nie miały. Ale i tak pewnie bym targował na nizsza cene.
diskordia
Kontakt:

kretyńskie sugestie tu zapodajesz.w dodatku chyba nie przeczytałes dokładnie co napisałem (że opiniuje model ) nie biorę pod uwagę gdzie i przez kogo była ujeżdżana.
""Liczy sie czy dobrze jeździ, a nie jak był reklamowany"" - do czego to się odnosi? że bh jeżdzi lepiej niż dhr?
"" brałbym i nawiercał dalszy otwor na damper"" - to świadczy ,że nigdy nie widziałes tej ramki na żywo,bo nie ma możliwości nawiercania! damper w takim przypadku kolidowałby z dolną rurą ramy.
----------poza tym skrytykować można każdy sprzęt---podaj jakąś konkretną alternatywe? to że rama używana przez 9 lat,nie pękła,nie ma luzów,nie jest krzywa- to świadczy o jej jakości i przemyślanej konstrukcji.
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Moj kumpel mial dokladnie taka rame. Z tego co pamietam wchodzil tam damper 222, on wlozyl 216 i Boxxera Team, powstal naprawde zwinny rower z dobra praca i ciekawa geometria. Inna sprawa ze nie kupilbym juz teraz sprzetu ktory ma 10 lat. Za pare stowek wiecej mozna miec Big Hita 2007 ktory bije tego Turnera na glowe pod kazdym wzgledem i do tego jest sporo mlodszy.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

diskordia pisze:""Liczy sie czy dobrze jeździ, a nie jak był reklamowany"" - do czego to się odnosi? że bh jeżdzi lepiej niż dhr?
Do argumentu " to rower zawodniczy, a bh to budzetowy sprzet"

diskordia pisze:to świadczy ,że nigdy nie widziałes tej ramki na żywo,bo nie ma możliwości nawiercania! damper w takim przypadku kolidowałby z dolną rurą ramy.
Obiecuje, ze każda nowa rame jaka od dzisiaj zobacze bede oglądał i obmacywał przynajmniej przez 2 godziny. Pieprzyć, ze właściciel chce jezdzić.
btw. wiem, ze tak sie dało w poźniejszych modelach turnera.
diskordia pisze:----------poza tym skrytykować można każdy sprzęt---podaj jakąś konkretną alternatywe? to że rama używana przez 9 lat,nie pękła,nie ma luzów,nie jest krzywa- to świadczy o jej jakości i przemyślanej konstrukcji.
Skąd wiesz, że nie pękłą? Skąd wiesz, ze jest wszystko ok? Skąd wiesz jak była jeżdzona?
Bo twoja nie była prawie wcale z tego co mówisz wiec pewnie chodzi ci o ta na allegro. To plus fakt, ze jak masz zmęczoną rame to ona równie dobrze może być chwile przed katastrofą.
diskordia pisze:kretyńskie sugestie tu zapodajesz.w dodatku chyba nie przeczytałes dokładnie co napisałem (że opiniuje model ) nie biorę pod uwagę gdzie i przez kogo była ujeżdżana.
Ale chłopak ma do kupna konkretna rame, nie filozoficzny model.

Nie ogarniam twojej postawy. Big hit jest be bo jest tani i duzo osób go ma? A turner bo elitarny i super? Jak Morthias mówi mozna dac krotki damper i bedzie spoko ale po co jak mozna miec BH bez kombinowania i tez z relatywnie spoko geometrią?
diskordia
Kontakt:

po pierwsze- damper to 216mm
po drugie - dedykowana korba to 165mm! myślicie że dlaczego?
obniż sobie przekrok roweru,i bedziesz szurał mufa po ziemi.
---sami mądrale,ale żaden nawet nie pofatygował sie na strone producenta.
jedyna sensowna uwaga z waszej strony do słaba geometria-ale kąt głowki jest podany dla amorka o wys 560mm- wystarczy wspomniany boxxer żeby to skorygować.
Spaced pisze:Ale chłopak ma do kupna konkretna rame, nie filozoficzny model.
a mnie się zdawało że pytanie brzmi:
xDkrystian pisze:Mam pytania czy ktoś może wie coś na temat ramy
-czy może chodziło o informacje na temat tej konkretnej?? raczej nie sądzę??
-może wreszcie wypowie się ktoś żetelnie?? bo uwagi takich teoretyków jak wy,powodują tylko zamęt
diskordia
Kontakt:

poza tym porównując turner vs glory lub bighit
tylko posiadacz bighita zrobi porownanie wlasnie do bh.
ODPOWIEDZ